Sudo

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 11:09, 15 marec 2007
AndrejBauer (Pogovor | prispevki)

← Prejšnja različica
Trenutna različica
AndrejBauer (Pogovor | prispevki)

Vrstica 1: Vrstica 1:
'''sudo''' ('''s'''uper'''u'''ser '''do''') je računalniški program v [[Unix]]u in Unixu podobnih operacijskih sistemih, ki dovoli trenutnemu uporabniku sistema, da zažene določen program kot [[administrator]] sistema. '''sudo''' ('''s'''uper'''u'''ser '''do''') je računalniški program v [[Unix]]u in Unixu podobnih operacijskih sistemih, ki dovoli trenutnemu uporabniku sistema, da zažene določen program kot [[administrator]] sistema.
-sudo uporabljamo v skladnji <tt>sudo ''želeni ukaz''</tt> ali pa v datoteki ''[[sudoers]]'' navedemo ukaze, ki so privilegiji administratorja, do njih pa želimo dostopati brez uporabe administratorskega gesla.+sudo uporabljamo v skladnji <tt>sudo ''želeni ukaz''</tt> ali pa v datoteki <tt>/etc/sudoers</tt> navedemo ukaze, ki so privilegiji administratorja, do njih pa želimo dostopati brez uporabe administratorskega gesla.
== Glej tudi == == Glej tudi ==

Trenutna različica

sudo (superuser do) je računalniški program v Unixu in Unixu podobnih operacijskih sistemih, ki dovoli trenutnemu uporabniku sistema, da zažene določen program kot administrator sistema.

sudo uporabljamo v skladnji sudo želeni ukaz ali pa v datoteki /etc/sudoers navedemo ukaze, ki so privilegiji administratorja, do njih pa želimo dostopati brez uporabe administratorskega gesla.

Glej tudi

Zunanje povezave

Osebna orodja