Virtual PC

Iz MaFiRaWiki

Namizje virtualnih sistemov
Enlarge
Namizje virtualnih sistemov


Virtual PC ali navidezni PC je programska oprema narejena za Microsoftove operacijske sisteme in omogoča, da nek računalnik popolnoma posnema delovanje drugega računalnika.

Razvili so ga najprej pri družbi Connectix, leta 2003 pa so celotno tehnologijo ter avtorske pravice prodali Microsoftu. Virtual PC je bil sprva na voljo zgolj za računalnike Apple Macintosh, v katerih je omogočal poganjanje programov za PCje. Connectix ga je nato prenesel še v okolje PC, tedaj pa je postal zanimiv za Microsoft, ki si je z nakupom na preprost način odprl vrata v svet virtualizacije. Julija 2006 je Microsoft izdal brezplačno različico, gostujočo na sistemih Windows. Kasneje, avgusta 2006 je tudi objavil, da ne bo več razvijal izdelka Virtual PC za računalnike Macontosh.

Ker Virtual PC posnema standardni računalnik in njegovo strojno opremo, ga lahko uporabimo skoraj za vsak operacijski sistem, ki je narejen za PC-je. Program omogoča, da v okolju Windows odpremo navidezni računalnik, na katerem lahko uporabljamo operacijski sistem po svoji izbiri, povsem ločeno od gostiteljskega operacijskega sistema.

Namenjen je predvsem za rabo na osebnih računalnikih, za testiranje programskih izdelkov ne da bi to kakorkoli škodilo osnovnemu operacijskemu sistemu. Prav tako je primeren za pomoč uporabnikom, kjer lahko tehnik preizkusi napako na enem ali več različicah operacijskega sistema. Uporabljajo ga tudi tisti, ki poleg okolja Windows XP potrebujejo še kak starejši operacijski sistem, na katerem tečejo stari programi.

Poleg programa, namenjenega za osebne računalnike Virtual Pc 2004 je Microsoft izdal podoben program namenjen okenskim strežnikom 20003, Virtual Server 2005.


Nastavitvene opcije
Enlarge
Nastavitvene opcije
Nastavitve za gostujoči sistem
Enlarge
Nastavitve za gostujoči sistem
Vsebina

Prenos Virtualnega PC-ja s spleta

Program Virtual PC dobimo na naslovu http://www.microsoft.com/windows/virtualpc/default.mspx. Odpre se okno, v katerem lahko izvemo nekaj osnovnih informacij o programu Virtual PC. Na zgornjem delu okna poiščemo povezavo "Get free download".

Zdaj se nam je odprlo okno, ki nam omogoča povezavo, kjer si lahko ogledamo sistemske zahteve za program in drugo povezavo, ki nas usmeri v center za prenose.

Izberemo povezavo "Microsoft Download Center"

Zdaj se nam je odprlo okno, katero nas neposredno povezuje do programa, ki ga želimo prenesti. Na tej strani najdemo še številne zanimive informacije, a nas zanima predvsem podatek o velikosti programa, ki ga želimo prenesti.

S klikom na napis "Download" začnemo s prenosom.

Zdaj se nam odpre okno, ki nam ponuja ti možnosti. Datoteko lahko odpremo iz trenutnega mesta("Odpri", jo shranimo na trdi disk računalnkia(Shrani") ali prekičemo vsa dejanja(Prekliči).

Osebno predlagam, da se datoteka sshrani na trdi disk in šele nato odpre, saj lahko pride do težav pri prenosu in se s tem oteži namestitev.

Zato v naslednjem oknu izberemo "Shrani".

Zdaj se nam odpre okno v katerem določimo mesto, kamor se nam datoteka shrani.

Ko določimo mesto in po potrebi ustvarimo novo mapo, potrdimo našo odočitev s klikom na "Shrani"

V tem trenutku se je prenos začel. Uspešnost prenosa lahko spremljamo na spodnjem oknu, kjer ga imamo, po potrebi, tudi možnost prekiniti s "Prekliči".

Ko se prenos konča, imamo možnost takojšnjega ogleda prenešenih datotek s klikom na "Odpri" ali pa odpremo le mapo, v katero smo datoteko prenesli("Odpri mapo"). Lahko pa okno le zapremo s klikom na križec za zapiranje oken ali s klikom na "Prekliči".

Zdaj smo datoteko uspešno prenesli in lahko začnemo z namestitvijo programa Virual PC na naš računalnik.

Namestitev virtualnega PC-ja

Izdelava virtualnega računalnika- namestitev OS

Nastavitve virtualnega računalnika

Povezave

Osebna orodja