Izpitno vprašanje DIRI2005 1300

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 10:11, 12 april 2006
NevenkaZupancic (Pogovor | prispevki)

← Prejšnja različica
Trenutna različica
MatijaLokar (Pogovor | prispevki)
Odgovor
Vrstica 1: Vrstica 1:
-{{Student|NevenkaZupancic|PSIA}} 
- 
Predmet [[Dopolnilno izobraževanje iz računalništva in informatike (DIRI)]] Predmet [[Dopolnilno izobraževanje iz računalništva in informatike (DIRI)]]
Vrstica 9: Vrstica 7:
=Odgovor= =Odgovor=
-Metoda '''toString()''' je ena od metod definiranih v javanskem razredu Object. Glavni namen metode je, da vrača niz ki opisuje objekt nad katerim je metoda klicana. Ker vsak javanski razred neposredno ali posredno deduje iz razreda Object je možno klicanje te metode nad vsakim objektom v Javi. Priporočljivo je, da se v vsakem novo definiranem razredu prekrije metodo '''toString()''' podedovano iz razreda Object. Ta naj bi vračala čimbolj smiseln in zgoščen opis za določen objekt.+Metoda '''toString()''' je ena od metod definiranih v javanskem razredu Object. Glavni namen metode je, da vrača niz, ki opisuje [[objekt]] nad katerim je metoda klicana. Ker vsak javanski razred neposredno ali posredno deduje iz razreda Object, je možno klicanje te metode nad vsakim objektom v [[Java|Javi]]. Priporočljivo je, da v vsakem novo definiranem razredu prekrijemo metodo '''toString()''' podedovano iz razreda Object. Ta naj bi vračala čimbolj smiseln in zgoščen opis za določen [[objekt]].
-Pri programiranju novih razredov prekrijemo metodo '''toString()''' in napišemo takšno, ki bo vračala čimbolj koristne podatke za konkretni razred. Če bi pisali razred Točka3D, bi bilo smiselno prekriti metodo tako, da bi vračala tri koordinate točke v prostoru.+Pri programiranju novih razredov prekrijemo metodo '''toString()''' in napišemo takšno, ki bo vračala čimbolj koristne podatke za konkretni razred. Če bi pisali razred Tocka3D, bi bilo smiselno prekriti metodo tako, da bi vračala niz z vrednostmi treh koordinat točke v prostoru.
'''Java''' '''Java'''
Vrstica 29: Vrstica 27:
} }
-Še en podoben zgled, kako uporabna je lahko metoda '''toString()''' bi lahko bil primer razreda Ulomek. Če bi klicali metodo nad objektom tipa Ulomek bi bilo smiselno, da bi nam metoda izpisala vrednost števca in imenovalca.+Še en podoben zgled, kako uporabna je lahko metoda '''toString()''' bi lahko bil primer razreda Ulomek. Če bi klicali metodo nad objektom tipa Ulomek bi bilo smiselno, da bi nam vrnila čimbolj okrajšan zapis ulomka, glede na števec in imenovalec.
'''Java''' '''Java'''
Vrstica 42: Vrstica 40:
// Prekrita metoda toString() vrne opis za objekt tipa Ulomek // Prekrita metoda toString() vrne opis za objekt tipa Ulomek
'''public String''' toString() { '''public String''' toString() {
- if (imenovalec == 1) return stevec+"";+ '''if''' (stevec == imenovalec) '''return''' "1";
- else if (imenovalec == -1) return -stevec+"";+ '''else if''' (imenovalec == 1) '''return''' stevec+"";
- else return stevec + "/" + imenovalec;+ ...
 + '''else return''' stevec + "/" + imenovalec;
} }
} }

Trenutna različica

Predmet Dopolnilno izobraževanje iz računalništva in informatike (DIRI)

Vprašanje

Kaj je metoda toString()? Kdaj se uporabi? Navedi nekaj primerov uporabe!

Odgovor

Metoda toString() je ena od metod definiranih v javanskem razredu Object. Glavni namen metode je, da vrača niz, ki opisuje objekt nad katerim je metoda klicana. Ker vsak javanski razred neposredno ali posredno deduje iz razreda Object, je možno klicanje te metode nad vsakim objektom v Javi. Priporočljivo je, da v vsakem novo definiranem razredu prekrijemo metodo toString() podedovano iz razreda Object. Ta naj bi vračala čimbolj smiseln in zgoščen opis za določen objekt.

Pri programiranju novih razredov prekrijemo metodo toString() in napišemo takšno, ki bo vračala čimbolj koristne podatke za konkretni razred. Če bi pisali razred Tocka3D, bi bilo smiselno prekriti metodo tako, da bi vračala niz z vrednostmi treh koordinat točke v prostoru.

Java

public class Tocka3D {
 private int x;
 private int y;
 private int z;
 
 ...
 // Konstruktor(ji) in ostale metode
 ...

 // Prekrita metoda toString() vrne opis za objekt tipa Tocka3D
 public String toString() {
  return "(" + x + ", " + y + ", " + z + ")";
 }
}

Še en podoben zgled, kako uporabna je lahko metoda toString() bi lahko bil primer razreda Ulomek. Če bi klicali metodo nad objektom tipa Ulomek bi bilo smiselno, da bi nam vrnila čimbolj okrajšan zapis ulomka, glede na števec in imenovalec.

Java

public class Ulomek {
  private int stevec;
  private int imenovalec;
 
  ...
  // Konstruktor(ji) in ostale metode
  ...

  // Prekrita metoda toString() vrne opis za objekt tipa Ulomek
  public String toString() {
   if (stevec == imenovalec) return "1";
   else if (imenovalec == 1) return stevec+"";
   ...
   else return stevec + "/" + imenovalec;
  }
}
Osebna orodja