Zakaj uporabljati Linux

Iz MaFiRaWiki

Eden najpomembnejših razlogov zakaj uporabljati Linux namesto dobro znanega, dobro preizkušenega in dobro dokumentiranega komercialnega operacijskega sistema je, da je Linux izvrstna izbira za osebno računalništvo z Unixom. Ni pa le za uporabnike osebnega Unixa. Dovolj je robusten in kompleten, da zmore obdelati velika opravila, kot tudi zadovoljiti potrebe porazdeljenega računanja. Univerze so ugotovile, da je Linux popoln za učne predmete zasnove operacijskih sistemov. Veliki komercialni proizvajalci so se začeli zavedati priložnosti, ki jih ponuja prosti operacijski sistem.

Linux vs. MS-DOS

Poganjanje Linuxa in MS-DOS-a na istem sistemu ni neobičajno. Mnogo uporabnikov Linuxa se zanaša na MS-DOS za aplikacije, kot je urejanje besedil. Linux ponuja svoje analogije teh aplikacij, a morda imate dober razlog, da poganjate oba. MS-DOS ne izrablja vse funkcionalnosti procesorjev. Po drugi strani teče Linux popolnoma v zaščitenem načinu procesorja in uporablja vse njegove prednosti. Neposredno lahko dostopate do vsega dostopnega pomnilnika (in še dlje, z uporabo navideznega RAM-a).

Linux in MS-DOS sta različna pojma. MS-DOS ni drag v primerjavi z drugimi komercialnimi operacijskimi sistemi in ima močno oporišče v svetu osebnih računalnikov. Linux pa je prost in končno imate možnost, da se odločite sami.

Med Linuxom in MS-DOS-om se lahko odločite na podlagi svojih pričakovanj in potreb. Linux ni za vsakogar. Če ste si vedno želeli doma poganjati popoln sistem Unix, brez visokih cen drugih izvedb Unixa za osebne računalnikem je morda Linux prav to, kar iščete.

Linux vs. drugi tipi sistemov

V svetu PC-jev je postalo priljubljenih precej naprednih operacijskih sistemov. Posebej sta pri nadgradnji z MS-DOS postala popularna IBM-ov OS/2 in Mocrosoftov Windows.

Prava razlika med Linuxom in drugimi tipi je dejstvo, da je Linux različica Unixa in pridobiva s prispevki širše skupnosti Unixa.

Zakaj je Unix tako pomemben? Ne le, da je to najpopularnejši operacijski sistem za večuporabniške stroje, pač pa je tudi osnova za svet prostega programja. Večina prostega programja na Internetu je napisana prav za sisteme Unix.

Obstaja veliko izvedb Unixa različnih proizvajalcev. Vsak proizvajalec lahko razvije standardno izvedbo Unixa. PO drugi strani so OS/2 in operacijski sistemi Microsofta lastniški. Vmesnik in zasnovo nadzoruje ena sama korporacija.

Linux vs. druge izvedbe Unixa

Vse izvedbe Unixa za osebni računalnik so podobne Linuxu. Skoraj vse komercialne različice Unixa podpirajo približno isto programje, programsko okolje in lastnosti vmreževanja. Vendar obstajajo med Linuxom in ostalimi tudi razlike.

Linux podpira drugačen nabor strojne opreme kot komercialne izvedbe. Mnogo uporabnikov sporoča, da je Linux vsaj tako stabilen kot komercialni sistemi Unix.

Za veliko uporabnikov je najpomembnejši dejavnik cena. Programska oprema Linux je prosta in jo lahko vzamete z Interneta ali kakšnega drugega računalniškega omrežja. Ali jo lahko poceni kupite po poštnem naročilu.

Osebna orodja