Vektorski prostor

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 11:24, 16 december 2005
AndrejBauer (Pogovor | prispevki)

← Prejšnja različica
Različica od 22:33, 16 december 2005
AndrejStivicevic (Pogovor | prispevki)

Naslednja različica →
Vrstica 13: Vrstica 13:
==Zgledi== ==Zgledi==
-* <math>\mathbb{R}^n</math> je <math>n</math>-razsežni [[evklidski prostor]]. Je realni vektroski prostor, v katerem vektorje seštevamo, odštevamo in množimo s skalarji po komponentah.+* <math>\mathbb{R}^n</math> je ''n''-razsežni [[evklidski prostor]]. Je realni vektorski prostor, v katerem vektorje seštevamo, odštevamo in množimo s skalarji po komponentah.
-* Množica zveznih funkcij <math>C(X)</math> na topološkem prostoru <math>X</math> je realni vektorski prostor, v katerem seštevamo, odštevamo in množimo s skalarjem po točkah.+* Množica zveznih funkcij ''C(X)'' na topološkem prostoru ''X'' je realni vektorski prostor, v katerem seštevamo, odštevamo in množimo s skalarjem po točkah.
==Glej tudi== ==Glej tudi==

Različica od 22:33, 16 december 2005

Vektorski prostor nad obsegom skalarjev F je algebrska struktura (V, {+}, {-}, 0, {\cdot}), ki zadošča naslednjim pogojem:

Vektorski prostor je poseben primer modula nad obsegom.

Realni vektorski prostor je vektorski prostor nad obsegom realnih števil.

Zgledi

  • \mathbb{R}^n je n-razsežni evklidski prostor. Je realni vektorski prostor, v katerem vektorje seštevamo, odštevamo in množimo s skalarji po komponentah.
  • Množica zveznih funkcij C(X) na topološkem prostoru X je realni vektorski prostor, v katerem seštevamo, odštevamo in množimo s skalarjem po točkah.

Glej tudi

Osebna orodja