Strojna oprema, ki podpira Windows 7

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 23:44, 9 november 2011
Veronika.cvetko (Pogovor | prispevki)
Namestitev 32-bitnih programov v 64-bitno različico sistema Windows
← Prejšnja različica
Trenutna različica
Veronika.cvetko (Pogovor | prispevki)
Sistemske zahteve za sistem Windows 7
Vrstica 29: Vrstica 29:
Vir: http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows7/products/system-requirements Vir: http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows7/products/system-requirements
 +
 +==Strojna in programska oprema za 64-bitni sistem Windows==
 +
 +Razlika med 32-bitnimi ter 64-bitnimi gonilniki in programi. Računalnik z nameščeno 64-bitno različico sistema Windows 7 potrebuje 64-bitne gonilnike za vse strojno opremo in naprave. Gonilnik je programska oprema, ki računalniku omogoča komuniciranje s strojno opremo. Brez ustreznih gonilnikov strojna oprema, ki jo priključite na računalnik ali namestite v računalnik, ne bo pravilno delovala. V večini primerov lahko sistem Windows samodejno poišče in namesti 64-bitne gonilnike namesto vas z iskanjem po ogromni zbirki podatkov o gonilnikih v sistemu Windows ter s pomočjo programa Windows Update.
 +
 +V nasprotju z gonilniki se večina programov, zasnovanih za uporabo v 32-bitnih različicah sistema Windows, dobro obnese v računalnikih z nameščeno 64-bitno različico sistemaWindows (izjeme so zgolj antivirusni programi in t. i. orodja, pri katerih boste morda potrebovali 64-bitno različico).
 +
 +Če imate možnost izbire med namestitvijo 32-bitne ali 64-bitne različice programa, vedno izberite 64-bitno različico, če imate nameščeno 64-bitno različico sistema Windows. Kljub temu da naj bi 32-bitna različica delovala v 64-bitni različici sistema Windows, obstaja možnost, da bo 64-bitna različica delovala bolje, saj je bila izdelana za 64-bitno različico sistema Windows.
==Prednost računalnikov s 64-bitno različico sistema Windows== ==Prednost računalnikov s 64-bitno različico sistema Windows==

Trenutna različica

Vsebina

Sistemske zahteve za sistem Windows 7

Za namestitev sistema Windows 7 v računalnik potrebujete to: • 1 gigaherčni (GHz) ali hitrejši 32-bitni (x86) ali 64-bitni (x64) procesor • 1 GB pomnilnika RAM (32-bitna različica) ali 2 GB pomnilnika RAM (64-bitna različica) • 16 GB nezasedenega prostora na trdem disku (32-bitna različica) ali 20 GB (64-bitna različica) • Grafična kartica DirectX 9 z gonilnikom WDDM različice 1.0 ali novejše

Dodatne zahteve za uporabo določenih funkcij: • Dostop do spleta (morda so potrebna plačila) • Glede na ločljivost boste za predvajanje videoposnetkov morda potrebovali dodaten pomnilnik in dodatno grafično strojno opremo. • Nekatere igre in programi za optimalno delovanje zahtevajo grafično kartico, združljivo s tehnologijo različice DirectX 10 ali novejšo • Za nekatere funkcije programa Windows Media Center boste morda potrebovali TV-kartico in dodatno strojno opremo. • Za vmesnik Windows Touch in tablični računalnik potrebujete posebno strojno opremo • Za funkcijo HomeGroup potrebujete omrežje in računalnik z nameščenim sistemomWindows • Za ustvarjanje DVD-jev/CD-jev potrebujete združljiv optični pogon • Funkcija BitLocker zahteva uporabo modula zaupanja (TPM) različice 1.2. • Funkcija BitLocker To Go zahteva bliskovni pomnilnik USB. • Za način Windows XP potrebujete dodatni 1 GB pomnilnika RAM in dodatnih 15 GB nezasedenega prostora na disku. • Za predvajanje glasbe in zvoka potrebujete izhod za zvok.

Funkcionalnost izdelka in grafika se lahko razlikujeta glede na konfiguracijo sistema. Za nekatere funkcije boste morda potrebovali zahtevnejšo ali dodatno strojno opremo.

Računalniki z večjedrnimi procesorji: Windows 7 je bil načrtovan za uporabo z današnjimi večjedrnimi procesorji. Vse 32-bitne različice sistema Windows 7 podpirajo do 32 procesorskih jeder, medtem ko 64-bitne različice podpirajo do 256 procesorskih jeder.

Računalniki z večjedrnimi procesorji (CPE-ji): Komercialni strežniki, delovne postaje in drugi kakovostni računalniki imajo lahko več kot en fizični procesor. Sistemi Windows 7 Professional, Enterprise in Ultimate podpirajo dva fizična procesorja in zagotavljajo najboljšo učinkovitost delovanja v teh računalnikih. Sistemi Windows 7 Starter, Home Basic in Home Premium prepoznajo le en fizični procesor.

Vir: http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows7/products/system-requirements

Strojna in programska oprema za 64-bitni sistem Windows

Razlika med 32-bitnimi ter 64-bitnimi gonilniki in programi. Računalnik z nameščeno 64-bitno različico sistema Windows 7 potrebuje 64-bitne gonilnike za vse strojno opremo in naprave. Gonilnik je programska oprema, ki računalniku omogoča komuniciranje s strojno opremo. Brez ustreznih gonilnikov strojna oprema, ki jo priključite na računalnik ali namestite v računalnik, ne bo pravilno delovala. V večini primerov lahko sistem Windows samodejno poišče in namesti 64-bitne gonilnike namesto vas z iskanjem po ogromni zbirki podatkov o gonilnikih v sistemu Windows ter s pomočjo programa Windows Update.

V nasprotju z gonilniki se večina programov, zasnovanih za uporabo v 32-bitnih različicah sistema Windows, dobro obnese v računalnikih z nameščeno 64-bitno različico sistemaWindows (izjeme so zgolj antivirusni programi in t. i. orodja, pri katerih boste morda potrebovali 64-bitno različico).

Če imate možnost izbire med namestitvijo 32-bitne ali 64-bitne različice programa, vedno izberite 64-bitno različico, če imate nameščeno 64-bitno različico sistema Windows. Kljub temu da naj bi 32-bitna različica delovala v 64-bitni različici sistema Windows, obstaja možnost, da bo 64-bitna različica delovala bolje, saj je bila izdelana za 64-bitno različico sistema Windows.

Prednost računalnikov s 64-bitno različico sistema Windows


Glavna prednost računalnikov s 64-bitno različico sistema Windows je njihova zmožnost za izrabo več pomnilnika kot pri 32-bitnih različicah sistema Windows, ne glede na to, ali je v računalnik nameščenega več pomnilnika. Računalnik s 64-bitno različico sistemaWindows lahko uporabi več pomnilnika – 4 GB ali več – kot računalnik z 32-bitno različico sistema Windows, ki je omejena na 3,5 GB ali manj.

64-bitni računalnik s 6 GB, 8 GB ali več pomnilnika lahko deluje hitreje kot računalnik z manj pomnilnika, če imate hkrati odprtih več programov in datotek ali izvajate več nalog, ki obremenjujejo pomnilnik, kot je npr. urejanje videoposnetkov z visoko ločljivostjo ali igranje iger s tridimenzionalno grafiko. Kljub temu pa je danes malo programov, razvitih tako, da v celoti izkorišča 3,5 GB pomnilnika, ki ga lahko največ uporabite v 32-bitni različici sistema Windows. Odvisno od tega, kaj počnete in katere programe uporabljate, morda sploh ne bo razlike pri uporabi 64-bitne različice sistema Windows ali pa bo ta zgolj majhna.

V možnosti Sistem na Nadzorni plošči lahko preverite, ali ima vaš računalnik nameščeno 32-bitno ali 64-bitno različico sistema Windows.

Slika:preverjanje.jpg


Namestitev 32-bitnih programov v 64-bitno različico sistema Windows

Če namestite 32-bitni program v 64-bitno različico sistema Windows 7, bo program deloval v 32-bitnem emulacijskem načinu z uporabo programske opreme za simulacijo 32-bitne različice sistema Windows 7. To omogoča 32-bitnim programom nemoteno delovanje v 64-bitnem operacijskem sistemu. Ne pozabite, da bodo programi, namenjeni 64-bitnim sistemom, verjetno bolje delovali v 64-bitni različici sistema Windows 7.

Nekateri starejši programi, ki ne delujejo v 64-bitni različici sistema Windows 7, bodo morda dobro delovali v načinu Windows XP sistema Windows 7. Kot že pove ime samo, ta funkcija omogoča programom, namenjenim sistemu Windows XP, nemoteno delovanje v sistemu Windows 7 (nekatere vrste programov morda ne bodo delovale v načinuWindows XP, npr. varnostna programska oprema in programi z zahtevno grafiko).

V nasprotju z gonilniki za strojno opremo naj bi tudi starejši programi za 32-bitne različice sistema Windows dobro delovali v 64-bitni različici sistema Windows 7.

Vir:http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows7/understanding-hardware-and-software-for-64-bit-windows

Osebna orodja