Sudo

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 16:52, 11 marec 2007
MihaelSimonič (Pogovor | prispevki)
nov (drirektna kpija dela besedila iz Wp, kjer sem ga napisal jaz
← Prejšnja različica
Trenutna različica
AndrejBauer (Pogovor | prispevki)

Vrstica 1: Vrstica 1:
'''sudo''' ('''s'''uper'''u'''ser '''do''') je računalniški program v [[Unix]]u in Unixu podobnih operacijskih sistemih, ki dovoli trenutnemu uporabniku sistema, da zažene določen program kot [[administrator]] sistema. '''sudo''' ('''s'''uper'''u'''ser '''do''') je računalniški program v [[Unix]]u in Unixu podobnih operacijskih sistemih, ki dovoli trenutnemu uporabniku sistema, da zažene določen program kot [[administrator]] sistema.
-sudo uporabljamo v skladnji <tt>sudo ''želeni ukaz''</tt> ali pa v datoteki ''[[sudoers]]'' navedemo ukaze, ki so privilegiji administratorja, do njih pa želimo dostopati brez uporabe administratorskega gesla.+sudo uporabljamo v skladnji <tt>sudo ''želeni ukaz''</tt> ali pa v datoteki <tt>/etc/sudoers</tt> navedemo ukaze, ki so privilegiji administratorja, do njih pa želimo dostopati brez uporabe administratorskega gesla.
== Glej tudi == == Glej tudi ==
* [[su]] * [[su]]
- 
== Zunanje povezave == == Zunanje povezave ==
-http://www.sudo.ws/ - domača stran programa sudo+ 
 +* http://www.sudo.ws/ - domača stran programa sudo
 + 
 +[[Kategorija:Unix]]

Trenutna različica

sudo (superuser do) je računalniški program v Unixu in Unixu podobnih operacijskih sistemih, ki dovoli trenutnemu uporabniku sistema, da zažene določen program kot administrator sistema.

sudo uporabljamo v skladnji sudo želeni ukaz ali pa v datoteki /etc/sudoers navedemo ukaze, ki so privilegiji administratorja, do njih pa želimo dostopati brez uporabe administratorskega gesla.

Glej tudi

Zunanje povezave

Osebna orodja