Digitalni računalnik

Iz MaFiRaWiki

(Razlika med različicami)
Različica od 17:11, 2 oktober 2006
194.249.9.171 (Pogovor | prispevki)

← Prejšnja različica
Trenutna različica
CadezM (Pogovor | prispevki)

Vrstica 1: Vrstica 1:
-'''dogitalno/analogno'''+'''Digitalni računalnik''' je računalnik, ki uporablja digitalno računanje. To poteka s števili tako, kot smo navajeni pri ročnem računanju.
 +Ukazi kot tudi obdelani podatki so predstavljeni z diskretnimi vrednostmi. Na digitalnem računalniku je vsako število predstavljeno z enolično kombinacijo stanj. Tako ni nikakršne nevarnosti, da bi se npr. število 27946 zamenjalo z 27945 ali 27947. Digitalna predstavitev zahteva sposobnost fizikalnega predstavljanja velikega števila stanj, kar je bilo dolgo časa tehnološko težko izvedljivo.
-povezava na<br/>http://www.s-3gim.mb.edus.si/jedro/predmeti/informatika/Kodiranje_podatkov/Digitalno_analogno.htm+Diskretne vrednosti so navadno kodirane kot zaporedja bitov. Vsak bit je predstavljen z drugačnim napetostnim nivojem.
-===Digitalni računalniki===+'''Vir:'''
-----+* PAHOR, D. in M. Drobnič. 2002. Leksikon računalništva in informatike. Ljubljana, Pasadena
-Računalnik, pri katrem so tako ukazi kot tudi obdelani podatki predstavljeni z diskretnimi vrednostmi. Diskretne vrednosti so pri tem navadno kodirane kot zaporedja bitov. Vsak bit je predstavljen zdrugačnim napetostnim nivojem.+* KODEK, D. 2008. Arhitektura in organizacija računalniških sistemov. Šenčur, Bi-Tim.

Trenutna različica

Digitalni računalnik je računalnik, ki uporablja digitalno računanje. To poteka s števili tako, kot smo navajeni pri ročnem računanju. Ukazi kot tudi obdelani podatki so predstavljeni z diskretnimi vrednostmi. Na digitalnem računalniku je vsako število predstavljeno z enolično kombinacijo stanj. Tako ni nikakršne nevarnosti, da bi se npr. število 27946 zamenjalo z 27945 ali 27947. Digitalna predstavitev zahteva sposobnost fizikalnega predstavljanja velikega števila stanj, kar je bilo dolgo časa tehnološko težko izvedljivo.

Diskretne vrednosti so navadno kodirane kot zaporedja bitov. Vsak bit je predstavljen z drugačnim napetostnim nivojem.


Vir:

  • PAHOR, D. in M. Drobnič. 2002. Leksikon računalništva in informatike. Ljubljana, Pasadena
  • KODEK, D. 2008. Arhitektura in organizacija računalniških sistemov. Šenčur, Bi-Tim.
Osebna orodja