Dual boot konfiguracija

Iz MaFiRaWiki

Pomeni, da imamo na računalniku več operacijskih sistemov, ki nam ob zagonu računalnika omogočajo možnost izbire, kateri naj se naloži. To nam omogočajo različni programi. V sistemih Windows za to skrbi OS Boot Loader, pri Linuxu pa LILO ali Grub.

Pri namestitvi več operacijskih sistemov je pomemben vrstni red. Drugo nameščeni sistem prevzame tudi dual boot zagonski meni.

Praviloma je boljše, če prvo namestimo OS Windows in nato Linux.Tako prevzame vodilno mesto Linux, ki se zažene, če ročno ne izbereš drug sistem, oz. če ne konfiguriraš zagona drugače. Pri tem se tudi avtomatično namestita Lilo ali Grub kot osnovna zagonska menija.

Kadar je uporabljen zagonski meni sistema Windows XP se vsi podatki o zagonu shranijo v datoteko boot.ini, ki jo najdemo kot skrito sistemsko datoteko. V njej so zapisane vse zagonske možnosti.

Datoteko najdemo kot skrito datoteko na disku c:/. Če želimo datoteko urejati, jo moramo odpreti v beležnici in pred tem izklopiti možnost read only.

Za ogled zagonskih nastavitev lahko uporabimo tudi okno "Pripomoček za konfiguracijo sistema", ki ga dobimo tako, da v Run (Zaženi...) vpišemo msconfig.

Osebna orodja