Novosti Windows 8

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 00:45, 10 november 2011
Veronika.cvetko (Pogovor | prispevki)

← Prejšnja različica
Trenutna različica
Veronika.cvetko (Pogovor | prispevki)
==
Vrstica 42: Vrstica 42:
•Za poganjanje Metro aplikacij potrebujete zaslon z resolucijo 1024 X 768 ali višje •Za poganjanje Metro aplikacij potrebujete zaslon z resolucijo 1024 X 768 ali višje
-====+==Prenovljena platforma==
 +Windows 8 je od peta do glave prenovljena platforma, ki temelji na na dotik občutljivih manjših ali večjih oknih. Novi Windows so tako postali hitra, tekoča in dinamična platforma, ki pa ni zgubila na moči in povezljivosti prejšnih Win platform.
 +Nekaj novih lastnosti:
 +• Hitri zagon aplikacij iz domačega ekrana Start, ki nadomešča prejšnji start meni. Ekran lahko poljubno prilagodite z dodajanjem novih bljižnic ali spreminjanjem aplikacij.
 +• Okno za prikaz obvestil, ki po vašem izboru prikazuje informacije, ki jih potrebujete
 +• Tekoče in naravno preklapljanje med delujočimi aplikacijami
 +• Možnost prestavljanja delujoče aplikacije v stranski del ekrana, za lažje opravljanje več opravil hkrati
 +• Integrirane spletne aplikacije in aplikacije povezane s spletom, ki uporabljajo HTML5 in Java Script in imajo na voljo popolni PC dostop
 +• Popolnoma optimizirano brskanje na dotik z vso močjo strojnega pospeševanja.
 +• možnost uporabe novih Win 8 aplikacij, kot tudi vseh obstoječih aplikacij Windows 7 ter sorodnih Win aplikacij
 +
 +Čeprav je novi uporabniški vmesnik izdelan in optimiziran za dotik, deluje prav enako dobro tudi z miško in tipkovnico. Njihov pristop je »brez kompromisov«, uporabnik se sam odloči ali bo uporabljal napravo na dotik, ali pa miško in tipkovnico, prav tako se sam odloči kako in na kakšen način bo uporabljal priljubljene aplikacije, sistem naj bi si lahko namestil tako na mobilni telefon, tablični računalnik ali osebni računalnik. S tem želijo pri Microsoftu vzpodbuditi nov razvoj programske in strojne opreme ter izboljšanje uporabniške izkušnje.
 + 
 +==Primerjava z Windows 7==
 + 
 +Windows 8 sicer pozna tudi klasično namizje, s katerega lahko zaganjamo in uporabljamo programe, narejene "po starem kopitu". V vmesniku Metro se predstavlja s svojo ploščico, s katero preklopimo na dobro staro namizje, kot ga poznamo v Windows 7. Pri Microsoftu obljubljajo, da je Windows 8 tako povsem združljiv s programi, napisanimi za Windows 7.
 + 
 +*CPU
 +Oba sistema sta bila testirana v virtualnem okolju in sta imela 2 GB rama in 1 procesor z dvemi jedri vsako po 2,67 GHz.
 +Windows 8 je porabil po prijavi 488 MB rama.
 +Windows 7 je porabil po prijavi 684 MB rama.
 + 
 +Viri:http://modri.si/clanek/vse-o-windows-8,http://www.racunalniske-novice.com/novice/programska-oprema/microsoft/windows/windows-8-z-manjso-porabo-pomnilnika.html, http://www.arne.si/si/novosti/na-voljo-windows-8-alfa-verzija.html, http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows7/taking-the-mystery-out-of-64-bit-windows
 + 
 +Slika na levi prikazuje upravitelja opravil v Windows 8, slika na desni pa prikazuje upravitelja opravil v Windows 7.
 + 
 +[[Slika:upravitelj opravil.jpg]]
 +
 +*Raziskovalec
 +V Windows 8 je v raziskovalcu zgoraj večja opravila vrstica z več funkcijami, kot pa pri Windows 7.
 + 
 +[[Slika:raziskovalec.jpg]]
 + Slika na levi prikazuje raziskovalca v Windows 7, slika na desni pa prikazuje raziskovalca v Windows 8.
 + 
 +Viri:http://modri.si/clanek/vse-o-windows-8,
 +http://www.racunalniske-novice.com/novice/programska-oprema/microsoft/windows/windows-8-z-manjso-porabo-pomnilnika.html,
 +http://www.arne.si/si/novosti/na-voljo-windows-8-alfa-verzija.html,
 +http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows7/taking-the-mystery-out-of-64-bit-windows

Trenutna različica

 • Metro

Dodan je nov uporabniški vmesnik, ki sliši na ime Metro in je tudi prva stvar ki jo vidite ob prijavi. Dve aplikaciji si lahko delita skupen zaslon. Velikost obeh aplikacij lahko spreminjate s preprostim ločilom postavljenim med aplikacijama, katere lahko gledate le le če boste imeli ločljivost zaslona vsaj 1366 × 768 zaslonskih točk.


 • Zaklep zaslona (Lock Screen) Ko ste odjavljeni se pokaže zaklepni zaslon. Na zaslonu prikaže ozadje, na njem pa sta prikazana ura in datum.

Slika:zaklep zaslona.jpg

 • NFC (Near Field Communications)

Omogoča varen prenos vsebine iz ene naprave na drugo. Naprimer: Iz tabličnega računalnika na pametni telefon.

 • Internet Explorer 10

Seveda je vključen tudi novi spletni brskalnik, ki ima boljšo podporo s spletnima standardoma CSS Gradients in CSS3 Flexible Box Layout. Ter ima prenovljen strojno pospešen grafični sistem.


 • Izboljšana podpora za več monitorjev

Omogoča, da ozadje razpotegnemo čez več monitorjev. Na vsakem monitorju imamo lahko tudi svoje ozadje in opravilno vrstico, ki kaže samo tiste programe, ki tečejo na tem monitorju. Lahko pa imamo tudi na enem monitorju uporabniški vmesnik Metro, na drugem pa navadno namizje.

 • Hitri zagon

Pri Windows 7 se pri zaustavitvi sistema zastavijo vse seje v uporabniškem in jedrnem delu operacijskega sistema . Pri hibernaciji pa se celotna vsebina iz delovnega pomnilnika shrani na trdi disk ter tako omogoča hitrejši zagon računalnika. Windows 8 pa ta dva načina združi tako, da uporabniške seje zaustavi, jedrne seje pa zapiše na trdi disk in tako omogoča še hitrejši zagon.


 • Osveži, resetiraj

Če bomo imeli težave zaradi okužbe računalnika ali drugih problemov bomo lahko uporabili funkcijo osveži ali pa resetiraj nastavitve na tovarniške vrednosti.

 • Windows Store

Podobno kot pri Applovem Mac App Store je tudi Windows Store (trgovina) integriran v sam operacijski sistem. S trgovine boste lahko prenašali različne aplikacije za socialna omrežja, fotografije, zabavo in seveda igre prilagojene za uporabniški vmesnik Metro. Trgovina ima podoben izgled kot Metro. Trenutno še ni na voljo za preizkusno različico.

Slika:strore.jpg

 • Slikovno geslo

Namesto navadne prijave v računalnik z vpisom gesla, se lahko prijavite kar z določenimi kliki na točke, ki ste si jih izbrali na sliki. Če pa pozabite skrivne točke imate še vedno možnost normalne prijave.

Slika:slikovno geslo.jpg

Sistemske zahteve

Windows 8 deluje odlično na istih sistemskih zahtevah kot jih rabita Windows 7 in Windows Vista: •1 GHz ali hitrejše 32-bit (x86) ali 64-bit (x64) procesor •1 GB RAM (32-bit) ali 2 GB RAM (64-bit) •16 GB prostega prostora na trdem disku (32-bit) ali 20 GB za (64-bit) •DirectX 9 grafična kartica z WDDM 1.0 ali višje •Za poganjanje Metro aplikacij potrebujete zaslon z resolucijo 1024 X 768 ali višje

Prenovljena platforma

Windows 8 je od peta do glave prenovljena platforma, ki temelji na na dotik občutljivih manjših ali večjih oknih. Novi Windows so tako postali hitra, tekoča in dinamična platforma, ki pa ni zgubila na moči in povezljivosti prejšnih Win platform. Nekaj novih lastnosti: • Hitri zagon aplikacij iz domačega ekrana Start, ki nadomešča prejšnji start meni. Ekran lahko poljubno prilagodite z dodajanjem novih bljižnic ali spreminjanjem aplikacij. • Okno za prikaz obvestil, ki po vašem izboru prikazuje informacije, ki jih potrebujete • Tekoče in naravno preklapljanje med delujočimi aplikacijami • Možnost prestavljanja delujoče aplikacije v stranski del ekrana, za lažje opravljanje več opravil hkrati • Integrirane spletne aplikacije in aplikacije povezane s spletom, ki uporabljajo HTML5 in Java Script in imajo na voljo popolni PC dostop • Popolnoma optimizirano brskanje na dotik z vso močjo strojnega pospeševanja. • možnost uporabe novih Win 8 aplikacij, kot tudi vseh obstoječih aplikacij Windows 7 ter sorodnih Win aplikacij

Čeprav je novi uporabniški vmesnik izdelan in optimiziran za dotik, deluje prav enako dobro tudi z miško in tipkovnico. Njihov pristop je »brez kompromisov«, uporabnik se sam odloči ali bo uporabljal napravo na dotik, ali pa miško in tipkovnico, prav tako se sam odloči kako in na kakšen način bo uporabljal priljubljene aplikacije, sistem naj bi si lahko namestil tako na mobilni telefon, tablični računalnik ali osebni računalnik. S tem želijo pri Microsoftu vzpodbuditi nov razvoj programske in strojne opreme ter izboljšanje uporabniške izkušnje.

Primerjava z Windows 7

Windows 8 sicer pozna tudi klasično namizje, s katerega lahko zaganjamo in uporabljamo programe, narejene "po starem kopitu". V vmesniku Metro se predstavlja s svojo ploščico, s katero preklopimo na dobro staro namizje, kot ga poznamo v Windows 7. Pri Microsoftu obljubljajo, da je Windows 8 tako povsem združljiv s programi, napisanimi za Windows 7.

 • CPU

Oba sistema sta bila testirana v virtualnem okolju in sta imela 2 GB rama in 1 procesor z dvemi jedri vsako po 2,67 GHz. Windows 8 je porabil po prijavi 488 MB rama. Windows 7 je porabil po prijavi 684 MB rama.

Viri:http://modri.si/clanek/vse-o-windows-8,http://www.racunalniske-novice.com/novice/programska-oprema/microsoft/windows/windows-8-z-manjso-porabo-pomnilnika.html, http://www.arne.si/si/novosti/na-voljo-windows-8-alfa-verzija.html, http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows7/taking-the-mystery-out-of-64-bit-windows

Slika na levi prikazuje upravitelja opravil v Windows 8, slika na desni pa prikazuje upravitelja opravil v Windows 7.

Slika:upravitelj opravil.jpg

 • Raziskovalec

V Windows 8 je v raziskovalcu zgoraj večja opravila vrstica z več funkcijami, kot pa pri Windows 7.

Slika:raziskovalec.jpg

Slika na levi prikazuje raziskovalca v Windows 7, slika na desni pa prikazuje raziskovalca v Windows 8.

Viri:http://modri.si/clanek/vse-o-windows-8, http://www.racunalniske-novice.com/novice/programska-oprema/microsoft/windows/windows-8-z-manjso-porabo-pomnilnika.html, http://www.arne.si/si/novosti/na-voljo-windows-8-alfa-verzija.html, http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows7/taking-the-mystery-out-of-64-bit-windows

Osebna orodja