Uporabniški pogovor:MatijaLokar

Iz MaFiRaWiki

Vsebina


Tisti naslov strani "400 Kaj je to dedovanje Primer" je precej čuden. A ne bi raje kako bolj smiselno poimenoval take strani? AndrejBauer 23:55, 26 marec 2006 (CEST)

Se strinjam. Ne vem pa, kako naj smiselno urejam vprašanja, da bi vnesel določeno preglednost. Sprva sem hotel postaviti v ta namen ločene WikiStrani, ampak mi je Jerše rekel, da je govoril z veliko akterji MAFiRA wikija in da so mnenja, da je smiselno, da so stvari skupaj.

Oglej si, kako smo naredili standardne vzorce za naloge z rešitvami, npr. Naloga: program Hello world. Tako vnašaj posamezne naloge in rešitve. Naloge poskusi formulirati tako, da niso 100% odvisne od programskega jezika, kadar je to smiselno. Nato naredi stran, na kateri imaš spisek nalog, ki jih želiš pregledno predstaviti. Na tej strani so lahko splošne informacije nato pa spisek povezav na posamezne naloge. Na ta način je vsaka posamezna naloga celovita enota, ki jo lahko uporabljajo tudi drugi za svoje namene. Pa please nauči to še svoje študente. AndrejBauer 23:51, 30 marec 2006 (CEST)

Standardni vzorec, ki smo si ga zamislili je: nnnn: vprašanje v kategoriji _[_[Kategorija:Vprašanja_in_odgovori_]_] Same naloge so zbrane na npr. http://ucilnica.fmf.uni-lj.si:9673/PloneTest/Obveznosti/Seminarske/folder.2006-03-14.7529420326/. Naloge načeloma NISO odvisne od pr. jezika.

Izvedbeno naj bi za stvari poskrbel Gregor Jerše. In ker je on ugotovil, da cca. 200 vprašanj ne bo vnašal v seznam s praznimi povezavami, naj bi to počeli študenti sami. In ker je že takoj nastal manjši kaos - katero vprašanje je katero, sem kot vzorec dodal spredaj številke.

Odločno sem proti shemi, v kateri je na začetku imena naloga številka, ker je to zelo grdo in tega ne bo razumel nihče, razen študentov pri tvojem predmetu. Če že morate oštevilčiti, potem naj bo shema takšna: Naloga: opis naloge (nnnn). Ampak zares so te številke odveč. Bolje bi bilo, da je naloga na strani, ki se imenuje Naloga: opis naloge. Pri vrhu strani piše "To je naloga številka nnnn iz zbirke nalog Zbirka nalog." Nato narediš še stran Zbirka nalog, ali še bolje kategorijo Zbirka nalog, kjer zbereš vse take naloge in dodaš uvodna pojasnila. Bom pokazal Gregorju. AndrejBauer 10:27, 31 marec 2006 (CEST)

Odstranjevanje oznake "študentski izdelek"

Ko odstraniš oznako "študentski izdelek", premisli, ali se morda splača dodati oznako {{V_delu}}. Predstavljam si, da boš nekatere članke požegnal kot "zadovoljive" za potrebe svojega predmeta, vendar bodo še vedno na prenizkem nivoju, da bi jih lahko brez opozorila pustili v wikiju. Z oznako {{V_delu}} boš ostalim na wikiju povedal, da lahko zdaj članek popravijo (in tudi našli ga bodo lažje). AndrejBauer 11:11, 22 april 2006 (CEST)

Ok, se strinjam. Bodo več ali manj dobivali oznako v delu! --Matija Lokar 20:08, 22 april 2006 (CEST)

Ali lahko zdaj, ko je semester končan, oziroma se začenja novo šolsko leto tudi drugi posežemo v študentske prispevke?TomazPisanski 22:15, 27 september 2006 (CEST)

Kopiranje vsebine iz Wikipedie in podvajanje člankov

Uporabnik:DamijanKmetec je zagrešil dva greha:

  1. Prekopiral je članek Hitro urejanje(Quick sort) iz Wikipedie, vključno s slikami, in ga prodal kot svojega ne da bi navedel vir.
  2. Podvojil je članek Hitro urejanje, ki ga je že napisal Tomo.

Prosim, da študentu ne daš pozitivne ocene, dokler ne popravi svojih grehov. Sem prepričan, da ni zanalašč in da je dober po srcu itd., ampak vseeno bi bilo prav, da upošteva pripombe, ki sem jih postavil na pogovorno stran njegovega članka. To je del učenja, kako se dela z Wikipedijo. Na splošno bi mogoče študente opozoril, da ne smejo podvajati člankov in krasti vsebine brez navedb virov. AndrejBauer 18:21, 26 april 2006 (CEST)

Hvala.vsekakor bo zadeva upoštevana! --Matija Lokar 15:05, 3 maj 2006 (CEST)

Podvajanje člankov

Razpaslo se je podvajanje člankov. Študenti mislijo, da morajo napisati svoj članek, čeprav tak članek že obstaja na wikiju, npr. Dvojisko drevo in Dvojiško drevo ter Primov algoritem in Primov postopek. To je dokaj moteče in bi bilo treba po hitrem postopku uvesti ustrezno pravilo. Jaz sem ti ga že dodal na pravila za Računalništvo 2. Ker so podvojeni članki dokaj slaba ideja, bi morali imeti mehanizem, s katerim bi to učinkovito preprečili. Ena možnost je, da vsebino podvojenega članka prestavim k originalu in študentu ukažem, da ju mora združiti v smiselno celoto. Kaj meniš?

Mimogrede, najlepše se ti zahvaljujem, da si se spravil delat tole z wikijem. Se mi zdi, da smo se ogromno naučili, kako je treba delati s študentskimi prispevki na wikiju. AndrejBauer 22:14, 4 maj 2006 (CEST)

Zahvaljujem se tudi jaz, saj je wiki s študentskimi prispevki (Rač-pra in Diri) zaživel. Mislim, da je to prava pot, ki bi jo bilo dobro uvesti tudi pri drugih predmetih, pri čemer bi se držali postopnega uvajanja, da bi lahko sproti odpravljali probleme. --PrimozLuksic 22:31, 4 maj 2006 (CEST)

Ja, mirno združujte podvojene prispevke. Sicer bo nekoliko več dela z nadzorovanjnjem, kaj je naredil en in kaj drug študent .... Ustrezno sem popravil tudi navodila za DIRI Mislim tudi, da bi se bilo dobro obrniti na V. Batagelja in M. Zaveršnika, ki imata trenutno predmet Didaktika računalništva in Učenje z računalnikom pri DIRI, ker bi bilo verjetno smiselno, da se tudi pri tem predmetu vključijo v polnjenje Wiki-ja. --Matija Lokar 12:58, 6 maj 2006 (CEST)

Odstranjevanje oznake 2

Lepo prosim, da dodaš oznako {{V_delu}}, ko odstraniš oznako o študentskem prispevku, razen v primeru, da je članek res super oh in sploh dober. Večinoma so vsi študentski izdelki bolj švoh in jih je treba še popraviti (npr. Aho-Corasick algoritem in Urejanje s štetjem sta oba par stopničk pod sprejemljivim standardom). Hvala in lep pozdrav, AndrejBauer 23:20, 13 november 2006 (CET)

Uredniška politika

Ko gledam, kaj delajo študenti pri tvojem predmetu na wikiju, sem zadovoljen, da dodajajo vsebino, hkrati pa sem se že malo naveličal urejati njihove izdelke, ker vedno znova počnejo iste napake. Mislim, da bi v prihodnje uredništvo študentskih izdelkov lahko prevalili malo bolj na pleča učiteljev, ki so "spustili" študente v wiki. Zdaj imamo dva taka primer (ti in Alen Orbanič). Oba sta dala navodilo, da je treba pisati v wiki, ampak komaj kdaj opazim, da bi kaj popravljala za njimi. Študenti sami od sebe ne morejo vedeti, kako je prav. Res je, da bi pričakoval, da znajo pisati vejice in presledke okoli oklepajev, a vidim, da sem prevelik optimist. Za primer si oglej izdelek JDBC, njegovo zgodovino popravkov (da boš videl, kaj počnem "namesto tebe") in navodila na pogovorni strani. Kaj meniš? AndrejBauer 01:00, 28 november 2006 (CET)

To se pač ne bo več dogajalo. Ko lanskoletna generacija odpiše svoje, pač ne bo več mojih študentov, ki bi pisali v Wiki. Enostavno sem ocenil, da nimam časa in energije, da bi lahko skrbel za to, da bi bile v TEM javnem Wikiju stvari v skladu z določenimi standardi. Študentov žal nismo uspeli navaditi niti tega, da bi jim bilo nerodno nad njihovim jezikom, ampak jim je (vsaj večini) vseeno. Zato bom tisto, kar bi rad dosegel z uporabo Wikija, "skril". Letos delamo v "svojem" Wikiju (učitelji v svojem, R2-jevci v svojem). Obljubim, da bom tisto, kar mi bo uspelo vsaj približno spraviti v obliko, ki ma rep in glavo, potem prestavil v MaFiRa. Še prej pa se bomo morali zmeniti kaj je tisto, kar naj bi v MaFiRa Wikiju bilo. Denimo pri učiteljih imam v tem trenutku bazo cca. 500 nalog iz osnov programskega jezika Java. Je veliko vprašanje, če bi to spadalo v MaFiRa. Poleg tega je še en problem. Osebno hočem, da študenti uporabljalo Wiki, ker jih s tem hočem navaditi določene stvari. Ampak v javnem Wikiju mi bo hitro zmanjkalo njim primernih tem! --Matija Lokar 15:25, 28 november 2006 (CET)

In ko že omenjaš članek o JDBC. Ta seminarska naloga mi še ni bila oddana! Načeloma (razen, če bi vseskozi pregledoval Wiki) prispevke pogledam, ko mi sem. nalogo oddajo. --Matija Lokar 16:12, 28 november 2006 (CET)

In še to: MaFiRa gre po moje čez tipično obdobje, ko se vidi, da pri javnem polnjenju določenih stvari pride do točke, ko bodisi potrebuješ široko maso zavednih in dobrih uporabnikov (ki je MaFiRa po moje nima) ali pa skupino urednikov, ki imajo čas za urejanje zadev, še najbolje pa, če oboje. Drugače sčasoma zadeva postane prehuda ropotarnica. --Matija Lokar 15:25, 28 november 2006 (CET)

Angleški naslovi

Hoj, kar se mene tiče, angleški prevodi naslovov ne spadajo v naslov. Tako npr. naj bo Konveksna ovojnica in ne Konveksna ovojnica (Quickhull algorithm) (v tem konkretnem primeru, če t iKonveksna ovojnica ni všeč, meni ni, lahko zadevo poimenuješ tudi kako drugače). Takih primerov je bilo že več, pa bi prosil, da se za ime članka striktno uporablja slovenski izraz, brez prevoda v angleščino (v naslovu, v besedilu je seveda prevod dobrodošel). Lepa hvala, AndrejBauer 12:24, 4 maj 2007 (CEST)

Barve

A lahko prosim študente prisiliš, da ne uporabljajo barv v svojih člankih? Recimo roza naslovov... Hvala! AndrejBauer 18:05, 2 junij 2007 (CEST)

Problemi z elektronsko pošto

Zdaj je že drugič v kratkem času nemogoče uporabljati naš strežnik za elektronsko pošto. Ali bi se dalo v takšnih primerih za obveščanje uporabiti naš Wiki? TomazPisanski 07:44, 19 avgust 2007 (CEST)

Osebna orodja