Linux (Klemen Prebil)

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 09:43, 31 december 2009
KlemenP (Pogovor | prispevki)

← Prejšnja različica
Različica od 09:44, 31 december 2009
KlemenP (Pogovor | prispevki)

Naslednja različica →
Vrstica 53: Vrstica 53:
SPOROČILO: Prijavimo se z uporabniškim imenom in geslom, ki smo ju vnesli med namestitvijo. SPOROČILO: Prijavimo se z uporabniškim imenom in geslom, ki smo ju vnesli med namestitvijo.
Odpre se nam ukazna lupina. Odpre se nam ukazna lupina.
 +
 +== Kvizna vprašanja ==

Različica od 09:44, 31 december 2009

Opis

Naslov: Namestitev Ubuntu v VirtualBox Prikazali bomo, kako se namesti operacijski sistem Linux(Ubuntu) v VirtualBox

Snemalna knjiga

Želimo namestiti UBUNTU SERVER v virtual Box. Najprej moramo dobiti iso sliko. SPOROČILO: Namestitev Ubuntu 9.10 server. Kliknemo na ikono spletnega brskalnika (miška se nahaja na sredini). SPOROČILO: Zaženimo spletni brskalnik. Iso sliko bomo pridobili na strani Ubuntu. SPOROČILO: Poiščimo spletno stran OS Ubuntu server. V prostor za iskanje vpišemo Ubuntu server. SPOROČILO: Na spletni strani poiščemo Download Ubuntu Server Edition. Odpre se novo okno, v katerem izberemo regijo in 32 bitno verzijo. SPOROČILO: Kliknemo »Download« za prenos. SPOROČILO: Pritisnemo »Save«. Iso slika se shrani na disk. Sliko bomo potrebovali ob namestitvi v Virtual Box. Odpremo Virtual Box. SPOROČILO: V okno Name vpišemo ime našega novega računalnika Ubuntu – server. SPOROČILO: Za tip operacijskega sistema določimo Linux ter za verzijo izberemu Ubuntu. Sedaj določimo količino pomnilnika, ki bo na voljo virtualnemu računalniku. SPOROČILO: Uporabimo kar priporočeno količino pomnilnika. V naslednjem oknu določimo virtualni tri disk. SPOROČILO: Izberemo opcijo Boot Hard disk in Create new hard disk. Odpre se vam čarovnik za ustvarjanje virtualnega trdega diska. SPOROČILO: Kliknemo Next, v nasledbjem oknu pa izberemo Dynamic expanding storage. Izberemo lokacijo in velikost datoteke, kjer se bodo hranili podatki. SPOROČILO: Izberimo 2 GB za velikost virtualnega diska računalnika. SPOROČILO: Kliknemo na gumb Finish. Potrebno je še povedati, kje se nahaja namestitveni CD za vaš novi sistem. SPOROČILO: Kliknemo desno na naš novi virtualni računalnik in izberemo opcijo settings ter izberemo CD/DVD – ROM. SPOROČILO: Izberemo opcijo Mount drive ter Iso Image file. Za datoteko izberemo datoteko z namestitvijo Linux sistema.

NAMESTITEV SISTEMA Po zagonu virtualnega računalnika začnemo z namestitvijo. SPOROČILO: Izberemo jezik namestitve. SPOROČILO: Izberemo opcijo Namesti strežnik Ubuntu. Sledi nekaj vprašanj o namestitvi tipkovnice. SPOROČILO: Izberemo slovensko razporeditev tipk. Čez nekaj časa nas sistem vpraša po imenu računalnika, ki ga namestimo. SPOROČILO: Zapišemo ime računalnika, ki ga nameščamo. Nato nastavimo trde diske. SPOROČILO: Izberemo drugo možnost. SPOROČILO: Za velikost diska izberemo privzeto vrednost. Začne se nameščanje osnovnega sistema. SPOROČILO: Vpišemo uporabniško ime in geslo za prvega uporabnika. SPOROČILO: Pozor! Podatkov vaje NE zakodiramo, saj če slučajno pozabimo geslo, ne moremo več priti do njih. SPOROČILO: Samodejnega posodabljanja ne vključimo. Po koncu osnovne namestitve vas sistem vpraša, če želite namestiti še dodatne pakete. SPOROČILO: Vse izbire pustimo prazne in pritisnimo gumb Nadaljuj. Po končani namestitvi nas sistem prosi, da odstranimo namestitvene medije. SPOROČILO: Če ni potrebno le pritisnemo gumb Nadaljuj. Sistem se ponovno zažene in prikaže se nam prijavno okno. SPOROČILO: Prijavimo se z uporabniškim imenom in geslom, ki smo ju vnesli med namestitvijo. Odpre se nam ukazna lupina.

Kvizna vprašanja

Osebna orodja