Tracert

Iz MaFiRaWiki

To je osnoven program za preverjanje nastavitev in kontrole na TCP/IP mreži in deluje brez grafičnega vmesnika, zato ga moramo zaganjati v terminalskem oknu Command Prompt.


Tracert uporabljamo za ugotavljanje poti do kakega računalnika. Izpiše nam zaporedje DNS strežnikov, preko katerih moramo potovati, da pridemo do izbranega računalnika. V praksi so možne različne poti.

Ukaz tracert sledi poti tako, da pošlje ICMP (Internet Control Message Protocol) sporočila z zahtevami odmeva in odgovori odmeva in tako ustvari poročilo o vseh usmerjevalnikih na poti in za vsak preskok. Prikazana pot je seznam bližnjih usmerjevalnikov na poti med izvornim gostiteljem in ciljem. Bližnji vmesnik je vmesnik usmerjevalnika, ki je najbližji pošiljajočemu gostitelju na poti.

Če je ukaz tracert neuspešen, lahko z izpisom ukaza ugotovite, v katerem vmesnem usmerjevalniku se je posredovanje ustavilo oziroma upočasnilo.


Uporaba ukaza tracert:


Če želimo slediti povezavi od računalnika do določene spletne strani, v ukazno vrstico vnesemo:


tracert ime.strežnika

(npr. tracert www.fmf.uni-lj.si ali tracert www.najdi.si)


Slika:tracert.jpg


Če ne želimo, da ukaz tracert prikaže imena vseh usmerjevalnikov na poti, uporabimo parameter -d, ki pospeši prikaz poti. Če želimo slediti poti od računalnika do določene spletne strani brez prikaza imen vmesnih usmerjevalnikov, v ukazno vrstico vnesemo:


tracert -d ime.strežnika

(npr. tracert -d www.fmf.uni-lj.si ali tracert -d www.najdi.si)


Slika:tracert2.jpg


tracert IPštevilka

(npr. tracert 193.5.6.7 ali tracert 195.250.198.67)


Slika:tracert1.jpg

Osebna orodja