Uporabniški pogovor:AndrejPetek

Iz MaFiRaWiki

Nekaj pripomb (glej, kako sem popravil Splošna plinska enačba):

  1. Vedno piši vse matematične in fizikalne simbole v <math>...</math>, tudi če so samo posamezne črke.
  2. Formule morajo biti sestavni del besedila in ne morejo samostojno stati izven vsakega stavka. Formulo zamaknemo tako, da na začetku vrste napišemo dvopičje. Formula ni svoj odstavek, zato pred njo ni prazne vrstice. Če nasteješ več formul zaporedoma, uporabi naštevanje z zvezdicami ali plankami.
  3. Ne piši \, na koncu <math>...</math>, tudi če se ti zdi, da je premalo presledka. Tudi če bi res bilo premalo presledka, to ni pravi način, saj ne bomo vekomaj dodajali \, povsod v matematične izraze, ampak bomo to rešili s programiranjem.

AndrejBauer 14:26, 16 avgust 2007 (CEST)

Poglej tudi, kako sem popravil Boltzmannova konstanta. AndrejBauer 17:28, 16 avgust 2007 (CEST)

Ko pišeš izraz, kot je npr. "m = 4.54 * 10^-24 MeV":

  • vse napiši znotraj <math>...</math>, ali pa nič. To, da je pol izraza v matematičnem načinu, pol pa ne, bo nekoč povzročilo ogromno zmešnjavo.
  • Nikoli ne uporabljaj nestandardnih znakov, kot so razne pike, ekstravagantni narekovaji, čudni vezaji ipd. Piko, ki označuje množenje se naredi s \cdot v matematičnem načinu (in to tudi pomeni, da morata biti levi in desni operand v znotraj istega <math>...</math>.
  • Če želiš narediti povezavo na enoto, jo naredi zunaj matematičnega načina. Na žalost se pač ne da delati povezav znotraj matematične formule.

AndrejBauer 17:33, 16 avgust 2007 (CEST)

Dalje, skoraj nikoli ne boš imel dobrega razloga, da uporabljaš <hr>. Če moraš ločiti dva dela članka, se to stori s prazno vrsto (ki pomeni nov odstavek), ali tako, da se naredi nov razdelek. AndrejBauer 17:34, 16 avgust 2007 (CEST)


\, uporabljam na koncu znotraj <math>...</math> kadar želim, da uporabi "pravi" matematični zapis, ne da samo popači črke. Kolikor razumem math funkcijo je potrebna funkcija z \ za "pravi" zapis, razen \črka ne zadošča. Obstaja morda kakšna drugačna rešitev? AndrejPetek 19:50, 16. avgust 2007

Ne ubadaj se s tem, ali naj uporabi "pravo" notacijo ali ne. Bom še enkrat ponovil: ne ubadaj se z obliko, ampak z vsebino. Konkretno imaš na voljo v preferencah nastavitev, kako želiš gledati matematične izraze. To si lahko nastavi vsak posameznik, poleg tega lahko administrator nastavi globalno, da morajo biti vsi matematični izrazi v eni ali drugi obliki. Če boš vtikal notri \, boš samo oteževal življenje vsem ostalim. Torej, pusti obliko na miru, ker se je ne ureja z raznimi triki, ampak s sistemskimi rešitvami. Ok? AndrejBauer 08:29, 18 avgust 2007 (CEST)

Ok. Kaj pa pri množenju simbolov? AndrejPetek 1:11, 19. avgust 2007

Za množenje je pa vprašanje. NAjbolje se je držati LaTeXovih pravil, se pravi ali presledek ali \cdot. Ročno nastavljanje presledkov kjerkoli je verjetno slaba ideja. Računalniki bolje vedo, kako se postavlja presledke. Vsaj tako je moje mnenje. 193.77.148.136 20:16, 19 avgust 2007 (CEST)

Presledek (space bar) pogosto ne prime, \cdot pa zavzame ogromno prostora, tako da se je izogibam koikor se le da. Naj pri množenjih vse pišem skupaj (kadar se da)? AndrejPetek 0:45, 20. avgust 2007

Osebna orodja