Geslo (Windows)

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 20:55, 4 november 2006
Glavanv (Pogovor | prispevki)

← Prejšnja različica
Različica od 20:57, 4 november 2006
Glavanv (Pogovor | prispevki)

Naslednja različica →
Vrstica 8: Vrstica 8:
Za zaščito uporabnikov, ki svojih uporabniških računov nimajo zaščitenih z gesli, se Windows XP Professional uporabniški račun brez gesla lahko uporabi le za lokalno prijavo na računalnik. Privzeto se uporabniški računi brez gesla ne morejo uporabljati za dostop do ostalih računalnikov preko omrežja. Pod uporabniškim imenom brez gesla tudi ni mogoča uporaba sekundarnega prijavnega servisa ''(Run as (Zaženi kot))'' za zagon programov. Za zaščito uporabnikov, ki svojih uporabniških računov nimajo zaščitenih z gesli, se Windows XP Professional uporabniški račun brez gesla lahko uporabi le za lokalno prijavo na računalnik. Privzeto se uporabniški računi brez gesla ne morejo uporabljati za dostop do ostalih računalnikov preko omrežja. Pod uporabniškim imenom brez gesla tudi ni mogoča uporaba sekundarnega prijavnega servisa ''(Run as (Zaženi kot))'' za zagon programov.
 +
'''Pravila za "korektno" ''Geslo''''' '''Pravila za "korektno" ''Geslo'''''
*Geslo razlikuje velike in male črke *Geslo razlikuje velike in male črke
-*Geslo naj bi bilo dolgo vsaj 7 črk(maksimalno 128 znakov) +*Geslo naj bi bilo dolgo vsaj 7 črk( maksimalno 128 znakov)
*V geslo vključite tudi števila *V geslo vključite tudi števila
*Izogibajte se imen sorodnikov kot geslo *Izogibajte se imen sorodnikov kot geslo

Različica od 20:57, 4 november 2006

Geslo je naša najbolj zaupna zadeva. Če nekomu geslo zaupamo, potem ima ta oseba dostop do naših dokumentov in prevzame našo "računalniško osebnost".

Poleg spreminjanja dokumentov, lahko uporablja programe (elektronsko pošto, MS word...) in ima dostop do vseh naših zaupnih informacij.

Razni hekerji poskušajo gesla ugibati. Obstajajo celo programi, ki lahko v eni sekundi preskusijo milijon gesel. Zaradi takšnih okoliščin je potrebno pri določanju gesel upoštevati določena pravila.

Statistične analize so pokazale, da je prišlo največkrat do vdora v računalniške sisteme, prav zaradi znanega gesla in zaradi preprostosti gesla (ime, priimek, letnica rojstva, funkcija, ki jo opravljamo...).

Za zaščito uporabnikov, ki svojih uporabniških računov nimajo zaščitenih z gesli, se Windows XP Professional uporabniški račun brez gesla lahko uporabi le za lokalno prijavo na računalnik. Privzeto se uporabniški računi brez gesla ne morejo uporabljati za dostop do ostalih računalnikov preko omrežja. Pod uporabniškim imenom brez gesla tudi ni mogoča uporaba sekundarnega prijavnega servisa (Run as (Zaženi kot)) za zagon programov.


Pravila za "korektno" Geslo

  • Geslo razlikuje velike in male črke
  • Geslo naj bi bilo dolgo vsaj 7 črk( maksimalno 128 znakov)
  • V geslo vključite tudi števila
  • Izogibajte se imen sorodnikov kot geslo

Izogibajte se imen hišnih ljubljenčkov

  • Izogibajte se dobro znanih imen (minister, predsednik, dnevnik, skupscina, ... )
  • Izogibajte se rojstnih datumov
  • Izogibajte se številk bančnih kartic
  • Izogibajte se zapisovati gesla pod tipkovnico ali hranite listek z geslom v bližini računalnika ali pa v osebni listnici.
Osebna orodja