Osnovne lastnosti operacijskih sistemov

Iz MaFiRaWiki

Glavni lastnosti operacijskih sistemov sta varnost in stabilnost.

Operacijski sistem Windows 2000 ima na voljo kopico mehanizmov, ki zagotavljajo zanesljivo delovanje celotnega sistema in hkrati varujejo podatke pred nepoklicanimi očmi.

- Vsak program dobi na voljo svoj kos pomnilnika. Noben drug program ne more poseči ali pokukati v ta pomnilnik, prav tako pa naš program ne more stikati po tujih pomnilnikih.

- Operacijski sistem deluje neodvisno od ostalih programov. Tudi če kateri od programov umre (na poljubno grd način) ali se enostavno neha odzivati na dražljaje iz okolice, sistem še naprej pošilja signale miške in tipkovnice drugim programom. Prav tako sistem lahko ubije program, ki se ne odziva.

- Operacijski sistem Windows 2000 deluje pod posebnim režimom procesorja. Ta režim ni dostopen običajnim programom, sistemu pa omogoča večje pravice.

- Vsak program ima določene privilegije. Ti se največkrat ujemajo s pravicami uporabnika, ki je program sprožil. Program lahko z objekti (datoteke, tiskalniki,…) počne samo stvari, ki mu jih dovolijo njegovi privilegiji.

- Pred prijavo v sistem mora uporabnik pritisniti tipke CTRL+ALT+DEL. Te kombinacije pod sistemom Windows 2000 programi nikoli ne vidijo, zato ni nevarnosti, da bi kak program skušal uganiti naše geslo.

Osebna orodja