UTP kabel

Iz MaFiRaWiki

UTP kabel
Enlarge
UTP kabel

UTP (Unshielded Twisted Pair) oziroma nezaščitena sukana parica je eden izmed kablov (koaksialni, optični...), ki se danes uporabljajo za lokalna omrežja (standard Ethernet 10/100BaseT oz. hitrosti prenašanja podatkov 10, 100 Megabitov na sekudo).

Uporablja se za visokohitrostne digitalne prenose do 100 MHz. Kabli so primerni za uporabo pri računalniških sistemih, merilne in kontrolne sisteme ter visokofrekvenčne analogne prenose v avtomatiki in pri TV mrežah. Kabel prenaša tudi motnje magnetnega polja. Uporabljamo ga lahko za horizontalno in vertikalno ožičenje. Zaključimo ga s standardnim RJ-45 konektorjem, ki ga danes uporablja večina omrežnih naprav.

Prerez UTP kabla
Enlarge
Prerez UTP kabla

Prerez UTP kabla:

  1. Mehko žarjena bakrena žica
  2. Izolacija iz trdega ali penastega polietilena (foam-skin)
  3. Po dva izolirana vodnika sta sukana v par, štirje pa v jedro kabla
  4. Plašč iz PVC


VIR: http://www.kapis.si/prodaja/strani-prodaja/strani_slovenske/06_podatkovni.html

Večje hitrosti prenosa omogoča uporaba STP/FTP (Shieled Twisted Pair/Foiled Twisted Pair) oz. zaščitene sukane parice pri katerih je z dodatno zaščito zmanjšana interferenca med samimi vodniki, kot tudi izguba in popačenje signala zaradi zunanjih elektromagnetnih motenj (motorji, neonske luči, drugi omrežni kabli...).

Pri postavitvi lokalnega omrežja je priporočljvo uporabiti najbolj kvalitetne kable, če nam to seveda razpoložljiva denarna sredstva omogočajo. Že narejene kable lahko kupimo v trgovini ali pa jih sami naredimo po lastni potrebi.

Osebna orodja