Pogovor:AVL drevo

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 09:33, 4 januar 2007
TinaHozjan (Pogovor | prispevki)
Vsebina
← Prejšnja različica
Različica od 16:40, 8 januar 2007
AndrejBauer (Pogovor | prispevki)

Naslednja različica →
Vrstica 8: Vrstica 8:
Kompletno z vso vsebino in zgledi. Za to potrebujem nekaj casa in vas prosim za potrpežljivost. Kompletno z vso vsebino in zgledi. Za to potrebujem nekaj casa in vas prosim za potrpežljivost.
Hvala za razumevanje. Hvala za razumevanje.
 +
 +Ok, bom počakal, ampak prosim zavedaj se, da ta članek uporabljam na predavanjih in da ga bodo šli prebirat tudi moji študenti. Zato ne zavlačuj preveč. Tukaj ti bom pisal pripombe, da bo šlo morda malo bolj tekoče:
 +# Nikjer ne poveš (po slovensko, tako da bi te razumeli), kaj pomeni p^.bal. V bistvu je treba to notacijo ukiniti in jo nadomestiti z nečim bolj razumljivim.
 +# Faktor uravnoteženosti je že definiran v članku [[Uravnoteženo drevo]], na katerega članek [[AVL drevo]] že kaže. Zato je neprimerno, da še enkrat definiraš faktor uravnoteženosti malo drugače (dodala si absolutno vrednost). Raje se prilagodi definiciji uravnoteženosti iz članka [[uravnoteženo drevo]], torej: reče se '''uravnoteženost drevesa''' in ne ''ravnotežni faktor'' (sploh ni faktor, saj ga ne množimo z ničemer, mogoče bi mu lahko relkli "mera uravnotežensoti", ampak "uravnoteženost" je čisto v redu). Razdelek "Definicija ravnotežnega faktorja" je torej nepotreben. Če meniš, da je potrebno še kaj povedati v zvezi z uravnoteženostjo, to lahko narediš v enem stavku, ali dopolniš članek [[Uravnoteženo drevo]].
 +# Razdelek "Izvedba AVL drevesa" se zdi nepotreben. Napišeš samo stavek: "uravnoteženosti poddreves ne računamo vsakič sproti, ampak podatek o uravnoteženosti hranimo v korenu drevesa. Kadar drevo spreminjamo, popravimo tudi podatek o uravnoteženosti."
 +# Preden pišeš naprej, si preberi [[MaFiRaWiki:Pomoč]] in se nauči uporabljati wiki ukaze za urejanje besedila. Konkretno, ukazi <nowiki><br></nowiki> nimajo kaj iskati v besedilu, ker so skoraj brez izjeme odvečni. Bolje je, če uporabljaš naštevanja z zvezdicami *, plankami ## in definicije (podpičje pika), glej pomoč. Tudi ne uporabljaj barv.
 +# Pomožne strani kot je "Primer vstavljanja" in "Primer brisanja" naredi kot '''podstrani'''. To sem ti kar popravil, poglej v članek, kako se to naredi.
 +# Razdelek "Glej tudi" smiselno razdeli na "Glej tudi" in "Viri". V "Viri" damo strani, iz kateri smo črpali gradivo za članek.
 +# Glavni nasvet pa je ta: piši cele stavke, vedno dvakrat premisli, v kakšnem vrstnem redu boš pojasnila snov. Vprašaj se, ali bi bila ti zadovoljna z besedilom, če še ne bi vedela, kaj so AVL drevesa.
 +# Če ti kaj nagaja, kar vprašaj na tej strani in ti bomo pomagali.
 +Upam, da ti predlogi kaj pomagajo. Lep pozdrav, [[Uporabnik:AndrejBauer|AndrejBauer]] 17:40, 8 januar 2007 (CET)

Različica od 16:40, 8 januar 2007

Študentski prispevek sicer opisuje štiri vrste rotacije, vendar slabo pojasni, kako se v drevo vstavlja in iz njega briše (kdaj se uporabi katera rotacija?). Poleg tega študentski prispevek uporablja nepojasnjene oznake, kot je p.^bal. Kaj je to? Zaradi tega študentskega prispevka ne morete kar prekopirati v glavnega, treba ga je dejansko popraviti. AndrejBauer 22:38, 3 januar 2007 (CET)

Pravzaprav je tako, da ta članek že kaže na rotacija drevesa, ki opisuje vse štiri rotacije. Rotacij torej sploh ni treba opisovati v tem članku. Bom pa zelo vesel, če bo kdo pravilno in popolnoma pojasnil, kako se vstavlja in briše. AndrejBauer 22:40, 3 januar 2007 (CET)

Vsebina

Torej, pri racunalnistvu 2 imam nalogo, da združim članka AVL drevo in AVL drevo (Polona Vehovec)... Kompletno z vso vsebino in zgledi. Za to potrebujem nekaj casa in vas prosim za potrpežljivost. Hvala za razumevanje.

Ok, bom počakal, ampak prosim zavedaj se, da ta članek uporabljam na predavanjih in da ga bodo šli prebirat tudi moji študenti. Zato ne zavlačuj preveč. Tukaj ti bom pisal pripombe, da bo šlo morda malo bolj tekoče:

  1. Nikjer ne poveš (po slovensko, tako da bi te razumeli), kaj pomeni p^.bal. V bistvu je treba to notacijo ukiniti in jo nadomestiti z nečim bolj razumljivim.
  2. Faktor uravnoteženosti je že definiran v članku Uravnoteženo drevo, na katerega članek AVL drevo že kaže. Zato je neprimerno, da še enkrat definiraš faktor uravnoteženosti malo drugače (dodala si absolutno vrednost). Raje se prilagodi definiciji uravnoteženosti iz članka uravnoteženo drevo, torej: reče se uravnoteženost drevesa in ne ravnotežni faktor (sploh ni faktor, saj ga ne množimo z ničemer, mogoče bi mu lahko relkli "mera uravnotežensoti", ampak "uravnoteženost" je čisto v redu). Razdelek "Definicija ravnotežnega faktorja" je torej nepotreben. Če meniš, da je potrebno še kaj povedati v zvezi z uravnoteženostjo, to lahko narediš v enem stavku, ali dopolniš članek Uravnoteženo drevo.
  3. Razdelek "Izvedba AVL drevesa" se zdi nepotreben. Napišeš samo stavek: "uravnoteženosti poddreves ne računamo vsakič sproti, ampak podatek o uravnoteženosti hranimo v korenu drevesa. Kadar drevo spreminjamo, popravimo tudi podatek o uravnoteženosti."
  4. Preden pišeš naprej, si preberi MaFiRaWiki:Pomoč in se nauči uporabljati wiki ukaze za urejanje besedila. Konkretno, ukazi <br> nimajo kaj iskati v besedilu, ker so skoraj brez izjeme odvečni. Bolje je, če uporabljaš naštevanja z zvezdicami *, plankami ## in definicije (podpičje pika), glej pomoč. Tudi ne uporabljaj barv.
  5. Pomožne strani kot je "Primer vstavljanja" in "Primer brisanja" naredi kot podstrani. To sem ti kar popravil, poglej v članek, kako se to naredi.
  6. Razdelek "Glej tudi" smiselno razdeli na "Glej tudi" in "Viri". V "Viri" damo strani, iz kateri smo črpali gradivo za članek.
  7. Glavni nasvet pa je ta: piši cele stavke, vedno dvakrat premisli, v kakšnem vrstnem redu boš pojasnila snov. Vprašaj se, ali bi bila ti zadovoljna z besedilom, če še ne bi vedela, kaj so AVL drevesa.
  8. Če ti kaj nagaja, kar vprašaj na tej strani in ti bomo pomagali.

Upam, da ti predlogi kaj pomagajo. Lep pozdrav, AndrejBauer 17:40, 8 januar 2007 (CET)

Osebna orodja