Vodilo PCI

Iz MaFiRaWiki

Ta članek ali del članka je v delu. Veseli bomo, če ga boste dopolnili in popravili.

Kaj pomeni to opozorilo?

Vodilo Peripheral Component Interconnect (PCI) je sinhrono 32-bitno vodilo, ki je bilo prvič predstavljeno leta 1992 ter nekajkrat popravljeno (leta 1993 na različico 2.0, ter leta 1995 na različico 2.1). Krmilnik za vodilo je vgrajen v sistemski nabor na matični plošči, vodilo pa deluje pri frekvenci 33 MHz, ter ima pasovno širino 127,2 MB/s. Gre za vodilo z več gospodarji in sužnji ter arbiterjem, ki skrbi za dodeljevanje vodila.

Vodilo PCI je začelo prevladovati v računalništvu v času PC-jev 486 in Pentiumov. Za razliko od predhodnika vodila ISA je PCI omogočal standard Plug and Play, kar omogoča lažjo "inštalacijo" gonilnikov za operacijske sisteme Windows. Vodilo PCI je namenjeno tudi različnim razširitvenim karticam, kot je modem, zvočna kartica, grafična kartica, krmilnik trdih diskov, mrežna kartica ipd.

Nova generacija grafičnih pospeševalnikov je skoraj popolnoma opustila vodilo PCI, ki ga zamenjuje vodilo AGP. Razlog za to je hitrost in prepustnost, ki je pri AGP-ju večja.

PCI Express

PCI Express (PCI-E) je vodilo nove generacije in obstaja v različicah 1x, 4x, 8x in 16x. Na vsaki liniji je PCI Express teoretično sposoben prenesti 250 MB/s, kar v teoriji pomeni da bi x16 različica lahko prenesla do 4.000 MB/s podatkov, vendar pa je veliko odvisno od tipa podatkov in vmesnih protokolov, tako da je takšno številko v praksi težko (ali celo nemogoče) doseči.

Viri

Osebna orodja