Vmesna koda

Iz MaFiRaWiki

Vmesna koda (ang. bytecode) se ponavadi pojavi pri višje-stopenjskih jezikih, ki jo želimo uporabljati na več različnih operacijskih sistemih. Koda vsebuje ravno prav nizko stopenjske konstrukte, da se jo da interpretirati oziroma na hitro prevesti ob zagonu, hkrati pa ohranja vse prednosti interpretirane kode.

Prednosti

Prednost vmesne kode je, da se jo da pognati na različnih operacijskih sistemih. To je še posebej pomembno za internetne aplikacije. Poleg tega lahko koda s sabo nosi dodatne informacije kot so na primer Meta podatki. Kodo se ponavadi lahko pretvori nazaj v osnovno obliko (na primer nazaj v Java kodo), ker ponavadi vsebuje dovolj informacij o izvirniku. To je lahko tudi slabost.

Pri prevajanju ob zagonu aplikacije, shranjene v obliki vmesne kode, se lahko izvedejo neke optimizacije, ki so zelo specifične za računalnik (uporaba posebnih enot za vektorsko aritmetiko (SSE) ...).

Slabosti

Glavna slabost vmesne kode je prevajanje ob zagonu aplikacije. Koda se mora pretvoriti v strojno kodo, ki je razumljiva procesorju. Zato so taki programi ob zagonu počasnejši, med potekom samega programa pa niso občutno počasnejši od programov, ki so direktno prevedeni v strojno kodo.

Osebna orodja