Gadgets

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)

Trenutna različica

V sistem Windows je vključena majhna zbirka pripomočkov, vendar so v stranski vrstici privzeto prikazani le nekateri. Če želite razumeti način uporabe pripomočkov, raziščimo tri pripomočke, ki bodo v stranski vrstici prikazani pri prvem zagonu sistema Windows: ura, diaprojekcija in naslovi virov.

  • Kako deluje ura?

Ko pokažete na pripomoček ura, se ob zgornjem desnem kotu prikažeta dva gumba: gumb Zapri—zgornji gumb—in gumb Možnosti. Če kliknete gumb Zapri, iz stranske vrstice odstranite pripomoček ura. Če kliknete ta gumb, se prikažejo možnosti za poimenovanje ure, spreminjanje časovnega pasu in prikaz drugega kazalca.Gumb Možnosti ni na voljo za vse pripomočke. Pri pripomočkih brez gumba Možnosti nastavitve, ki jih je mogoče spremeniti, niso na voljo.

  • Kako deluje diaprojekcija?

Postavite kazalec na pripomoček diaprojekcija, ki prikaže neprekinjeno diaprojekcijo slik v računalniku. Ko pokažete na pripomoček diaprojekcija, se ob zgornjem desnem kotu pripomočka prikažeta gumba Zapri in Možnosti. Če kliknete gumb Možnosti, lahko izberete, katere slike bodo vključene v diaprojekcijo, nadzorujete hitrost predvajanja in spreminjate učinek prehoda med slikami.

  • Kako deluje pripomoček naslovi virov?

Pripomoček naslovi virov lahko prikaže pogosto posodobljene naslove s spletnega mesta, ki ponuja vire, znane tudi kot viri RSS, viri XML, povzeta vsebina ali spletni viri. Spletna mesta pogosto uporabljajo vire za širjenje novic in spletnih dnevnikov. Če želite prejemati vire, potrebujete internetno povezavo. Pripomoček naslovi virov privzeto ne prikaže nobenega naslova. Če želite prikazati majhen nabor vnaprej izbranih virov, kliknite Ogled naslovov. Ko pokažete na pripomoček naslovi virov, se ob zgornjem desnem kotu pripomočka prikažeta gumba Zapri in Možnosti. Če kliknete gumb Možnosti, lahko izbirate s seznama virov, ki so na voljo. Seznam lahko razširite, tako da nanj dodate svoje vire s spleta.

  • Kateri pripomočki so na voljo?

Preden lahko pripomoček dodate v stransko vrstico, ga morate namestiti v računalnik. Ogled pripomočkov, ki so nameščeni v računalniku: na vrhu stranske vrstice kliknite znak plus (+) , če želite odpreti galerijo pripomočkov. Gumb Dodaj pripomočke Če si želite ogledati vse pripomočke, kliknite drsne gumbe. Če si želite ogledati informacije o pripomočku na dnu pogovornega okna, kliknite pripomoček in nato Pokaži podrobnosti. Dodatne pripomočke je mogoče prenesti s spleta. Če želite poiskati pripomočke v internetu, obiščite Microsoftovo spletno mesto s pripomočki (mesto je morda v angleščini).

  • Dodajanje in odstranjevanje pripomočkov

V stransko vrstico je mogoče dodati kateri koli nameščeni pripomoček. Če želite, lahko večkrat dodate tudi isti pripomoček. Če si želite na primer ogledati čas v dveh časovnih pasovih, lahko dodate dva primerka pripomočka ura in nastavite čas za oba časovna pasova.

  • Organiziranje pripomočkov

Pripomočke je mogoče razvrstiti na enega od teh načinov: •Vsi pripomočki so lahko v stranski vrstici. •Spremenite lahko vrstni red prikaza pripomočkov v stranski vrstici. Povlecite pripomoček na novo mesto. •Nekateri pripomočki so lahko v stranski vrstici, druge pa lahko premaknete na namizje. •Vse pripomočke lahko prenesete iz stranske vrstice na namizje. Če pripomočke razvrstite tako, boste morda želeli stransko vrstico skriti.

Vir: http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows-vista/Windows-Sidebar-and-gadgets-overview#section_2

Osebna orodja