Nadzorno središče KDE

Iz MaFiRaWiki

Nadzorno središče KDE (angl. Control Center), tudi Nastavite svoje namizje (v distribuciji Linuxa Mandriva in starejših verzijah SuSE Linuxa) je osrednji program za nastavljanje izgleda in uporabnosti namiznega okolja KDE.

Ta članek ali del članka je v delu. Veseli bomo, če ga boste dopolnili in popravili.

Kaj pomeni to opozorilo?

Nastavljanje

V tem poglavju so opisani postopki nastavljanja namiznega okolja KDE. Do nadzornega središča KDE dostopamo tako: meni → nastavitve → Nadzorno središče (menu → settings → Control Center)


Strojni dodatki (Pheriphlas)

Miška (Mouse) Strojni dodatki→miška (Peripherals→Mouse) Če te moti Enojni klik, lahko to spremeniš z dvema klikoma. Najprej v zavihku splošno (General) kliknemo na gumb Dvoklik (Double click) in to potrdimo s klikom na gumb Uveljavi (Apply). Prikaže se sporočilo, ki nas opozori, da bodo spremembe veljale šele po ponovnem zagonu KDE-ja Tiskalnik Strojni dodatki→Tiskalniki (Peripherals→Printers) Za nastavitve tiskalnika boš potreboval Root ali Adminstratorsko geslo, zato je najbolje, da se prijaviš kot Root

Namizje (Desktop)

Obnašanje (Behavoir) Namizje→Obnašanje (Desktopt→Behavoiour) V listu Ikone naprav (Device Icons) nastaviš katere ikone naprav naj se kažejo na namizju

Videz in teme (Appearance)

Ozadje (Background) Videz in teme→Ozadje (LookNFeel→Background) Tu nastaviš sliko za ozadje Ikone (Icons) Videz in teme→Ikone (LookNFeel→Icons) Meni so najbolje všeč Cryistal SVG beta. Pult (Panels) Videz in teme→Pulti (LookNFeel→Panels) Zmanjšaj pult na 90% to se naredi v configure panel v listu Ureditev (Arrangement) V listu Izgled (Appearnace) označi Omogoči Povečevanje ikon (Enamble icon zooming) in nato še Omogoči prisojnost (Enamble trasparency) več možnosti se nahaja pod gumbom Več možnosti (Advacadend Options...) Vse skupaj potrdimo s klikom na gumb Uveljavi (Apply) Ohranjevalnik Videz in teme→Ohranjevalnik zaslona (LookNFeel→screen saver) Tu nastavimo kateri ohranjevalnik zaslona želimo Stil (Style) Videz in teme→Stil (looknfeel→style) Tu izbereš izgled oken in njihovega obnašanja. Uvodni zaslon (Splash screen) Videz in teme→Uvodni zaslon (LookNFeel→splashscreen) Tu nastavimo uvodno temo, če smo kakšno naredili ali jo prekopirali z interneta jo lahko tudi dodamo.

Varnost in zasebnost (Security&Privacy)

Tu lahko spreminjaš odzive na gesla

Zvoki (Sound)

Pod temo Sistemska obvestila (System Notifications) nastavimo kakšne zvoke imajo posamezni programi ali dejanja. Vse je nekam skrito, zato sem se namučil, da sem ugotovil sistem. 1.Ob napisu: Omogoči zvok (Event source) imamo menu programov. 2.Izberimo naprimer: KDE Sistemska obvestila (KDE System Notifications). 3.Pod menujem se pokaže preglednica dejanj.

Izberimo naprimer: KDE se je zagnal (KDE is Starting Up)

4.Če kliknemo v četrto vrstico od leve proti desni bomo izključili ali vključili zvok. Vključen je, ko se pokaže ikona. 5.Zvok, ki ga bi radi slišali ob djanju nastavimo z klikom na mapo ob desnem robu okna. 6.Če želimo več nastavitev kliknemo na gumb Druge opcije (More Options)

Sistemsko upravljanje (System administration)

Vrjetno te zanima kje spremeniš svoje geslo, svoje ime, svoje uporabniško ime... To nastaviš vnekaj korakih. 1.V menuju Sistemski administrator (System adminitistrator) greš pod Račun uporabnika (User Account) 2.Če želiš spremeniti svoje pravo ime, klikni na Spremeni pravo ime (Change Real Name), za sprembo gesla pa klikni na Spremeni geslo (Change Password) Poti (Paths) Sistemski adminitistrator→Poti (System adminitistration→Paths) Tu nastaviš poti. Upravjalnik prijav (Login Mananger) Sistemski administrator→Upravjalnik prijav (system adminitistration→login mananger) Za nastavitve prijav boš potreboval Root ali Adminstratorsko geslo, zato je najbolje, da se prijaviš kot Root

Regionalnost in dostopnost (Regional & Accessibility)

Država/regija in jezik (Country/Region & Language) Regionalnost in dostopnost→ Država/regija in jezik (Regional&Accessibility→ Country/Region & Languale) Tu nastavimo Državo ter valuto. Razporeditev tipk (Keyboard Layout) Regionalnost in dostopnost→ Razporeditev tipk (Regional&Accessibility→ Keyboard Layout) Če hočemo imeti tikpovnico v več jezikih, to nastavimo tako: 1.Z klikom na gumb Omogoči razporeditev tipk (Enable keyboard layout), omogočimo izbiro tipkovnic. 2.Izberimo vnos slovenščina (slovenian) in želene vnose. Važno pa je, da je slovenščina (slovenian) na vrhu seznama Aktivna razporeditev (Active layout). Sicer bi morali vsakokrat izbrati slovenščino, kar bi postalo nadležno opravilo. 3. Vse skupaj potrdimo z dvoklikom na gumb Uveljavi (Apply)

Osebna orodja