Java

Iz MaFiRaWiki

GFDL Avtor tega članka je študent/ka Maša Glavan.

Pripravil/a ga je pri predmetu Računalništvo 2 (FMF PRA).


Kljub temu ste vsi vabljeni k urejanju in popravkom, saj je bistvo wikija ravno v sodelovalnem delu.

Programski jezik java so razvili pri Sun Microsystems.

Java je bila prvič v javnosti predstavljena 23. maja 1995. V tem času je bila Java zgolj programski jezik za popestritev spletnih strani, ni pa še bilo kakšnih resnih projektov, poleg vsega pa je bila Java počasna. Marca 1997 je Sun predstavil novo različico javanskega razvojnega kompleta, ki je nosil oznako 1.1. Java je do tega trenutka doživela kar precejšnje spremembe, podvojilo se je število razredov, dodali so standardno knjižnico za delo z zbirkami podatkov, prišlo pa je tudi do sprememb v jeziku samem (nov model obravnave dogodkov, nove rezervirane besede).

Sedaj je java moderen programski jezik. Java je opremljena z bogato standardno knjižnico programskih struktur in funkcij (za delo z datotekami, za dostop do podatkovnih baz, za mrežne povezave, hkratno izvajanje več programov, grafične aplikacije, aplikacije vgrajene v brskalnike, itn.). Standardna knjižnica je dobro dokumentirana. Kadar potrebujemo orodje, za katerega se zdi, da bi lahko že bilo v knjižnici, se splača brskati po dokumentaciji.

UPORABA JAVE:

  • najprej je treba poskrbeti, da imamo na računalniku inštalirano javo in urejevalnik teksta
  • Java program shranimo v datoteko s končnico .java
  • vsak program v javi je treba prevesti z javinim prevajalnikom javac (angl. "javacompiler"), ki preveri, ali je program napisan po pravilih programskega jezika Java, in ga prevede v "byte kodo" (angl. "bytecode").
  • Prevedeni program se shrani v datoteko s končnico .class
  • Program poženemo z interpreterjem java
  • v DrJavi program poženemo z ukazom java ImeRazreda


Glej tudi

Osebna orodja