Za začetnike

Iz MaFiRaWiki

Urejanje wiki strani je zelo preprosto in ne zahteva nobenega predznanja. Če želite popraviti kako stran, kliknete na zavihek uredi pri vrhu strani in vnesete popravek.

Vseeno vam priporočamo, da resnejših popravkov ne delate brez premisleka in da si poprej preberete navodila za urejanje strani.

Kako začnem

  1. Naredite si uporabniški račun (zaželena je oblika ImePriimek) in se prijavite.
  2. Preberite si to stran in se poigrajte v peskovniku.
  3. Poglejte, kaj je treba postoriti in seznam želja ter se lotite dela.

Najbolje je, da najprej pobrskate po wikiju. Hitro boste našli kako majhno napako, kot je manjkajoča vejica. Kliknite na zavihek uredi pri vrhu strani in napako popravite. Ko popravljate napake, si oglejte, kako so članki napisani.

Ko boste že pridobili nekaj izkušenj s popravljanjem napak, se lotite pisanja novih člankov. Sledite kaki rdeči povezavi, ki vas bo vodila na neobstoječ članek. Sistem vas bo takoj postavil na stran za urejanje, kjer lahko napišete nov prispevek.

Vaši prvi članki naj bodo kratki in jedrnati. Upoštevajte naslednja navodila:

  • Preden kaj napišete, se prepričajte, da tega v wikiju še ni.
  • Novi članek naj bo povezan z vsaj eno drugo stranjo, sicer ga nihče ne bo nikoli našel.
  • Članek postavite v smiselne kategorije.

Kasneje si oglejte, kako so vaš prispevek popravili bolj izkušeni uporabniki wikija. Tako se boste veliko naučili o pisanju dobrih člankov.

Ne obnašajte se, kot da je wiki samo vaš. Če nameravate narediti večje spremembe v članku, se o njih najprej pogovorite v pogovorni strani, ki jo ima vsak članek.

Vloge

Prispevki v wikiju niso samo novi izvirni članki, ampak majhni popravki in dopolnitve že napisanih člankov. Veliko truda je posvečenega tudi skrbi za pregledno strukturo wikija in dobro medsebojno povezanost strani. Zato si ljudje običajno izberejo eno ali več vlog:

Administrator 
Administrator se ukvarja s sistemom kot celoto. Zanima ga predvsem skladnost sistema in tekoče delovanje. Pregled ima tudi nad vsemi uporabniki sistema.
Urednik 
Urednik ureja posamezna poglavja in skrbi za vsebinsko delitev in pokritost poglavja.
Pisec članka 
Pisec članka zapiše osnovno vsebino članka.
Korektor 
Korektor popravlja vsebinske, predvsem pa oblikovne in tipkarske napake. Skrbi za to, da ostajajo članki v sozvočju s strukturo celotnega poglavja.
Klasifikator 
Klasifikator pregleduje članke in skrbi, da so uvrščeni v primerne kategorije. Skrbi tudi za povezave med članki.
Mnenjski voditelj 
Mnenjski voditelj piše svoje poglede v pogovorne strani in poskuša vplivati na druge sodelavce, da bi se wiki razvijal v smer, ki jo zagovarja.
Oblikovalec 
Oblikovalec popravlja samo obliko člankov. Med drugim skrbi za konsistentno oblikovanje matematičnih znakov, slik, itd.
Občasni sodelavec 
Vsak začetnik je občasni sodelavec. Če se bo vračal k našemu wikiju, bo praksa pokazala v kateri vlogi se bo najbolje počutil.

Sčasoma boste ugotovili, katere vloge so vam najbolj všeč.

Glej tudi

Osebna orodja