Uporabniški pogovor:AndrejBauer

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Urejanje

Se da narediti, da ne moreta dva uporabnika hkrati urejati isti pojem? To se je namreč ravnokar zgodilo in sem (po lastni neumnosti) izgubil del besedila (pri pojmu Dvomestna operacija). MihaJejčič 16:51, 14 december 2005 (CET)

Kako prevajati?

Andrej, kako prevajam? Si mi preveč na hitro pokazal, da bi si zapomnil. TomazPisanski 23:07, 30 november 2005 (CET)

Greš na Posebno:Allmessages in klikneš na spremenljivko v levem stolpcu. AndrejBauer 10:00, 1 december 2005 (CET)

Kako pridem do besed na zavihkih?

Nekaterih pojmov nisem našel, npr. discussion na zavihku.

Predlagam, da počakaš do ponedeljka s prevajanjem, ker mi bo Roman Maurer poslal prevode iz Slovenske wikipedije. AndrejBauer 11:01, 1 december 2005 (CET)

Ali je tu kaj novega?TomazPisanski 11:59, 8 december 2005 (CET)

ToDo

Sem videl, da si instaliral graphviz. Morda bi pod adiministracijo vodili nekaksen ToDo (beden osnutek je ze tam) predvsem pa Log (spremembe in dopolnitve streznika in vecjih konceptov). TomazPisanski 10:27, 8 december 2005 (CET)

Prevajanje

Pri prevajanju besed je nastala dilema. Glede na zgornje vprašanje; discussion (in druge besede) se dajo prevesti ali v posebni strani Posebno:Allmessages ali pa direktno napisati prevod v php skripti za slovenščino. Prvo je preprosteje, drugo pa bi služilo v pomoč pri morebitni postavitvi novega wikija kdaj drugič.

Sam sem kot primer prevedel le pojem discussion, ko se domenimo, kako se bomo lotili prevajanja, pa lahko prevedem še ostale 'nevšečnosti' (razen, če bomo že prej dobili obljubljene prevode :). PrimozLuksic 11:20, 8 december 2005 (CET)

Mislim, da je recept takle: če je mogoče prevajanje izvesti kar v samem wikiju, bi bilo to boljše. Problem je seveda v tem, da na prvi pogled ni jasno, kaj se zgodi, če nek izraz prevedemo na ta način. Včeraj smo skušali nekaj prevesti, pa sploh ni delovalo. Predlagam, da je Primož vrhovna avtoriteta za prevajanje. To seveda ne pomeni, da drugi ne smemo prevajati. Samo v primeru različnih zamisli naj on odloči. Predlagam tudi, ta to diskusijo prenesemo v pogovor o administraciji. TomazPisanski 11:58, 8 december 2005 (CET)

Random art na glavni strani?

Andrej, ali znaš postaviti v vogal glavne strani vsak dan novo sliko s tvojega Random art?TomazPisanski 23:06, 8 december 2005 (CET)

A ne bi bilo to malo preveč kičasto? AndrejBauer 00:14, 9 december 2005 (CET)

Sem mislil ne preveč velik kvadratek, ki se vsak dan spremeni. V stolpcu, kjer je zdaj logo.TomazPisanski 00:33, 9 december 2005 (CET)

Še vedno mislim, da bi bilo lepo imeti dinamičen random art v majhnem kvadratku na glavni strani.TomazPisanski 02:08, 9 januar 2006 (CET)

Dolgi članki

Andrej, mislim, da nisi zadel bistvo mojega predloga. Ne trdim, da je treba dolge clank brisati, ampak da bi daljse clanke, ki vsebjujejo vec definicij, razbil na krajse clanke.

Namesto da brisemo slike (ali clanke, ki na ta racun daljsi), bi bilo bolje slike pomanjsati in jih spakirati v tabelo. Ce ne bo nekdo naredil prej, se bom enkrat sam lotil tega mukotrpnega dela.TomazPisanski 00:37, 14 december 2005 (CET)

Skeletna kategorija

Prosim, poglej si tamkajšnji pogovor.TomazPisanski 09:25, 15 december 2005 (CET)

Graphviz

Naš graphviz se obnaša drugače kot graphviz na eštudent. Npr:

tole bi morala biti drevesna struktura.TomazPisanski 22:10, 18 december 2005 (CET)

test

tra la la la la --PetraFajdiga 15:12, 4 januar 2006 (CET)

Mathematica in wiki

Ali še razmišljaš o tem, da bi se dalo Mathematico poganjati kar iz wikija?TomazPisanski 02:10, 9 januar 2006 (CET)

Sem poskušal, pa ni nobenega pametnega načina, ker so glupi inženirji od Wolframa naredili Mathematico tako, da brez Frontenda ne zna narediti slikic, ki bi jih mi radi prikazali na Wikiju. AndrejBauer 23:22, 11 januar 2006 (CET)


Pojmovnik

Kot kaže smo po določenih mukah prišli do spoznanja, da ni smiselno, da imamo v MAFiRa nek poseben pojmovnik. Ideja, da kot pojmovnik služi prvi odstavek (ki je lahko tudi edini ;-)) članka se mi zdi dobra in sem jo nameraval tudi sam predlagati. Lepo pa bi bilo, če bi glede tega bila določena navodila na začetku. Namreč na glavni strani je še vedno Pojmovnik z razlago, da gre za kratek opis nečesa. Saj bi jaz to naredil, ampak zadeva zahteva malo več znanja, pa še za precej globalno spremebo gre in se ne bi rad preveč vmešaval.

--Matija Lokar 09:31, 12 maj 2006 (CEST)

Najbrž bi bilo dobro pregledati čez počitnice vse dele tega Wikija in za jesen pripraviti sistematične spremembe. Npr. več člankov, ki so v delu, ali pa so študentski, bi se dalo promovirati v redne članke. TomazPisanski 19:02, 6 julij 2006 (CEST)

Vprašanje

Hvala za opozorilo! Zdej me pa zanima ali posamezne razdelke napišem v okviru metričnih prostorov (torej na splošno) ali jih pustim v podobni obliki kot so tukaj? Zanima me tudi kako je s primeri. Jih je dobro pisati ali ne? --Maks Mržek 08:42, 10 oktober 2006 (CEST)

Primere je vsekakor dobro pisati, vendar ne gre z njimi pretiravati. Bolj komplicirane primere, npr. če se raztezajo čez nekaj odstavkov, lahko damo v samostojen članek. Kar se tiče zaporedij, bi pa rekel, da lahko najprej naredimo navadna zaporedja realnih števil in kasneje dodamo bolj splošne metrične pojme. Predvidevam, da študentom bolj prav pridejo osnovne definicije in pojmi. AndrejBauer 09:33, 10 oktober 2006 (CEST)

Sedaj sem na kratko spisal članek omejenost, ampak še vedno se mi ne zdi smiselno da pod ta članek navajam reči, ki so značilne samo za številska zaporedja. No, če se to sklada s "politiko" MaFiRawiki, potem rade volje to naredim, ampak nekako se mi zdi boljše, da jih pustim kar pod številska zaporedja in mogoče dodatno (se) spišem(jo) članke(i) posameznih področij, ki vsebujejo samo splošne reči in ne specifičnosti posameznih področij. Maks Mržek 12:28, 11 oktober 2006 (CEST)

Zares moraš presoditi sam. Če je neki pojem smiselen le za številska zaporedja (npr. "omejenost"), potem ga lahko vtakneš v članek o številskih zaporedjih, ali še bolje, v samostojen članek, ki govori prav o tem pojmu (npr. "Omejeno zaporedje" ali "Omejeno številsko zaporedje"). Mimogrede, "Omejenost" je slab naslov za članek, saj poznamo omejena zaporedja, funkcije in množice. Torej bi zares morali imeti članke "Omejena funkcija", "Omejeno zaporedje" in "Omejena množica". Če je smiselno katere od teh člankov združiti, lahko narediš ustrezno preumseritev. Na primer, "Omejena funkcija" je lahko preusmeritev na "Omejena množica", kjer nato piše, kaj je omejena množica, zraven pa še, da je funkcija omejena, kadar je omejena njena slika (ki je množica). AndrejBauer 15:26, 11 oktober 2006 (CEST)

Ampak ali je smiselno uvesti nov članek zavoljo treh stavkov (naprimer)? Mojo omejenost pri postavljanju naslovov sem popravil. Sedaj se članek nahaja tukaj Omejenost funkcij. Pa če se da, bi prosu da odstranite članek omejenost, ki je sedaj prazen, ker sam neznam/ne upam(?) Maks Mržek 16:44, 11 oktober 2006 (CEST)

Kot sem že rekel, je stvar presoje, ali boš dal nekaj v svoj članek. Načeloma poskušamo članke ohraniti kot samostojne enote, ki govorijo o eni stvari. Mimogrede "omejenost funkcije" ni dobro. Bolje je "omejena funkcija". AndrejBauer 23:08, 11 oktober 2006 (CEST)

Vandali

Jaz bom vedno blokiral vandala. Seveda pa je potem stvar varnostne politike, da poskuša zaščititi naš wiki, odkriti storilce in ustrezno ukrepati. Tega seveda ni treba obešati na veliki zvon.TomazPisanski 10:15, 4 november 2006 (CET)

Hvala za opozorilo! In hvala da ste prestavili namesto mene. Sicer sem že sam začel prstavljati a z vašo pomočjo je šlo hitreje.

--Vid Glavan 23:45, 4 november 2006 (CET)

Hitro urejanje

Malce sem dopolnil tvoj preurejen prispevek.TomazPisanski 06:29, 6 november 2006 (CET)

KDE, Linux

Lep pozdrav, mogoče se me še spomniš iz Aikida! Zanima me kako je z delnim prenosom člankov, ki sem jih na Wikipediji napisal jaz (http://sl.wikipedia.org/wiki/Uporabnik:Mihael_Simonič). Glede na to, da je to matematični wiki bi lahko v MediaWiki:Summary.js imeli nekatere znake in osnovne črke grške abecede. --Miha 20:08, 9 december 2006 (CET)

Upam, da mi za prispevanje člankov, ni potrebno biti študent Fakultete, sem še v Osnovni šoli. lp, --Miha 21:04, 9 december 2006 (CET)

Pa še to: Ali mi razložiš, kako je bil graphviz interniran na MaFiRa. lp, --Miha 21:29, 9 december 2006 (CET)

Znaki v MaFiRa

Predlagam, da se v MediaWiki:Summary, doda znake: ¿ ¡ § ± × ∆ ‰ º ¹ ² ³ ¼ ½ ¾ ⅓ ⅔ ⅛ Α α Β β Γ γ Δ δ Ε ε Ζ ζ Η η Θ θ Ι ι Κ κ Λ λ Μ μ Ν ν Ξ ξ Ο ο Π π Ρ ρ ς Σ σ Τ τ Υ υ Φ φ Χ χ Ψ ψ Ω ω

z uporabo kode:

'''Posebni znaki:'''
<a href="javascript:insertTags('¿','','');" style="text-decoration: none" title=" ¿ ">¿</a>
<a href="javascript:insertTags('¡','','');" style="text-decoration: none" title=" ¡ ">¡</a>
<a href="javascript:insertTags('§','','');" style="text-decoration: none" title=" § ">§</a>
<a href="javascript:insertTags('±','','');" style="text-decoration: none" title=" ± ">±</a>
<a href="javascript:insertTags('×','','');" style="text-decoration: none" title=" × ">×</a>
<a href="javascript:insertTags('∆','','');" style="text-decoration: none" title=" ∆ ">∆</a>
<a href="javascript:insertTags('‰','','');" style="text-decoration: none" title=" ‰ ">‰</a>
<a href="javascript:insertTags('º','','');" style="text-decoration: none" title=" º ">º</a>
<a href="javascript:insertTags('¹','','');" style="text-decoration: none" title=" ¹ ">¹</a>
<a href="javascript:insertTags('²','','');" style="text-decoration: none" title=" ² ">²</a>
<a href="javascript:insertTags('³','','');" style="text-decoration: none" title=" ³ ">³</a>
<a href="javascript:insertTags('¼','','');" style="text-decoration: none" title=" ¼ ">¼</a>
<a href="javascript:insertTags('½','','');" style="text-decoration: none" title=" ½ ">½</a>
<a href="javascript:insertTags('¾','','');" style="text-decoration: none" title=" ¾ ">¾</a>
<a href="javascript:insertTags('⅓','','');" style="text-decoration: none" title=" ⅓ ">⅓</a>
<a href="javascript:insertTags('⅔','','');" style="text-decoration: none" title=" ⅔ ">⅔</a>
<a href="javascript:insertTags('⅛','','');" style="text-decoration: none" title=" ⅛ ">⅛</a><br />
'''Grška abeceda:'''
<a href="javascript:insertTags('Α','','');" style="text-decoration: none" title=" Α ">Α</a>
<a href="javascript:insertTags('α','','');" style="text-decoration: none" title=" α ">α</a>
<a href="javascript:insertTags('Β','','');" style="text-decoration: none" title=" Β ">Β</a>
<a href="javascript:insertTags('β','','');" style="text-decoration: none" title=" β ">β</a>
<a href="javascript:insertTags('Γ','','');" style="text-decoration: none" title=" Γ ">Γ</a>
<a href="javascript:insertTags('γ','','');" style="text-decoration: none" title=" γ ">γ</a>
<a href="javascript:insertTags('Δ','','');" style="text-decoration: none" title=" Δ ">Δ</a>
<a href="javascript:insertTags('δ','','');" style="text-decoration: none" title=" δ ">δ</a>
<a href="javascript:insertTags('Ε','','');" style="text-decoration: none" title=" Ε ">Ε</a>
<a href="javascript:insertTags('ε','','');" style="text-decoration: none" title=" ε ">ε</a>
<a href="javascript:insertTags('Ζ','','');" style="text-decoration: none" title=" Ζ ">Ζ</a>
<a href="javascript:insertTags('ζ','','');" style="text-decoration: none" title=" ζ ">ζ</a>
<a href="javascript:insertTags('Η','','');" style="text-decoration: none" title=" Η ">Η</a>
<a href="javascript:insertTags('η','','');" style="text-decoration: none" title=" η ">η</a>
<a href="javascript:insertTags('Θ','','');" style="text-decoration: none" title=" Θ ">Θ</a>
<a href="javascript:insertTags('θ','','');" style="text-decoration: none" title=" θ ">θ</a>
<a href="javascript:insertTags('Ι','','');" style="text-decoration: none" title=" Ι ">Ι</a>
<a href="javascript:insertTags('ι','','');" style="text-decoration: none" title=" ι ">ι</a>
<a href="javascript:insertTags('Κ','','');" style="text-decoration: none" title=" Κ ">Κ</a>
<a href="javascript:insertTags('κ','','');" style="text-decoration: none" title=" κ ">κ</a>
<a href="javascript:insertTags('Λ','','');" style="text-decoration: none" title=" Λ ">Λ</a>
<a href="javascript:insertTags('λ','','');" style="text-decoration: none" title=" λ ">λ</a>
<a href="javascript:insertTags('Μ','','');" style="text-decoration: none" title=" Μ ">Μ</a>
<a href="javascript:insertTags('μ','','');" style="text-decoration: none" title=" μ ">μ</a>
<a href="javascript:insertTags('Ν','','');" style="text-decoration: none" title=" Ν ">Ν</a>
<a href="javascript:insertTags('ν','','');" style="text-decoration: none" title=" ν ">ν</a>
<a href="javascript:insertTags('Ξ','','');" style="text-decoration: none" title=" Ξ ">Ξ</a>
<a href="javascript:insertTags('ξ','','');" style="text-decoration: none" title=" ξ ">ξ</a>
<a href="javascript:insertTags('Ο','','');" style="text-decoration: none" title=" Ο ">Ο</a>
<a href="javascript:insertTags('ο','','');" style="text-decoration: none" title=" ο ">ο</a>
<a href="javascript:insertTags('Π','','');" style="text-decoration: none" title=" Π ">Π</a>
<a href="javascript:insertTags('π','','');" style="text-decoration: none" title=" π ">π</a>
<a href="javascript:insertTags('Ρ','','');" style="text-decoration: none" title=" Ρ ">Ρ</a>
<a href="javascript:insertTags('ρ','','');" style="text-decoration: none" title=" ρ ">ρ</a>
<a href="javascript:insertTags('ς','','');" style="text-decoration: none" title=" ς ">ς</a>
<a href="javascript:insertTags('Σ','','');" style="text-decoration: none" title=" Σ ">Σ</a>
<a href="javascript:insertTags('σ','','');" style="text-decoration: none" title=" σ ">σ</a>
<a href="javascript:insertTags('Τ','','');" style="text-decoration: none" title=" Τ ">Τ</a>
<a href="javascript:insertTags('τ','','');" style="text-decoration: none" title=" τ ">τ</a>
<a href="javascript:insertTags('Υ','','');" style="text-decoration: none" title=" Υ ">Υ</a>
<a href="javascript:insertTags('υ','','');" style="text-decoration: none" title=" υ ">υ</a>
<a href="javascript:insertTags('Φ','','');" style="text-decoration: none" title=" Φ ">Φ</a>
<a href="javascript:insertTags('φ','','');" style="text-decoration: none" title=" φ ">φ</a>
<a href="javascript:insertTags('Χ','','');" style="text-decoration: none" title=" Χ ">Χ</a>
<a href="javascript:insertTags('χ','','');" style="text-decoration: none" title=" χ ">χ</a>
<a href="javascript:insertTags('Ψ','','');" style="text-decoration: none" title=" Ψ ">Ψ</a>
<a href="javascript:insertTags('ψ','','');" style="text-decoration: none" title=" ψ ">ψ</a>
<a href="javascript:insertTags('Ω','','');" style="text-decoration: none" title=" Ω ">Ω</a>
<a href="javascript:insertTags('ω','','');" style="text-decoration: none" title=" ω ">ω</a>

lp, --Miha 18:35, 17 februar 2007 (CET)

Se ne strinjam glede grških črk, ker naj bi se te tipkale v matematičnem načinu z <math>\alpha, \beta, \gamma, \ldots</math> in ne v HTML. AndrejBauer 09:18, 19 februar 2007 (CET)

Tu ne gre za html kodo ali LaTex, to je del vmesnik, ki skrbi, da se v sivi tabeli s pomočjo JS lahko s klikom doda določen znak. Drugače povedano: če dodaš to kodo v vmesnik se ti znaki prikažejo povsem normalno (npr: ω) ampak imajo lastnost, da se ko nanje klikneš dodajo v urejevelno polje (kamor sedaj pišem). Ali pa če sem te prav razumel, tu ne želite uporabljati znakov v unicode ampak le znotraj <math> ukazov. lp, --Miha 19:35, 26 februar 2007 (CET)

Tako ja, ne želimo uporabljati znakov unicode. Uporabljati želimo samo <math>...</math> in to z zelo dobrimi razlogi. 193.2.67.88 11:19, 27 februar 2007 (CET) (nisem prijavljen, sicer tole pišem AndrejBauer)

Imena algoritmov

Kar se konveksne ovojnice tiče mislim, da imamo sedaj malo zmedo. Kolikor se spomnim, je prej obstajala stran Konveksna ovojnica, kjer je bila "matematična" definicija pojma konveksne ovojnice. Od tam so bile povezave na tri algoritme (algoritem zavijanja darila, Grahamov pregled in "s_p_orni" QuickHull). Glede slednjega je imela Barbara ravno navodilo naj spremeni ime strani in ustrezno popravi raznorazne povezave in sem ji kazal, kako naj načeloma naredi to. Sedaj sem, da bi malček popravil stanje zadevo spremenil v Hitra konveksna ovojnica, ampak do stare "matematične" strani Konveksna ovojnica še vedno ne znam priti. --Matija Lokar 13:09, 4 maj 2007 (CEST)

Prepovedane besede

Zgornjega obvestila najprej nisem mogel shraniti zaradi

Besedilo, ki ste ga želeli shraniti, vsebuje prepovedane besede oziroma prepovedane povezave na druge strani.
Naslednje vaše besede so tukaj prepovedane: _p_o_r_n (seveda brez podčrtajev, a drugače tudi tega ne bi mogel shraniti)

Problem je bila beseda s_p_orni, ki sem jo namenoma sedaj napisal s podčrtajem. Vprašanje je, če se splača sploh filtrirati zadeve, saj to ni prvič - zadnjič so bile težave tudi s zaporedjem s_e_x, ki je bil del imena nekega javanskega razreda (spet seveda brez podčrtajev) --Matija Lokar 13:09, 4 maj 2007 (CEST)

Finta je tukaj v tem, da nam je ta preprost filter rešil 99% spama. Je pa njegova preprostost problem, sam ne loči celih besed od delov besed. Druga alternativa je, da integriramo spam listo, kjer se potem pri vsakem popravljanju preverja, če je uporabnikov ip slučajno iz te liste. Tretja alternativa (ki si jo pa ravno ne želim preveč) je pa, da na roke blokiramo ipje, ko zaznamo spam. --PrimozLuksic 17:24, 4 maj 2007 (CEST)

Odgovor na vaš komentar

Sem videla vaš komentar glede mojega objavljanja in bom od sedaj naprej matematične simbole pisala striktno v okolju math. To bom tudi popravila na vseh straneh, ki sem jih do sedaj objavila.

Matematične simbole sem pisala v poševni pisavi, ker je tako napisana stran Funkcija, na kateri ste v glavnem objavljali vi in profesot Pisanski in sem mislila, da vam je ta način ljubši.

Lep pozdrav, --Nina Ružič 17:36, 7 maj 2007 (CEST)

"V delu"

smem vprašati, kaj še manjka mojim člankom? Opazil sem, da Ste na vsakega vtaknili opozorilo "v delu". Sam menim, da so zadovoljivi, saj vsak vsebuje definicijo in še kako osnovno posledico/značilnost. MihaJejčič 13:53, 16 oktober 2007 (CEST)

Kategorije

Pravkar sem opazil, da je kategorija Študentski prispevek sama sebi podkategorija! Poleg tega imamo kategorijo Topologija s podkategorijo Splošna topologija. Pri tem pa Topologija vsebuje članke, ki bi po mojem spadali pod Splošno topologijo (1-števnost, notranjost množice ipd.) MihaJejčič 20:49, 17 oktober 2007 (CEST)

Osebna orodja