ISO

Iz MaFiRaWiki

Ta članek ali del članka je v delu. Veseli bomo, če ga boste dopolnili in popravili.

Kaj pomeni to opozorilo?

ISO je kratica za International Standards Organization (Mednarodna organizacija za standarde). Ustanovljena je bila l. 1946 in skrbi za usklajevanje mednarodnih standardov na številnih področjih, tudi v računalnikih in telekomunikacijah, to pa omogoča izmenjavo podatkov med napravami različnih izdelovalcev in iz različnih dežel.

Nekaj najbolj znanih standardov:

  • ISO 9000, ki podaja napotke za doseganje visoke kakovosti izdelkov, med njimi tudi programske opreme. Standardi tudi predpisujejo merila za ugotavljanje kakovosti,
  • ISO 9241, ki predpisuje lastnosti in način uporabe računalniških monitorjev.
  • ISO 9660 je pa najbolj razširjeni standard (organizacije ISO) za datotečni sistem na ploščah CD. Plošče, na katerih so spravljene datoteke v tem zapisu, so berljive na najrazličnejših računalnikih in v različnih operacijskih sistemih. ISO 9660 je zasnovan tako, da predstavlja najmanjši skupni imenovalec vseh bolj razširjenih operacijskih sistemov. Imena datotek so lahko dolga le 11 znakov (8 za ime in 3 za končnico) in jih lahko sestavljajo le velike črke, številka in podčrtaj. Datoteke so razdeljene v imenike, ti pa se lahko raztezajo le osem ravni globoko. V imenih imenikov ne sme biti končnic. Seveda pozna standard tudi razne razširitve, tako da lahko npr. zapisujemo na CD tudi datoteke, ki imajo dolga imena (do 64 znakov), šumnike... Slaba stran tega pa je, da vsi operacijski sistemi teh razširitev ne podpirajo.
Osebna orodja