Izdelava varnostnih kopij (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Različica od 12:25, 31 januar 2007; poglej trenutno različico
←Starejša različica | Novejša različica→

Čarovnik za varnostno kopiranje in obnovitev ustvari kopijo datotek in map na trdem disku. Če se podatki izgubijo ali poškodujejo, jih lahko obnovimo iz datoteke z varnostno kopijo. Priporočljivo je, da redno izdelujemo varnostne kopije pomembnih datotek in map. Izbiramo lahko med različnimi možnostmi varnostnega kopiranja:

  • Navadno varnostno kopiranje izdela varnostne kopije vseh izbranih datotek in sistemskih nastavitev za določeno mapo ali pogon ter za vsako datoteko označi, da ima varnostno kopijo.
  • Kopirno varnostno kopiranje izdela varnostne kopije vseh izbranih datotek in sistemskih nastavitev za določeno mapo ali pogon, vendar ne označi, da so bile datoteke varnostno kopirane.
  • Prirastno varnostno kopiranje izdela varnostne kopije datotek, ki so bile ustvarjene ali spremenjene po zadnjem navadnem ali prirastnem kopiranju, in za vsako datoteko označi, da ima varnostno kopijo.
  • Diferencialno varnostno kopiranje izdela varnostne kopije datotek, ki so bile ustvarjene ali spremenjene po zadnjem navadnem ali prirastnem kopiranju, vendar ne označi, da imajo datoteke varnostno kopijo.
  • Dnevno varnostno kopiranje izdela varnostne kopije samo za tiste datoteke, ki so bile ustvarjene ali spremenjene na današnji dan, vendar pa datotek ne označi.

Dostop do programa za izdelavo varnostnih kopij datotek in obnavljanja datotek: Start, All Programs, Accessories, System Tools, Backup.


Obnovitev datotek iz varnostne kopije

Ko imamo izdelano varnostno kopijo, podatki še niso shranjeni tako, kot jih vidimo v oknu programa za varnostno kopiranje, kjer izbiramo datoteke in mape. Namreč varnostna kopija je ena sama datoteka, ki jo je potrebno med postopkom obnovitve razstaviti nazaj na posamezne datoteke. To pa lahko storimo, le za obnovitev uporabimo isti program kot za varnostno kopiranje. Pri obnovitvi program poskupa vrniti podatke na tisto mesto, katerega so zasedali pred izdelavo varnostne kopije.


Programi za varnostne kopije

  • Backup Plus (http://www.backupplus.net): je enostaven za uporabo pri obnovitvi datotek iz varnostne kopije. Varnostno kopijo program shrani s pripono .bac, ki je neke vrste datoteka vrste .zip. Ko želimo datoteko ali mapo obnoviti, moramo datoteko varnostne kopije preimenovati in ji dodeliti prepono .zip. Tako jo lahko takoj odpremo s programom za delo s stisnjenimi datotekami. Program omogoča tudi načrtovanje varnostega kopiranja in shranjevanje varnostnih kopij na vse vrste medijev, tudi na plošče CD-R, CD-RW.
  • NTI Deluxe Backup Plus! Now (http://www.ntius.com): omogoča varnostno kopiranje na vse vrste medijev, tudi na plošče DVD-R, zaščito poslov varnostnega kopiranja z geslom, uporabo več medijev in pogonov pri varnostnem kopiranju ter shranjevanje celotnega posnetka diska, kar omogoča obnovitev sistema.
Osebna orodja