Tiskalnik

Iz MaFiRaWiki


Tiskalnik je izhodna naprava za tiskanje na papir. Poznamo več vrst tiskalnikov, kot so iglični, brizgalni in laserski.

Osnovni parameter kvalitete tiska je dpi, ki pomeni "dots per inch" in pove, koliko pik lahko natisne tiskalnik na dolžini enega palca.

Iglični tiskalnik

Iglični ali matrični tiskanik natisne znake iz pik, uporablja pa tiskalno glavo s pikicami. Kakovost tiska je odvisna predvsem od števila iglic, ki jih je lahko tako malo, da na papirju opazite posamezne pike, lahko pa jih je tako veliko, da znaki na papirju izgledajo lepo zaobljeni. Iglični tiskalniki so pogosto ločeni na število iglic v glavi. Običajno je to število 9, 18 ali 24.

Slika:tiskalnik1.jpg

Brizgalni tiskalnik

Brizgalni tiskalnik natisne znake iz pik, ki jih brizga na papir iz majhnih šob. Brizgalni tiskalniki so večinoma izpodrinili glasne iglične tiskalnike. Na tržišču sta dve vrsti brizgalnih tiskalnikov, piezo tiskalniki in mehurčni tiskalniki.

Piezo tiskalnik brizga črnilo z ustvarjanjem nihanja. Frekvenca nihanja, ki ga povzročijo piezo elementi, določa velikost kapljice črnila, ki brizgne iz šobe. Na ta način je mogoče izbrizgati 10.000 kapljic na sekundo.

Mehurčni tiskalnik segreje črnilo v šobah na 500 stopinj Celzija. Takšna temperatura ustvari mehurček pare, ki iztisne črnilo skozi šobe. Kapjice dosežejo hitrost do 10 metrov v sekundo. Premer kaplice pa je približno 1/600 palca. Tiskalna glava lahko ima do 128 šob. S tem postopkom je kakovost iztisa skoraj enaka laserskim tiskalnikom.

Odvisno od modela tiskalnika so glave ločene ali vgrajene kar v tiskalne kartuše. Sestava barvnih karuš je prav tako različna od modela do modela. Nekateri tiskalniki uporabljajo skupno kartušo za vse osnovne barve (rumena, škrlatna in svetlo modra), drugi pa imajo ločene kartuše za vsako barvo posebej.

Slika:tiskalnik2.jpg


Laserski tiskalnik

Laserski tiskalnik uporablja podobno tehnologijo kot kopirni stroji: utripajoči laserski žarek sveti na vrteči boben z nabojem. Kjer laser posveti na boben, tam naboj spremeni polariteto. Barvni prah ali toner ima prav tako naboj. Prah iz tonerja privlačijo področja na bobnu, ki so bila osvetljena z laserjem. Tudi papir ima naboj, tako se toner prenese z bobna na papir. ko je toner končno na papirju, ga tiskalnik z gretjem fiksira. Vrteči boben gre mimo žice, ki znova napolni naboj na bobnu. Laserski tiskalniki se morajo, podobno kot kopirni stroj, najprej segreti. Vseeno pa so najhitrejši, najbolj kakovostni in najcenejši na dolgi rok.

Postopek tiskanja pri laserskih tiskalnikih lahko opišemo v šestih korakih.

  1. S posebno elektrodo imenovano koroton na valj enakomerno nanesemo pozitiven naboj.
  2. Z laserskim žarkom, pri nekaterih tiskalnikih z LED diodami, tiskalnik »riše« po vrtečem se valju in z žarkom razelektri določene dele valja.
  3. Delci barve so pozitivno nabiti, zato se pri nanašanju odbijejo od naelektrenih delov valja, na razelektrene dele pa se barva prime.
  4. Ob nadaljnem vrtenju valja se pozitivno nabiti delci barve prenesejo na papir, ki ga ob vhodu negativno naelektrimo.
  5. Da se lahko papir po tiskanju odlepi od valja, ga moramo takoj razelektriti. Papir nato potuje do dveh valjastih grelcev razvijalne enote, kjer se barva zaradi toplote raztali in sprime z vlakni na papirju.
  6. Preostanek barve odstranimo s pomočjo ščetke, valj pa razelektrimo s svetlobo. Postopek se nato ponovi.

Pri barvnih tiskalnikih se za tiskanje ene strani postopek ponovi štirikrat.

Slika:tiskalnik3.jpg

Risalnik

Risalnik (plotter) je posebna risalna naprava, ki se v glavnem uporablja za tiskanje načrtov. Tiskajo lahko na velike formate papirja. Včasih so risalniki slikaki sliko z grafičnimi peresi, danes pa se v glavnem uporablja tiskalna tehnolohija. Ti risalniki so lahko veliki do formata A0 ali več. Danes jih postopoma zamenjujejo brizgalni tiskalniki, ki so precej hitrejši. Najbolj znani proizvajalci so: HP, Roland, Calcomp,... Za prenos podatkov so pogosto uporabljali jezik HPGL. Najpogosteje so se uporabljali za CAD (računalniško podprto konstruiranje).

Slika:tiskalnik4.jpg

Vir

Osebna orodja