Geslo (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Ta članek ali del članka je v delu. Veseli bomo, če ga boste dopolnili in popravili.

Kaj pomeni to opozorilo?

Geslo je naša najbolj zaupna zadeva. Če nekomu geslo zaupamo, potem ima ta oseba dostop do naših dokumentov in prevzame našo "računalniško osebnost".

Poleg spreminjanja dokumentov, lahko uporablja programe (elektronsko pošto, MS word...) in ima dostop do vseh naših zaupnih informacij.

Razni hekerji poskušajo gesla ugibati. Obstajajo celo programi, ki lahko v eni sekundi preskusijo milijon gesel. Zaradi takšnih okoliščin je potrebno pri določanju gesel upoštevati določena pravila.

Statistične analize so pokazale, da je prišlo največkrat do vdora v računalniške sisteme, prav zaradi znanega gesla in zaradi preprostosti gesla (ime, priimek, letnica rojstva, funkcija, ki jo opravljamo...).

Za zaščito uporabnikov, ki svojih uporabniških računov nimajo zaščitenih z gesli, se Windows XP Professional uporabniški račun brez gesla lahko uporabi le za lokalno prijavo na računalnik. Privzeto se uporabniški računi brez gesla ne morejo uporabljati za dostop do ostalih računalnikov preko omrežja. Pod uporabniškim imenom brez gesla tudi ni mogoča uporaba sekundarnega prijavnega servisa (Run as (Zaženi kot)) za zagon programov.


Pravila za "korektno" Geslo

  • Geslo razlikuje velike in male črke
  • Geslo naj bi bilo dolgo vsaj 7 črk( maksimalno 128 znakov)
  • V geslo vključite tudi števila
  • Izogibajte se imen sorodnikov kot geslo
  • Izogibajte se imen hišnih ljubljenčkov
  • Izogibajte se dobro znanih imen (minister, predsednik, dnevnik, skupscina, ... )
  • Izogibajte se rojstnih datumov
  • Izogibajte se številk bančnih kartic
  • Izogibajte se zapisovati gesla pod tipkovnico ali hranite listek z geslom v bližini računalnika ali pa v osebni listnici.
  • Izogibajte se od konca zapisanega uporabniškega imena

Varnostne nastavitve

Vzrok za večino vdorov v računalniške sisteme so šibka gesla, ki so enostavno uganljiva. Windows XP professional omogoča dodatno orodje za gesla, s katerim preprečimo ponovljivost in omejimo časovno trajanje gesla.

Za takšne nastavitve morate imeti administratorski privilegij. To pomeni da se prijavite kot administrator ali ste član lokalne administratorske skupine. Program za povečanje zaščite gesel najdemo vmeniju Administrative tools, Local security policy.

Slika: Local.jpg

Zamenjava gesla

Če hočemo zamenjati geslo, pritisnemo CTRL-ALT-DELETE in izberemo Change Password. V prikazano okno vpišemo staro geslo in dvakrat novo, kar preprečuje, da bi se pri vpisovanju gesla zmotili.

Druga možnost menjave gesla je start/nastavitve/nadzorna plošča/uporabniški računi, kjer izberemo račun, ki ga želimo spremeniti in kliknemo spreminjanje mojega gesla in sledimo navodilom.

V primeru izgube gesla oziroma, da se le-ta pozabi, pa vstopimo v konzolo, kjer ponastavimo geslo. Za ta "podvig" moramo biti prijavljeni kot administratorji in ga uporabljamo resnično v skrajnih primerih.

To naredimo tako, da v start/zaženi(run) napišemo MMC. Odpre se nam novo okno, kjer kliknemo datoteka/"dodaj/odstrani snap in" izberemo "dodaj" kliknemo na lokalni uporabniki in skupine, svojo odločitev potrdimo z "dodaj". Pri naslednjem oknu izberemo "lokalni računalnik", ki je običajno že označen in potrdimo z "dokončaj" in naslednje okno le "zapri" in nato "v redu". (Bližnjica do MMC je, da kliknemo z desno tipko na Moj računalnik in izberemo "Manage"(upravljaj).)

Nato v konzolnem oknu dvokliknemo "lokalni uporabniki in skupine", da se nam odpreta novi dve mapi. Odpremo mapo »Uporabniki«, z desno tipko kliknemo na uporabnika, ki mu želimo ponastaviti geslo in izberemo »vnos gesla«. V naslednjem oknu kliknemo »nadaljuj« in nato dvakrat vnesemo novo geslo.

Osebna orodja