Zaščita v Windows 7 (Windows Defender)

Iz MaFiRaWiki

Windows Defender je protivohunska programska oprema, ki je vključena v operacijski sistem Windows in se samodejno izvaja, če je vklopljena. Nahaja se na Nadzorni plošči.


Vsebina

Pregled za vohunsko in drugo morebitno neželeno programsko opremo

Hitri pregled
S hitrim pregledom pregledate mesta na trdem disku računalnika, za katera je verjetnost okužbe z vohunsko programsko opremo največja. Priporoča se, da z urnikom določite vsakodnevni hitri pregled.

Popoln pregled
S popolnim pregledom pregledate vse datoteke na trdem disku in vse programe, ki se trenutno izvajajo, vendar lahko pregled upočasni delovanje računalnika, dokler se ne konča. Če kadar koli posumite, da je računalnik okužen z vohunsko programsko opremo, zaženite popoln pregled.


Slika:02_win_def.jpg


Možnosti

Program nudi dva načina, ki preprečujeta, da bi vohunska programska oprema okužila računalnik:

Zaščita v realnem času
Program vas opozori, če se vohunska programska oprema poskuša namestiti ali izvajati v računalniku. Opozori vas tudi, ko programi poskušajo spremeniti pomembne nastavitve sistema Windows.

Možnosti pregledovanja
S programom lahko pregledate, ali je v računalniku nameščena vohunska programska oprema, določite urnik rednega pregledovanja in nastavite samodejno odstranjevanje katere koli programske opreme, zaznane med pregledom.


Slika:03_win_def.jpg


Razumevanje sprotne zaščite s programom Windows Defender

Sprotna zaščita pred vohunsko programsko opremo opozori, ko se v računalnik poskuša namestiti vohunska in druga morebitna neželena programska oprema. Glede na stopnjo opozorila lahko v zvezi s temi programi uporabite naslednja dejanja:


Slika:05_win_def.jpg


Karantena
Premakne programsko opremo na drugo mesto v računalniku in ji prepreči delovanje, dokler se ne odločite, ali jo boste obnovili ali odstranili iz računalnika.

Odstrani
Programsko opremo trajno izbriše iz računalnika.

Dovoli
Programsko opremo doda na seznam dovoljenih programa Windows Defender in ji dovoli izvajanje v računalniku. Program vas ne bo več opozarjal na nevarnosti, ki bi jih programska oprema lahko pomenila za vašo zasebnost ali računalnik. Na seznam dovoljenih jo dodajte samo, če zaupate njej in njenemu založniku.

Sami lahko izberete, katero programsko opremo in nastavitve naj nadzira program, vendar se priporoča, da se uporabi vse možnosti sprotne zaščite, ki jim pravimo agenti.


Razumevanje stopenj opozoril programa Windows Defender

Stopnje opozoril olajšajo izbiro primernega odziva na vohunsko in morebitno neželeno programsko opremo. Windows Defender priporoči, odstranitev vohunske programske opremo, vendar vsi programi, ki jih zazna, niso zlonamerni ali neželeni. Podatki v tej tabeli pomagajo pri odločitvi, kaj storiti, če Windows Defender v računalniku zazna morebitno neželeno programsko opremo.


Stopnja opozorila Kaj pomeni Kaj storiti
Resna ali visoka Programi, ki lahko zbirajo vaše osebne podatke in negativno vplivajo na vašo zasebnost ali poškodujejo računalnik, brez vaše vednosti ali privolitve. Program nemudoma odstranite.
Srednja Programi, ki lahko vplivajo na vašo zasebnost ali v računalnik vnašajo spremembe, ki bi lahko negativno vplivale na vaš računalnik. Če želite vedeti, zakaj je bil program zaznan, preglejte podrobnosti opozorila. Če vam delovanje programa ni všeč ali če založnika ne prepoznate in mu ne zaupate, premislite o blokiranju ali odstranitvi programa.
Nizka Programi, ki bi lahko bili neželeni in lahko zbirajo podatke o vas ali vašem računalniku ali pa spreminjajo delovanje računalnika, a delujejo v skladu z licenčnimi pogoji, prikazanimi, ko ste program namestili. Izvajanje teh programov v računalniku je običajno neškodljivo, razen če so bili nameščeni brez vaše vednosti. Če niste prepričani, ali bi program dovolili, preglejte podrobnosti opozorila ali preverite, ali prepoznate založnika programa in mu zaupate.


Posodobljene definicije

Ko uporabljate program Windows Defender, je pomembno, da imate posodobljene definicije. Definicije so datoteke, ki delujejo kot nenehno rastoča enciklopedija mogočih programskih nevarnosti. Program s storitvijo Windows Update pred pregledom samodejno preveri oziroma namesti nove definicije.


Slika:04_win_def.jpg

Osebna orodja