DVD/CD enota

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Optični mediji za shranjevanje


Optični mediji za shranjevanje imajo pomembno vlogo pri shranjevanju podatkov. Večina modernih programov dobimo na optičnih medijih: npr. CD-jih ali DVD-jih.


CD-ROM


Optični pogoni z laserjem skenirajo odbojne plošče. Ker je na teh medijih vsebina trajno shranjena že med proizvodnjo, se imenujejo tudi CD-ROM (Compact Dics - Read Only memory) ali zgoščenka. Posebna različica CD-ja, ki se imenuje CD-R (Compact Dics - Recordable), pa uporablja posebno barvilo, ki se obarva temneje, ko nanj posveti močnejši laserski žarek. Tako lahko na te medije z računalnikom trajno zapišemo podatke. Poznamo tudi CD-RW, ki poleg zapisovanja podatkov dovoljuje tudi brisanje (prepisovanje) le-teh.


Slika:CD-ROM.jpgPodatki se s CD-ja berejo s šibkim laserjem, ki je v pogonu. Svetloba - ponavadi infrardeča - se odbije od odbojne plošče nazaj v detektor svetlobe. Odprtine v odbojni plošči razpršijo svetlobo, medtem ko se od ravnin svetloba odbije nazaj v detektor svetlobe. Detektor svetlobe potem te svetle in temne točke pretvori v električne impulze, ki ustrezajo '1' ali '0'. Elektronika in programska oprema zaznata te signale in natančno prebereta podatke zapisane na CD-ju.


Slika:laser1.jpg

DVD


DVD (Digital Versatile Disk) je bolj zmogljiv kot CD-ROM, nanj lahko shranimo bistveno večjo količino podatkov. Če je bil CD v začetku namenjen za glasbo, ima DVD lahko zelo različno uporabo. Nadomesti lahko npr. klasične videokasete; nanj lahko shranimo celovečerni film, z zelo visoko kvaliteto slike, podnapisi in različnimi dodatki.


Slika:DVD.jpg


Razlika med DVD in CD


DVD-ji uporabljajo isti princip vdolbin in ravnin kot CD-ji. Novejša laserska tehnologija je skupaj z drugimi tehnologijami omogočala povečanje skupne shranjevalne kapacitete.

Na DVD-jih so sledi porazdeljene veliko bolj gosto kot na CD-jih. Za branje teh ozkih sledi se uporablja poseben kratkovaloven laserski žarek (pri CD-jih se uporablja dolgovaloven infrardeči laserski žarek), ki je modre barve. Takšna gostota omogoča shranjevanje 4,7 GB podatkov na enostranski, enoslojni DVD. Kapaciteta običajnega CD-ja ne more preseči 700 MB (obstajajo tudi posebni 800 MB CD-ji, vendar jih vsi pogoni ne morejo brati).

DVD-ji pogosto uporabljajo še eno podatkovno plast pod glavno plastjo. Drugo plast je mogoče prebrati z rahlo spremembo goriščne razdalje laserja. Ta postopek traja samo 5 tisočink sekunde. Ko ima laser ustrezno spremenjeno goriščno razdaljo, gre skozi glavno plast in prebere podatke iz druge plasti. Podatki na glavni plasti se berejo od središča plošče navzven, podatki na drugi plasti pa od zunanjega roba proti sredini. S tem se prepreči dvojno branje podatkov. Na drugo plast lahko shranite dodatnih 3,8 GB.


Slika:DVD1.jpg

VIR


www.robptuj.si

Osebna orodja