Start (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Meni "Start" je osrednje mesto za upravljanje operacijskega sistema Windows. V njem so zbrane vse pomembne funkcije. Meni "Start" je razdeljen na dva dela. Levi del je področje za programe, desni del pa je področje za funkcije programa Windows. Ta dva dela lahko posamično prilagajate. Prilagajate lahko tudi meni "Vsi programi".

Meni "Start" lahko odprete s klikom gumba "Start" v levem kotu opravilne vrstice. Odprete ga lahko tudi s pritiskom tipke "Windows" ali s kombinacijo tipk CTRL + ESC.

Slika:GUMB START.jpg

V zgornjem levem stolpcu je seznam priljubljenih programov. Prikazane programe lahko po želji odstranite, ali na seznam dodate nove. Na seznam sta samodejno vnesena tudi privzeta programa za e-pošto in privzeti brskalnik.

V spodnjem levem stolpcu so prikazani programi, ki ste jih pred kratkim uporabljali. Program Windows z njimi samodejno upravlja. Programe s spodnjega seznama lahko premaknete na zgornji, trajni seznam. Z desnim miškinim gumbom program kliknete in v kontekstnem meniju izberete "Pripni v meni Start". Program se prikaže na seznamu priljubljenih programov. Vrstni red programov na seznamu spremenite tako, da želeni program povlečete z miško na drugo mesto.Če pripetega programa ne uporabljate, ga lahko odstranite s seznama priljubljenih. Kliknite ga z desnim miškinim gumbom in v kontekstnem meniju izberite "Odpni iz menija Start".

Z ukazom "Vsi programi" lahko odprete meni z vsemi že nameščenimi programi.

Meni "Start" lahko po želji tudi prilagodimo tako, da z denim miškinim gumbom kliknemo na gumb "Start" in v kontekstnem meniju izberemo ukaz "Lastnosti".

Slika:Gumb start 1.jpg

Prikaže se pogovorno okno "Lastnosti opravilne vrstice in menija Start". Pod jezičkom "Meni Start" imate na voljo dve možnosti: Poleg novega menija "Start" je na voljo tudi klasični meni "Start". Možnost klasični meni "Start" izberete, če se ne morete navaditi na nov izgled menija "Start" in želite uporabljati izgled menija iz prejšnjih različic Windows.

Slika:Gumb start 2.jpg


  • Če želite prilagoditi Novi meni "Start", pod jezičkom "Meni Start" kliknete "Po meri". Pod jezičkom "Splošno" so nastavitve za levi del menija "Start".

Slika:Jeziček splošno.jpg


  • V desnem delu menija "Start" imate dostop do pomembnejših funkcij programa Windows. Pod jezičkom "Dodatno" določite, katere funkcije bodo prikazane.

Slika:Jeziček dodatno.jpg

Osebna orodja