USB

Iz MaFiRaWiki

Kaj je USB?

USB je kratica za "Universal Serial Bus" in je naslednji korak pri izdelovanju računalniskih vmesnikov, ki so resnično univerzalni. Deluje na vseh operacijskih sistemih Windows, od 98SE dalje, Linux/UNIX in Macintosh. USB priključki so na praktično vsakem računalniku, narejenem v zadnjih nekaj letih.


Hitrost USB

USB je trenutno v treh izvedbah: 1.0, 1.1, in 2.0.

  • Osnovni USB 1.0 je bil relativno počasen. Njegova hitrost prenosa podatkov je bila "le" 1.5 Mbps.
  • Verzija 1.1 je že drastično izboljšala prenos svojega predhodnika na 12 Mbps.
  • Dandanes pa se povsod pojavljajo naprave, na katerih je napisano "High-Speed USB", kar je dejansko USB 2.0.

USB 2.0, ki je sedaj najbolj razširjena verzija, dosega teoretično hitrosti do 480 Mbps, kar je hitreje od konkurenčnega FireWire, proizvajalca Apple. Vendar pa je v realnosti FireWire še vedno najhitrejši vmesnik, saj v praksi dosega tudi do dvakratne hitrosti USB-ja.


Zakaj USB?

Proizvajalci računalnikov in njihove dodatne opreme se trudijo narediti čimbolj standardno opremo, in s tem postaja povezljivost vsebolj enostavna. Prejšnji vmesniki, kot sta serijski in paralelni vmesnik, so zahtevali precej znanja pri njihovih nastavitvah. PS2 in ADB sta bili sicer že izboljšani verziji, vendar tudi ne brez težav, da niti ne govorimo o kompleksnosti nastavitev vmesnikov SCSI.

USB je prvi vmesnik, ki ga lahko preklapljamo, je kompatibilen z vsemi operacijskimi sistemi in ne zahteva ponovnega zagona računalnika, po končanih nastavitvah.

Ko je bil USB sprejet kot nov standard za računalniške naprave, so se proizvajalci operacijskih sistemov potrudili, in vnesli številno vrsto gonilnikov, da bi bil USB resnično čimbolj prijazen za uporabo, in ne bi bilo potrebno drugega kot ga le priključiti. To pomeni da ni potrebnih nobenih CD-jev z gonilniki. Nekateri USB-ji pa imajo celo naložene gonilnike kar na sebi.


Omejitve

Vsaka stvar ima omejitve in prav tako jih ima tudi USB. Ena teh omejitev je tako imenovani "Plug-N-Play". Naprave priključene na isti USB se lahko med seboj ne ujamejo. To se pogosto dogaja pri USB razdelilcih. Vzemimo za primer tiskalnik in čitalec, ki sta priključena na isti razdelilec. Če v trenutku, ko želimo nekaj sprintati, deluje čitalec, bo tiskalnik moral počakati s tiskanjem, dokler čitalec ne konča svojega opravila, kar pomeni da smo dobili čakajočo vrsto.

Najbolj moteča pa je dolžina. Zaradi načina prenosa podatkov, je maksimalna dolžina USB kabla omejena. Maksimalno je lahko približno 4.5m.

Edina praktična rešitev je uporaba dodatnih podaljšalnih kablov. Vsak tak kabel ima v sebi tako imenovan "pospeševalnik", ki prebere in ponovno pošlje sprejeti podatek, in ga ne le posreduje. Tudi tak kabel sme biti dolg maksimalno 4.5m.


Različne vrste priključkov

Za večino naprav obstajata osnovna dva USB priključka:

  • Prvi priključek je podolgovat in se priključi v računalnik, razdelilec...
Ta priključek se imenuje "USB-A"
  • Drugi priključek je manjši kvadratni priključek, ki se ga priključi v tiskalnik, čitalec, trdi disk,...
Ta priključek se imenuje "USB-B".
  • Ker je zadnji prevelik za manjše naprave, kot so fotoaparati, kamere,... so naredili manjši trapezoidni priključek.
Ta se imenuje "Mini-B".
  • Kot pa da to še ne bi bilo dovolj, je Sony razvil za lastne potrebe še četrto obliko priključka.
Ta pa se imenuje"USB 4-pin Mini-B".


Slika:USB-AB.jpg

Slika USB-A in USB-B priključka


Slika:USB-mali.JPG
Slika USB-A in Mini-B priključka


Slika:Sony_usb.jpg
Slika USB-A in USB 4-pin Mini-B priključka


Matična plošča

Osebna orodja