Stiskanje datotek (ZIP)

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Splošno o stiskanju datotek in map

Izraz, s katerim smo se dolgo časa srečevali, ko je bilo govora o stiskanju datotek, je bil komprimiranje. Raba slovenskega jezika tudi pri opisovanju računalniških pojmov (vemo, da je pri tem dolgo časa prevladoval angleški jezik in izrazi, ki so izhajali iz njega) pa je prinesel s seboj izraz stiskanje.

Izraz "komprimiranje" sicer najdemo v SSKJ, vendar v povezavi s Fiziko in pomeni manjšati prostornino plina zaradi večjega tlaka. Jezikovna sekcija Slovenskega društva Informatika pa izdaja Slovar informatike. Med drugim je namen izdajanja tega slovarja iskanje slovenske ustreznice angleškim strokovnim izrazom in iskanje razlage in angleške ustreznice k slovenskim strokovnim izrazom. V njem je navedeno, da "stiskanje datotek" pomeni postopek, pri katerem se s stiskanjem podatkov zmanjša datoteka.

Najpomembnejše dejstvo, ki ga moramo vedeti, preden se lotimo stiskanja datotek je ta, da z izbiro ustreznega načina stiskanja (brezizgubno) kakovosti stisnjenih datotek pri stiskanju ne spremenimo. Dosežemo pa s stiskanjem mnoge prednosti.

Glavni namen stiskanja datotek in map

 • stisnjene datoteke in mape zavzamejo manj prostora na podatkovnem mediju, zato je posledično več prostora na trdem disku,
 • stisnjene datoteke lahko hitreje kopiramo,
 • prenos stisnjenih datotek je bolj učinkovit,
 • prenos stisnjenih datotek je bolj varen,
 • prenos stisnjenih datotek preko spletne pošte je hitrejši,
 • stisnjene datoteke lažje oddajamo na splet.

Kaj dosežemo s stiskanjem?

 • več datotek in map združimo in povežemo v eno samo, stisnjeno datoteko,
 • če primerjamo velikost stisnjene datoteke z velikostjo izbranih datotek, ki smo jih stisnili, ugotovimo, da je le-ta veliko manjša,
 • olajša nam upravljanje z informacijami v datotekah, ki smo jih stisnili, saj po postopku stiskanja upravljamo samo z eno datoteko, namesto z večimi,
 • stiskanje temelji na dejstvu, da so datoteke, ki jih ustvari človek ali računalniški program, tako strukturirane, da jih lahko opišemo z manj podatki.

Na kaj moramo biti pozorni pri stiskanju datotek

 • če stisnemo šifrirane datoteke, bodo pri ekstrahiranju dešifrirane.

Datotek, v katerih imamo osebne ali občutljive podatke in smo jih zaradi tega, da bi preprečili vpogled vanje, šifrirali, ne stiskajmo. V primeru, da jih ekstrahira kdo drug, mu je lahko omogočen vpogled v te datoteke, česar pa vi niste želeli.

Stiskanje datotek različnih formatov

Na spodnji sliki je prikazana mapa, v kateri je shranjenih pet različnih datotek, vsaka v svojem formatu. To mapo bom uporabila za prikaz različnih načinov stiskanja datotek. Primerjala bom njihove velikosti pred in po stiskanju. Čeprav so datoteke med seboj različne po vsebini in lastnostih, to ne vpliva na postopek ali kvaliteto stiskanja.

Sam postopek stiskanja je zelo enostaven, odkar je operacijski sistem XP prinesel možnost pošiljanja datotek ali map v stisnjeno mapo. S stiskanjem tako zaključimo zelo hitro. Po tem, ko označimo datoteke, ki jih želimo stisniti, potrebujemo samo še dva klika miškinega levega gumba.


Slika:OOPS1KP.png

Stiskanje posameznih datotek ali map - Stisnjena mapa

Postopek stiskanja

Ko želimo stisniti eno samo datoteko ali mapo, je najenostavnejši postopek takšen, da:

 1. datoteko ali mapo označimo,
 2. ko smo z miško postavljeni na označeni datoteki ali mapi, kliknemo desni miškin gumb,
 3. iz priročnega menija, ki se nam pri tem odpre, se z miško premaknemo do ukaza Pošlji...
 4. opazimo, da se nam je na desni strani odprl še eden meni in tam, izmed možnosti, ki nam jih ponuja, izberemo Stisnjena mapa.

Kaj opazujemo?

 • velikost datotek - v našem primeru znaša skupna velikost vseh datotek pred stiskanjem 31.010 kB. Največja datoteka je video datoteka, potem ji sledi glasbena, nekoliko manjša je fotografija, najmanjši pa sta besedilni datoteki.Slika:Postopek_1_2_KP.png


Kakšne spremembe opazimo po stiskanju?

 • velikost: razmerja velikosti med posameznimi datotekami različnih formatov ostajajo nespremenjena. Opazimo, da je učinkovitost stiskanja obratno sorazmerna z velikostjo datoteke. Večja, kot je datoteka, manjša je učinkovitost stiskanja oz. pri datotekah manjše velikosti je učinkovitost stiskanja večja.
 • skupna velikost datotek po stiskanju vsake posamezne datoteke znaša 30.669 kB.


Slika:Po_1_KP.png

Dodajanje datoteke v stisnjeno mapo z metodo Drag and drop

Eno samo datoteko lahko stisnemo še enostavneje. Ko že imamo datoteke arhivirane (s tem mislim stisnjene v stisnjeno mapo) in bi v to stisnjeno mapo želeli dodati še eno datoteko, lahko to najenostavneje storimo z metodo Drag and drop.

Slika:Drag_and_drop1_KP.png

Postopek pri tej metodi je sledeč:

 • odprto imamo stisnjeno mapo in mapo, v kateri imamo datoteko, ki jo želimo stisniti,
 • datoteko označimo tako, da kliknemo na njo z levim miškinim gumbom,
 • ko je datoteka označena in smo z miško postavljeni na njej, tokrat levi miškin gumb držimo, nato prestavimo datoteko v stisnjeno mapo in šele takrat levi miškin gumb spustimo,
 • datoteka je tako stisnjena.

Slika:Drag_and_drop2_KP.png


Stiskanje več datotek - Stisnjena mapa

Ko želimo stisniti več datotek v eno samo mapo, je najenostavnejši postopek enak, kot je prikazan na zgornjem primeru. Razlika je le v tem, da moramo imeti, preden pošljemo datoteke, ki jih nameravamo stisniti, hkrati označene vse datoteke.

Kaj opazujemo?

 • velikost datotek - skupna velikost vseh datotek znaša pred stiskanjem 31.010 kB.


Slika:SM_vse_KP.png


Kakšne spremembe opazimo po stiskanju?

 • velikost: opazimo, da je učinkovitost stiskanja še za malenkost boljša, če več datotek najprej shranimo v eno mapo in potem stisnemo to mapo.
 • skupna velikost datotek po stiskanju vsake posamezne datoteke znaša 30.669 kB,
 • skupna velikost stisnjene mape, ki vsebuje iste datoteke, kot v zgornjem primeru, znaša 30.667 kB.


Slika:SM_vse_po_KP.png

Orodja za stiskanje in arhiviranje računalniških datotek

Obstajajo številna orodja za stiskanje datotek in map. Tukaj bom omenila samo dve: WinRAR in 7-zip.

WinRAR

Slika:WinRARKP.png


WinRAR je zelo priljubljeno orodje za stiskanje in arhiviranje datotek, ki ga koristijo številni uporabniki. Je močno kompresijsko orodje, ki zadostuje običajnemu uporabniku, hkrati pa ima dodatno integrirane funkcije, ki pomagajo tudi pri urejanju stisnjenih arhivov za tiste, ki želijo nekaj več. Grafični uporabniški vmesnik pa omogoča, da je delo z njim enostavno.

Podpira naslednje kompresijske formate:

 • RAR,
 • ZIP.

Slika:FormatiKP.png

Bolj popularen od obeh je ZIP format. To je tudi ena izmed njegovih prednosti. V primeru, da želimo nekomu poslati stisnjeno datoteko ali mapo, pa nismo prepričani, ali ima program WinRAR, s katerim bi jo lahko odprl, je priporočljivo, da uporabimo ZIP format, ki ga odpirajo tudi drugi programi in za katerega obstaja brezplačna programska oprema na internetu. Druga možnost pa je, da mu pošljemo stisnjeno datoteko v SFX (self extracting archive) formatu, saj jo lahko ekstrahira, brez da bi moral za to imeti inštalirano posebno programsko opremo.

Druga prednost ZIP formata je njegova hitrost, saj so ponavadi ZIP arhivi ustvarjeni hitreje, kot RAR arhivi.

Prednost RAR formata je ta, da omogoča občutno boljšo kompresijo, kot ZIP format.

Naslednja pomembnejša prednost RAR formata je ta, da boljše podpira kreiranje več prostorskih arhivov, s katerimi je mogoče lažje upravljati.

RAR format zmore kvalitetno stisniti tudi zelo velike datoteke, pri čemer je ZIP format omejen.

Omeniti je potrebno tudi to, da RAR format omogoča obnovitev podatkov v primeru, da so se ti poškodovali, prav tako pa omogoča zaklep arhivov, s čemer preprečimo njihovo nenamerno spreminjanje.

Program je kompatibilen z Windows 7. Na voljo je v več kot 50 jezikih. Obstaja različica za 32 bitne in 64 bitne operacijske sisteme. V celoti je podprto v državah, ki uporabljajo Unicode standard za kodiranje znakov. Za uporabo programa morate kupiti licenco, brezplačna uporaba pa je na razpolago za 40 dni. V tem času lahko program temeljito preizkusite in presodite, ali ustreza vašim željam in potrebam.

7-zip

7 - zip je orodje za stiskanje datotek in map. Je odprtokoden, kar pomeni, da ga še zmeraj dopolnjujejo in izboljšujejo. Uporabljamo ga lahko vsi in za to ne rabimo kupiti licence. Program je torej brezplačen. Leta 2000 ga je začel razvijati Igor Pavlov, ki ga še danes vzdržuje.

Ker je zanj značilna integracija z ukaznim okoljem Windows, deluje na osebnih računalnikih, ki imajo nameščen operacijski sistem Windows 8, Windows 7, Windows Vista ter tudi starejše operacijske sisteme. Velja, da ga lahko uporabljamo za stiskanje velikih količin podatkov.

Na spodnji sliki vidimo okno, ki se odpre, ko želimo uporabljati orodje 7 - zip. Okno se imenuje Upravitelj datotek 7 - zip.

S klikom na gumb Dodaj (+) stisnemo datoteke, s klikom na gumb Razširi (-) pa jih ekstrahiramo.

Slika:7zipKP1.png


Podpira naslednje kompresijske formate:

 • 7z,
 • ZIP.


Postopek stiskanja z orodjem 7 - zip:

 • najprej odpremo okno Upravitelj datotek 7 - zip,
 • nato označimo datoteko ali mapo, ki jo želimo stisniti,
 • kliknemo na gumb Dodaj (+),
 • odpre se nam okno Dodaj v arhiv,
 • izberemo željeni format stiskanja,
 • izberemo tudi ostale nastavitve v skladu z našimi željami in potrebami,
 • spodaj kliknemo na gumb V redu,
 • v izbrani mapi se ustvari stisnjena mapa, ki ima enako ikono, kot jo ima tudi stisnjena mapa WinRAR programa - knjige, zložene na kup.

Spodnja slika prikazuje, kje izberemo željeni format stiskanja.


Slika:7zipKP2.png


Čeprav so razmerja učinkovitosti stiskanja zelo odvisna od podatkov, ki jih uporabnik arhivira, pa zavzamejo datoteke, stisnjene v format 7z tudi od 30 % do 70 % manj prostora, kot datoteke, stisnjene v zip format.

Osebna orodja