Koš

Iz MaFiRaWiki

Ko izbrišemo datoteke ali mape iz računalnika, jih pravzaprav premaknemo v Koš, kjer so začasno shranjene, dokler ga ne izpraznimo. Če smo izbrisali napačne datoteke ali mape, jih lahko obnovimo iz Koša. Obnovimo jih po naslednjem postopku.

Obnovitev datotek ali map iz Koša

Odprimo Koš, tako da na namizju dvokliknemo ikono Koš.


Slika:kos_01.jpg


Odpre se nam okno, v katerem vidimo izbrisane datoteke in mape.


Slika:kos_02.jpg


Če želimo obnoviti datoteko ali mapo, jo kliknemo, nato pa v orodni vrstici kliknemo Obnovi ta element.


Slika:kos_03.jpg


Če želimo obnoviti vse datoteke ali mape, se prepričajmo, da ni izbrana nobena datoteka ali mapa. Nato v orodni vrstici Koša kliknemo Obnovi vse elemente.


Slika:kos_04.jpg


Vsaka datoteka ali mapa bo obnovljena na svoje izvirno mesto v računalniku. Če datoteko izbrišemo z mesta, ki ni v našem računalniku (na primer iz omrežne mape ali USB ključka), jo namesto, da jo premaknemo v Koš, morda trajno izbrišemo.

Trajno odstranjevanje datotek ali map iz računalnika

Če želimo datoteke ali mape trajno odstraniti iz računalnika in tako sprostiti prostor, ki ga zasedajo na trdem disku, jih moramo izbrisati iz Koša. Iz Koša lahko izbrišemo posamezne datoteke ali mape ali pa izpraznimo celoten Koš naenkrat.

Če želimo trajno izbrisati datoteko ali mapo, najprej odpremo Koš, nato kliknemo želeno datoteko ali mapo in pritisnemo tipko Delete na tipkovnici. Odpre se nam pogovorno okno, kjer nas računalnik še enkrat vpraša, če res želimo trajno izbrisati mapo ali datoteko. Brisanje potrdimo s klikom na ukaz Da.


Slika:kos_05.jpg


Če želimo izbrisati vse datoteke ali mape, ki se nahajajo v Košu, v orodni vrstici Koša kliknemo Izprazni koš in nato potrdimo brisanje s klikom na gumb Da.


Slika:kos_06.jpg


Če želimo izprazniti Koš, ne da bi ga odprli, kliknemo na ikono Koša na namizju z desno tipko miške in izberemo iz priročnega menija ukaz Izprazni koš.


Slika:kos_07.jpg

Nastavitve Koša

Nastavitve Koša lahko prilagajamo svojemu načinu dela. Če na primer le redko izpraznimo Koš, ker želimo shraniti datoteke, ki bi jih pozneje morda želeli obnoviti, lahko povečamo največjo velikost Koša. Prav tako lahko izklopimo pogovorno okno za potrditev brisanja, ki se pokaže vsakič, ko kakšno datoteko ali mapo pošljemo v Koš in določimo, da se datoteke ali mape pri brisanju trajno izbrišejo iz računalnika, ne da bi se prej shranile v Košu.

Če želimo povečati velikost Koša, na namizju z desno tipko miške kliknemo na ikono Koša in nato Lastnosti.


Slika:kos_08.jpg


Odpre se nam pogovorno okno z zavihkom Splošno.


Slika:kos_09.jpg


V odseku Nastavitve za izbrano lokacijo lahko določimo največjo velikost Koša. Kliknemo Velikost po meri in nato v polje Največja velikost (MB) vnesemo želeno velikost Koša.


Slika:kos_10.jpg


Če želimo, da se pri brisanju datoteke ali mape trajno izbrišejo iz računalnika, obkljukamo Ne premakni datotek v koš. Odstrani jih takoj po brisanju.


Slika:kos_11.jpg


V odseku Mesto koša imamo možnost, da spremenimo na kateri particiji se nahaja Koš. Število particij je odvisno od tega, koliko jih imamo narejenih na disku v računalniku.


Slika:kos_12.jpg


Če ne želimo prejeti obvestila vsakič, ko pošljemo datoteko ali mapo v Koš, lahko odkljukamo možnost Prikaži pogovorno okno za potrditev brisanja.


Slika:kos_13.jpg

Osebna orodja