Delo z okni (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Okno je pravokoten prostor na ekranu z robom in delovno površino. Pojavi se z aktiviranjem programa. Na robovih in v njem je več elementov, ki omogočajo standardna opravila z njim. V oknih se odvijajo programi, s pomočjo njih računalnik komunicira z uporabnikom.

Slika:Oknowin.JPG


Ko program zaženemo, se ta ponavadi odpre v oknu. Na vrhu je ponavadi glavni menu, pod njim včasih orodna vrstica, spodaj na dnu pa statusna vrstica. Večino okna zaseda površina za prikaz, ki je včasih deljena na okvirje. Robove okvirjev je možno premikati, tako da se z miško postavimo na rob, miškin kazalec se spremeni v dvosmerno puščico in z vlečenjem premaknemo rab.

Velikost okna spreminjamo z vlečenjem roba. Ko je miškin kazalec na robu, spremeni obliko v dvosmerno puščico. Na vogalih spreminjamo širino in višino hkrati, na robovih pa samo širino ali višino.

Naslovna vrstica
nahaja se na zgornjem robu okna. Iz nje lahko prepoznamo ime okna in ali je okno aktivno oz. neaktivno. Naslovno vrstico lahko uporabimo za premikanje okna (primemo in vlečemo z miško) in za povečanje okna na ves ekran (dvoklik nanjo).


Slika:Okno1.1.jpg


Na levem robu naslovne vrstice je ikona. Z enojnim klikom nanjo odpremo menu z osnovnimi ukazi za delo z oknom. Dvojni klik na tej ikoni okno zapre.


Slika:Okno0.6.jpg

Na desnem robu naslovne vrstice so trije gumbi:

 • gumb za pomanjšanje (minimiziranje)
 • povečanje na celoten zaslon oz. vračanje na začetno velikost.
 • za zapiranje okna.

Slika:Okno7.jpg


Glavni menu
vsebuje ponavadi večino ukazov in je osnova za delo.

Slika:Okno8.jpg


Orodna vrstica
Pod vrstico z meniji je včasih orodna vrstica. Ta vsebuje gumbe za orodja in podobne grafične elemente. Z njimi ponavadi lahko izvajamo ukaze, ki so alternativa ukazom izvedenim preko menujev. Orodne vrstice odlikuje priročnost. Ponavadi so nastavljive in prilagodljive in jih je možno izklopiti/vklopiti.
Statusna vrstica
nahaja se na dnu okna in ponavadi vsebuje dodatne informacije.

Če je delovna površina okna premajhna za vsebino, se celotna vsebina ne pokaže ampak le del. V tem primeru se pojavijo drsniki, ki nam omogočajo gledanje ostalih delov vsebine bodisi s premikanjem drsnega gumba bodisi z vrtenjem miškinega koleščka.


Preklapljanje med okni in urejanje oken na zaslonu

Med delom imamo ponavadi odprtih več oken. Aktivno okno je tisto okno, v katerem trenutno delamo in je lahko le eno, medtem ko so vsa ostala okna neaktivna. Neaktivna okna imajo sivo naslovno vrstico, aktivno okno pa modro. Med okni lahko preklapljamo (t.j. spreminjamo aktivno okno) na več načinov:

 • s pomočjo kombinacije tipk Alt + Tab,
 • s pomočjo gumbov na opravilni vrstici,
 • s pomočjo programa Task Manager.
 • z miško kliknemo na okno, za katerega želimo, da postane aktivno (če je to okno seveda vidno).

S preklapljanjem med okni lahko okna uredimo. Uredimo jih pa lahko tudi avtomatično tako, da kliknemo z desnim miškinim gumbom na prazen del opravilne vrstice in iz menuja, ki se pojavi, izberemo eno od možnosti:

 • Cascade Windows - povečaj okna vseh zagnanih programov in jih zloži enega na drugega z rahlim zamikom (kot karte).
 • Tile Windows Horizontally - povečaj okna vseh zagnanih programov in z njimi tlakuj namizje tako, da so okna eno nad drugim.
 • Tile Windows Vertically - povečaj okna vseh zagnanih programov in z njimi tlakuj namizje tako, da so okna eno ob drugem.
 • Show Desktop - minimiziraj vsa okna.
Osebna orodja