Vodilo South bridge

Iz MaFiRaWiki

Južni most je manj zapleten izmed obeh čipov, ki sestavljata sistemski nabor, in ga na osnovni plošči tudi laže neposredno vidimo. Ker gre za manj zmogljivo vezje, ga navadno ni treba dodatno hladiti s hladilnimi rebri, tako da je sam čip vsem na očeh, če odpremo računalnik. Južni most s procesorjem ni povezan neposredno, temveč prek severnega mosta. Povezava med severnim in južnim mostom je bila v preteklosti ozko grlo celotnega sistema, saj so izdelovalci navadno uporabili kar vodilo PCI. Pri sodobnih naborih za povezavo med obema čipoma skrbi namensko vodilo, ki je od izdelovalca do izdelovalca različno.

Južni most skrbi za vsa vodila in vmesnike, ki niso neposredno priključeni na severni most. "Odgovoren" je za razširitvena vodila PCI in PCI Express (del vodil PCI Express, namenjen komunikaciji z grafično kartico, je priključen neposredno na severni most) in v starejših računalnikih za vodilo ISA. Sestavni del južnega mosta je vhodno/izhodni vmesnik s krmilnikom za prekinitve, ki omogoča priključevanje pomnilniških naprav, kot so diski in optične enote, prek vodil IDE in SATA. Sodobni razširitveni vmesniki, kot sta USB in Firewire, so prav tako povezani prek južnega mosta, lahko pa podpirajo tudi starejše vmesnike za povezovanje z napravami, kot so zaporedni in vzporedni vmesnik ter vmesnik PS/2, čeprav za zadnje navadno skrbi dodaten čip, ki je povezan na južni most.

V večino današnjih osnovnih plošč je vgrajen tudi zvočni procesor, bodisi v južnem mostu ali pa na osnovni plošči kot poseben procesor, povezan z južnim mostom. Manj znane (in vidne) naloge južnega mosta so, da skrbi za varčevanje z energijo in da je vanj vgrajen urni signal, ki skrbi za takt procesorja.

Morebitne dodatne čipe na osnovni plošči, kot je npr. dodaten krmilnik SATA, ki je nameščen na večino osnovnih plošč višjega cenovnega razreda, s preostankom računalnika prav tako povezuje južni most.


Vir

Citirano iz: http://www.monitor.si/clanki.php?id=1178

Osebna orodja