Knjižnice v Windows 7

Iz MaFiRaWiki

Knjižnice v Windows 7

Knjižnice so novost v Windows 7. V nekaterih pogledih je knjižnica podobna mapi. Če knjižnico na primer odprete, boste videli več datotek. Vendar za razliko od mape knjižnica omogoča zbiranje datotek, ki so shranjene na več lokacijah. Gre za majhno, vendar pomembno razliko. Knjižnice elementov ne omogočajo shranjevanja. Omogočajo nadzor map z elementi in dostop do elementov, ki jih lahko razporedite na različne načine. Če imate na primer glasbene datoteke v mapah na trdem disku in zunanjem pogonu, lahko z glasbeno knjižnico hkrati dostopate do vseh glasbenih datotek.


Windows 7 ima štiri privzete knjižnice:

knjižnico dokumentov,

slik,

glasbeno,

video knjižnico.
Ustvarite lahko tudi nove knjižnice.


Ustvarjanje knjižnice


Kliknite gumb Start, uporabniško ime (s katerim odprete svojo osebno mapo), in nato v levem podoknu kliknite Knjižnice.

V orodni vrstici v razdelku Knjižnice kliknite Nova knjižnica.

Vnesite ime za mapo in pritisnite Enter.

Če želite datoteke v knjižnico kopirati, premakniti ali shraniti, najprej vključite mapo v knjižnico, da knjižnica ve, kam mora shraniti datoteke. Ta mapa samodejno postane privzeta lokacija za shranjevanje knjižnice.


Brisanje knjižnice


Če knjižnico izbrišete, se premakne v koš. Datoteke in mape, do katerih ste v knjižnici lahko dostopali, so shranjene drugje in zato niso izbrisane. Če po nesreči izbrišete eno od štirih privzetih knjižnic (knjižnico dokumentov, slik, glasbeno ali video-knjižnico), jo v podoknu za krmarjenje lahko obnovite v izvirnem stanju, tako da z desno tipko miške kliknete Knjižnice in nato kliknete Obnovi privzete knjižnice.

Če datoteke ali mape izbrišete v knjižnici, jih izbrišete tudi s prvotnih mest. Če želite element odstraniti iz knjižnice, vendar ga ne želite izbrisati na lokaciji, kjer je shranjen, odstranite mapo z elementom. Ko iz knjižnice odstranite mapo, odstranite tudi vse elemente v njej (vendar jih ne izbrišete).


Podobno mapa v knjižnici ni več dosegljiva, če mapo najprej vključite v knjižnico in jo nato izbrišete s prvotnega mesta.

Osebna orodja