Mapa v skupni uporabi (Windows)

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 16:59, 4 november 2006
Jasna Lampe (Pogovor | prispevki)

← Prejšnja različica
Različica od 22:28, 4 november 2006
Glavanv (Pogovor | prispevki)

Naslednja različica →
Vrstica 9: Vrstica 9:
V polje '''Comment''' vpišemo morebitne komentarje v zvezi z mapo. Z možnostjo '''User limit''' lahko nastavimo, koliko uporabnikov lahko naenkrat dostopa do mape. Izbiramo med Maximum allowed (kolikor pač zmoreta računalnik in mreža) ali pa Allow in vnesemo omejitev. Če kliknemo na gumb '''Permissions''', lahko nastavimo dovoljenja za dostop preko mreže v deljeno mapo. Z gumbom '''Caching''' lahko nastavimo, kako se delajo kopije datotek v deljeni mapi na računalnikih, ki dostopajo do te mape. V polje '''Comment''' vpišemo morebitne komentarje v zvezi z mapo. Z možnostjo '''User limit''' lahko nastavimo, koliko uporabnikov lahko naenkrat dostopa do mape. Izbiramo med Maximum allowed (kolikor pač zmoreta računalnik in mreža) ali pa Allow in vnesemo omejitev. Če kliknemo na gumb '''Permissions''', lahko nastavimo dovoljenja za dostop preko mreže v deljeno mapo. Z gumbom '''Caching''' lahko nastavimo, kako se delajo kopije datotek v deljeni mapi na računalnikih, ki dostopajo do te mape.
 +
 +====Administracijska skupna raba====
 +====Nadzor map v skupni uporabi====
 +====Dostop do omrežne mape brez povezave====

Različica od 22:28, 4 november 2006

Da lahko dajemo mape v skupno rabo, moramo za to imeti določene pravice. To pomeni, da moramo biti član skupine Administrators, Power Users ali Server Users.

NTFS nam omogoča, da določene mape damo v skupno rabo. Z dodeljevanjem pravic določimo komu. Dajanje map v skupno rabo (Sharing) pride do izraza predvsem pri delu na mreži. Če imamo dostop do nekega računalnika preko mreže (ikona My Network Places na omizju) in je na tem računalniku dana kaka mapa v skupno rabo (in seveda imamo dovoljenje, da do nje dostopamo), potem, ko kliknemo na ta računalnik, vidimo, da se nam odpre dostop do te mape. Če nobena mapa na danem računalniku ni dana v skupno uporabo, potem enostavno na tem računalniku ne vidimo nobenih map ali podmap, četudi bi kot uporabnik z mreže imeli vse pravice za brskanje po mapah na danem računalniku (to bi lahko gledali, če bi se direktno prijavili na ta računalnik).

Mapo damo v skupno rabo tako, da kliknemo z desno tipko miške na mapo, izberemo Properties (Lastnosti) in zavihek Sharing (Skupna raba). V njem izberemo možnost Share this folder (Daj to mapo v skupno rabo).

V polje Share name (Ime omrežnega sredstva) vpišemo, pod katerim imenom bomo dali mapo v skupno rabo. Če za imenom, ki smo ga izbrali, napišemo še znak dolar($), smo dali mapo v skupno rabo kot mapo, ki je ostalim v omrežju nevidna. Do skrite mape dostopamo tako, da v naslovni vrstici ročno napišemo pot do mape, ki smo jo dali v skupno rabo. Pri tem ne smemo pozabiti napisati znak za dolar.

V polje Comment vpišemo morebitne komentarje v zvezi z mapo. Z možnostjo User limit lahko nastavimo, koliko uporabnikov lahko naenkrat dostopa do mape. Izbiramo med Maximum allowed (kolikor pač zmoreta računalnik in mreža) ali pa Allow in vnesemo omejitev. Če kliknemo na gumb Permissions, lahko nastavimo dovoljenja za dostop preko mreže v deljeno mapo. Z gumbom Caching lahko nastavimo, kako se delajo kopije datotek v deljeni mapi na računalnikih, ki dostopajo do te mape.

Administracijska skupna raba

Nadzor map v skupni uporabi

Dostop do omrežne mape brez povezave

Osebna orodja