Ukazna lupina (Windows7)

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Ukazni poziv v Windows 7

Ukazni poziv je funkcija sistema Windows 7, ki omogoča vstopno točko za vnašanje ukazov MS-DOS (operacijski sistem MS-DOS) in drugih računalniških ukazov. Najpomembnejše, kar morate vedeti, je, da vam pri vnašanju ukazov ni treba uporabljati grafičnega vmesnika sistema Windows.

Med uporabo ukaznega poziva se izraz ukazni poziv nanaša tudi na desni kotni oklepaj (> znan tudi kot znak večji kot), ki ponazarja, da vmesnik ukazne vrstice lahko sprejema ukaze. Drugi pomembni podatki, kot je trenutni delovni imenik (ali lokacija), kjer bo ukaz izveden, so lahko vključeni kot del ukaznega poziva. Na primer, če odprete okno ukaznega poziva in vidite C:\> ukazni poziv z utripajočim kazalcem na desni strani znaka za desni kotni oklepaj (>), boste vedeli, da bo vneseni ukaz izveden v celotnem pogonu C v računalniku.


Kje najdem ukazni poziv?

C:\Windows\system32\cmd.exe


Kako spremenim okno ukaznega poziva?

Z desno tipko miške kliknite naslovno vrstico, kjer se vam odpre okno, da lahko nastavljate velikost in položaj okna ali pa izberite eno od teh možnosti:

Če želite spremeniti nastavitve za vsa okna ukaznega poziva, kliknite Privzeto.

Če želite spremeniti nastavitve za trenutno okno ukaznega poziva, kliknite Lastnosti.

Slika:ukazni_poziv001.jpg Slika:ukazni_poziv02.jpg Slika:ukazni_poziv003.jpg Slika:ukazni_poziv04.jpg

Izberite želeno možnost in kliknite V redu, ko končate.


Kako zaženemo ukazni pozivnik?

1. Vtipkajte cmd v Start meniju Iskalniku programov in datotek in nato kliknite Cmd bližnjico, ko se prikaže pod Programs, na vrhu menija.

2. Pritisnite tipki Windows logo + R in vtipkajte cmd v Odprtem oknu. Slika:zazeni05.jpg

3. Izberite Start, Vsi programi, Pripomočki, Ukazni poziv.

4. Dvojni klik na Cmd ikono v vašem %SystemRoot%\System32 mapi.

5. Dvojni klik na katerokoli bližnjico za Cmd.exe.


Zagon programa kot skrbnik Za nekatere ukaze, ki jih zaženete z ukaznim pozivom, boste potrebovali skrbniške pravice. Če želite zagnati te ukaze, uporabite ukaz Zaženi kot skrbnik.

Kliknite gumb Start Slika:win7_ikona.jpg.

V polje za iskanje vnesite ukazni poziv.

Na seznamu zadetkov z desno tipko miške kliknite Ukazni poziv in kliknite Zaženi kot skrbnik. Slika:beta_ikona.jpgČe računalnik zahteva skrbniško geslo ali potrditev, vnesite geslo ali izvedite potrditev.

Osebna orodja