Uporabniški pogovor:MihaelSimonič

Iz MaFiRaWiki

Miha, zelo sem vesel, da si se prijavil na MaFiRa. Tukaj nam zelo primanjkuje ljudi, ki imajo izkušnje z wikiji in z administriranjem wikijev.

Glede prenosa iz Wikipedije bi pa rekel tole:

 • Ali je smiselno prekopirati članke iz Wikipedije? Ali ne bi bilo bolje narediti reference na njih, kjer je to smiselno?
 • Rad bi poudaril, da mi nismo Wikipedija. Tako na primer raje pišemo krajše članke, ki pojasnjujejo posamezne pojme. Wikipedija ima daljše enciklopedične članke, ki poskušajo zajeti celo poglavje znanje.

Zaradi teh dveh razlogov nisem prepričan, da je kopiranje člankov z Wikipedije prava pot. Bom pa zelo vesel pomoči pri upravljanju z wikijem, saj trenutno vlada precejšnja zmeda v organizaciji. Lep pozdrav, AndrejBauer 22:00, 9 december 2006 (CET)

Graphviz

Če se prav spomnim, sem napisal plugin za graphviz, ker se mi je zdelo, da bi to lahko bilo uporabno. Deluje kot vsak drug plugin te vrste na MediaWiki. Začel sem pisati tudi plugin za gnuplot, vendar nisem prišel do konca (je bolj kompliciran, ker dovoljuje dostop do operacijskega sistema in se je treba igrati s chroot). AndrejBauer 22:02, 9 december 2006 (CET)

Razume, samo z iskanjem po imenskem prostoru MediaWiki si ne pomagam prav veliko. Ali je potrebno to naložiti na strežnik ali je kakšen skript v monobook.js?

V monobok.js se lahko doda koristni orodji (1. zamenjava besedila; 2. hitri predogled strani z dotikom miške na wikipovezavo)

// Orodja.
// [[Uporabnik:Eleassar/SearchBox.js]]
document.write('<script type="text/javascript" src="' 
       + 'http://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=Uporabnik:Eleassar/SearchBox.js'
       + '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');

// [[:en:User:Lupin/popups.js]]

document.write('<script type="text/javascript" src="' 
  + 'http://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Mihael+Simonič/popupstrings-sl.js' 
  + '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');

document.write('<script type="text/javascript" src="' 
       + 'http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Lupin/popups.js' 
       + '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');

Testiraš lahko na svoji strani. Ali se Graphviz doda v podobnem smislu? lp, --Miha 22:10, 9 december 2006 (CET)

Pravzaprav je pravilna datoteka mfrstyle.js (tu uporabljate drugo kožo kot na Wikipediji. lp,--Miha 22:14, 9 december 2006 (CET)

Graphviz se doda na serverju kot plugin, ki pokliče zunanji program graphviz. AndrejBauer 22:38, 9 december 2006 (CET)

Kopirati ali ne kopirati

Mislim, da ni enoličnega odgovora ali se splača kopirati članke iz Wikipedije v naš wiki ali ne.

 1. Včasih je odgovor "da", saj nima smisla samo enega članka iz serije sorodnih iskat v Wikipedijo. To najbrž velja tudi za članke, ki jih pri nas primanjkuje (npr. fizika)
 2. Drugič je odgovor "priredba". Morda je potrebno članek iz Wikipedije prirediti za naš wiki, ga skrajšati, opremiti s povezavami na naš wiki, itd. To se lahko naredi tako, da se ga skopira in potem počasi preureja.
 3. Tretjič je lahko odgovor "ne" in se raje naredi povezavo na originalni članek. (Tak primer so lahko npr. daljše biografije matematikov, fizikov in računalnikarjev.)
 4. Četrtuič je lahko odgovor "ne" in se raje napiše poseben članek za naš wiki.

Seveda pa mora biti pred vsakim kopiranjem najprej razčiščeno vse v zvezi z avtorskimi pravicami, TomazPisanski 21:51, 10 december 2006 (CET)

Se bom trudil ne kopirati. Pisal bom krajše članke o Linuxu. Daljših se tukaj očitno ne splača. Pa tudi krvarilca predloge škrbina ne poznate. lp, --Miha 21:59, 11 december 2006 (CET)
Osebna orodja