System Restore (Windows)

Iz MaFiRaWiki

V Windows vgrajeno varovanje sistema
Enlarge
V Windows vgrajeno varovanje sistema

System Restore (Obnovitev sistema) je orodje za varovanje sistema, ki je vgrajeno v sam operacijski sistem Windows. Vgrajeno je varovanje registra in nekaterih sistemskih map, spremembe pa se samodejno shranjujejo v varnostne kopije. Ko naložimo slab gonilnik in se sistem čudno obnaša, je dovolj le izbrati dan, na katerega se želimo "vrniti". Sistem naloži shranjene različice registra in datotek ter tako reši marsikatero nepravilnost v delovanju.

V praksi se System Restore obnese le v nekaterih primerih. Predvsem je pomembno, koliko prostora smo mu dodelili za shranjevanje. Čim več ga je, tem dalj se bomo lahko vrnili v čas. Prav tako se ne moremo vrniti v poljubni trenutek, temveč le tja, kjer je bila ustvarjena vrnitvena točka. Ta se ne ustvarja ves čas, marveč le, ko nalagamo gonilnike, nekatere programe ali sistemske popravke.

Pomanjkljivo je tudi samo delovanje orodja System Restore, saj se shranjuje le nekatere vsebine, kar pomeni, da ob morebitnih težavah izgubimo gesla, uporabniške podatke v profilih in še nekatere informacije. Še hujša pomanjkljivost pa je, da orodje deluje le iz samega operacijskega sistema. Če se sistem tako "sesuje", da vanj sploh ne moremo, nam ostane še varni zagon, če pa še ta ne pomaga, nam System Restore ne bo več v pomoč.

Če želimo shranjevati in obnavljati datoteke in mape, ki so na našem računalniku uporabimo orodje za Izdelavo varnostnih kopij.

Osebna orodja