Pogovor:AVL drevo

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 07:21, 9 januar 2007
TinaHozjan (Pogovor | prispevki)

← Prejšnja različica
Trenutna različica
MatijaLokar (Pogovor | prispevki)

Vrstica 23: Vrstica 23:
pri članku izhajam iz vseh podstrani, ki naj bi se nanašale na članek in ker mi niso popolnoma razumljive, dodajam v članku pri članku izhajam iz vseh podstrani, ki naj bi se nanašale na članek in ker mi niso popolnoma razumljive, dodajam v članku
meni razumljivo vsebino. Zal nikjer nisem našla opisa o tem, kako se praktično izračuna uravnoteženost drevesa, zato sem dodala meni razumljivo vsebino. Zal nikjer nisem našla opisa o tem, kako se praktično izračuna uravnoteženost drevesa, zato sem dodala
-definicijo faktorja. kako naj to popravim? Lep pozdrav, [[Uporabnik:TinaHozjan|TinaHozjan]]+definicijo faktorja. Kako naj to popravim? In še to; torej naj bo povsod, kjer pišem "faktor ravnotežja", napisano "uravnoteženost"?
 +Lep pozdrav, [[Uporabnik:TinaHozjan|TinaHozjan]]
 + 
 +Ja, povsod piši ''uravnoteženost''. Če kakšnega članka ne razumeš, potem bodisi vprašaj na pogovorni strani članka, bodisi poišči pojasnilo kje drugje in nato popravi nerazumljiv članek. Nesmiselno pa je, da v primeru, ko nečesa ne razumeš, začneš kar dodajati še svojo robo notri (in še to v neki drugi članek), saj bo tako nastala velika zmeda. Zato je bolje, da pobrišeš definicijo ravnotežnega faktorja in namesto tega uporabiš članek [[uravnoteženo drevo]] (po potrebi ga dopolni, ali vprašaj na njegovi pogovorni strani, če ni jasno napisan).
 + 
 +Pisanje članka v wiki zahteva, da '''sodeluješ''' z ostalimi. Ne pišeš prostega spisa v en članek, ampak se raje prilagajaj temu, kar je že napisano. Če vidiš kje možnosti za izboljšave, kar popravi. Tudi jaz tebi vsepovprek popravljam. Lahko še ti meni. Pomembno pa je, da so popravki '''izboljšava''' glede na dano stanje. Včasih se ne bomo strinjali, kaj šteje za izboljšavo, pa to ni nič hudega, saj se lahko na pogovorni strani dogovorimo. [[Uporabnik:AndrejBauer|AndrejBauer]] 01:09, 10 januar 2007 (CET)
 + 
 +Kako naj popravim "vozlišče s prevelikim faktorjem ravnotežja"? Lp, [[Uporabnik:TinaHozjan|TinaHozjan]]
 + 
 +Jaz bi rekel "če ima vozlišče uravnoteženost manjšo od -1, potem ...." in "če ima vozlišče uravnoteženost večjo od 1, potem ..." Mimogrede, podpišeš se tako, da napišeš štiri tilde <nowiki>~~~~</nowiki>. [[Uporabnik:AndrejBauer|AndrejBauer]] 12:27, 12 januar 2007 (CET)
 + 
 + 
 +----
 + 
 +Menim, da je sedaj ta stvar toliko združena, da je bilo oznako {{StudentskiPrispevek|PolonaVehovec}} smiselno umakniti. --[[Uporabnik:MatijaLokar|Matija Lokar]] 09:49, 24 januar 2007 (CET)

Trenutna različica

Študentski prispevek sicer opisuje štiri vrste rotacije, vendar slabo pojasni, kako se v drevo vstavlja in iz njega briše (kdaj se uporabi katera rotacija?). Poleg tega študentski prispevek uporablja nepojasnjene oznake, kot je p.^bal. Kaj je to? Zaradi tega študentskega prispevka ne morete kar prekopirati v glavnega, treba ga je dejansko popraviti. AndrejBauer 22:38, 3 januar 2007 (CET)

Pravzaprav je tako, da ta članek že kaže na rotacija drevesa, ki opisuje vse štiri rotacije. Rotacij torej sploh ni treba opisovati v tem članku. Bom pa zelo vesel, če bo kdo pravilno in popolnoma pojasnil, kako se vstavlja in briše. AndrejBauer 22:40, 3 januar 2007 (CET)

Vsebina

Torej, pri racunalnistvu 2 imam nalogo, da združim članka AVL drevo in AVL drevo (Polona Vehovec)... Kompletno z vso vsebino in zgledi. Za to potrebujem nekaj casa in vas prosim za potrpežljivost. Hvala za razumevanje.

Ok, bom počakal, ampak prosim zavedaj se, da ta članek uporabljam na predavanjih in da ga bodo šli prebirat tudi moji študenti. Zato ne zavlačuj preveč. Tukaj ti bom pisal pripombe, da bo šlo morda malo bolj tekoče:

  1. Nikjer ne poveš (po slovensko, tako da bi te razumeli), kaj pomeni p^.bal. V bistvu je treba to notacijo ukiniti in jo nadomestiti z nečim bolj razumljivim.
  2. Faktor uravnoteženosti je že definiran v članku Uravnoteženo drevo, na katerega članek AVL drevo že kaže. Zato je neprimerno, da še enkrat definiraš faktor uravnoteženosti malo drugače (dodala si absolutno vrednost). Raje se prilagodi definiciji uravnoteženosti iz članka uravnoteženo drevo, torej: reče se uravnoteženost drevesa in ne ravnotežni faktor (sploh ni faktor, saj ga ne množimo z ničemer, mogoče bi mu lahko relkli "mera uravnotežensoti", ampak "uravnoteženost" je čisto v redu). Razdelek "Definicija ravnotežnega faktorja" je torej nepotreben. Če meniš, da je potrebno še kaj povedati v zvezi z uravnoteženostjo, to lahko narediš v enem stavku, ali dopolniš članek Uravnoteženo drevo.
  3. Razdelek "Izvedba AVL drevesa" se zdi nepotreben. Napišeš samo stavek: "uravnoteženosti poddreves ne računamo vsakič sproti, ampak podatek o uravnoteženosti hranimo v korenu drevesa. Kadar drevo spreminjamo, popravimo tudi podatek o uravnoteženosti."
  4. Preden pišeš naprej, si preberi MaFiRaWiki:Pomoč in se nauči uporabljati wiki ukaze za urejanje besedila. Konkretno, ukazi <br> nimajo kaj iskati v besedilu, ker so skoraj brez izjeme odvečni. Bolje je, če uporabljaš naštevanja z zvezdicami *, plankami ## in definicije (podpičje pika), glej pomoč. Tudi ne uporabljaj barv.
  5. Pomožne strani kot je "Primer vstavljanja" in "Primer brisanja" naredi kot podstrani. To sem ti kar popravil, poglej v članek, kako se to naredi.
  6. Razdelek "Glej tudi" smiselno razdeli na "Glej tudi" in "Viri". V "Viri" damo strani, iz kateri smo črpali gradivo za članek.
  7. Glavni nasvet pa je ta: piši cele stavke, vedno dvakrat premisli, v kakšnem vrstnem redu boš pojasnila snov. Vprašaj se, ali bi bila ti zadovoljna z besedilom, če še ne bi vedela, kaj so AVL drevesa.
  8. Če ti kaj nagaja, kar vprašaj na tej strani in ti bomo pomagali.

Upam, da ti predlogi kaj pomagajo. Lep pozdrav, AndrejBauer 17:40, 8 januar 2007 (CET)

Pozdravljeni, pri članku izhajam iz vseh podstrani, ki naj bi se nanašale na članek in ker mi niso popolnoma razumljive, dodajam v članku meni razumljivo vsebino. Zal nikjer nisem našla opisa o tem, kako se praktično izračuna uravnoteženost drevesa, zato sem dodala definicijo faktorja. Kako naj to popravim? In še to; torej naj bo povsod, kjer pišem "faktor ravnotežja", napisano "uravnoteženost"? Lep pozdrav, TinaHozjan

Ja, povsod piši uravnoteženost. Če kakšnega članka ne razumeš, potem bodisi vprašaj na pogovorni strani članka, bodisi poišči pojasnilo kje drugje in nato popravi nerazumljiv članek. Nesmiselno pa je, da v primeru, ko nečesa ne razumeš, začneš kar dodajati še svojo robo notri (in še to v neki drugi članek), saj bo tako nastala velika zmeda. Zato je bolje, da pobrišeš definicijo ravnotežnega faktorja in namesto tega uporabiš članek uravnoteženo drevo (po potrebi ga dopolni, ali vprašaj na njegovi pogovorni strani, če ni jasno napisan).

Pisanje članka v wiki zahteva, da sodeluješ z ostalimi. Ne pišeš prostega spisa v en članek, ampak se raje prilagajaj temu, kar je že napisano. Če vidiš kje možnosti za izboljšave, kar popravi. Tudi jaz tebi vsepovprek popravljam. Lahko še ti meni. Pomembno pa je, da so popravki izboljšava glede na dano stanje. Včasih se ne bomo strinjali, kaj šteje za izboljšavo, pa to ni nič hudega, saj se lahko na pogovorni strani dogovorimo. AndrejBauer 01:09, 10 januar 2007 (CET)

Kako naj popravim "vozlišče s prevelikim faktorjem ravnotežja"? Lp, TinaHozjan

Jaz bi rekel "če ima vozlišče uravnoteženost manjšo od -1, potem ...." in "če ima vozlišče uravnoteženost večjo od 1, potem ..." Mimogrede, podpišeš se tako, da napišeš štiri tilde ~~~~. AndrejBauer 12:27, 12 januar 2007 (CET)Menim, da je sedaj ta stvar toliko združena, da je bilo oznako

V podčlanku /PolonaVehovec najdete tudi študentski prispevek na to temo,

ki ga želimo združiti s tem člankom.

smiselno umakniti. --Matija Lokar 09:49, 24 januar 2007 (CET)
Osebna orodja