Samba

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Samba server na kubuntu

Uvod

Samba server je programsko orodje za LINUX operacijske sisteme, ki omogoča strežbo map, datotek in tiskalnikov drugim operacijskim sistemom, večinoma Windowsom. Samba je podobna storitev kot v Windowsih file server (file sharing ali skupna raba).

Dostikrat je potrebno izmenjevati datoteke med računalniki. Najbolj elegantna rešitev je zagotovo izmenjava preko lokalnega omrežja. Če imamo dva računalnika z nameščenim OS Windows je zadeva dokaj preprosta. Če pa imamo na enem nameščen Linux pa to lahko postane težava. Zato je samba server eno izmed najosnovnejših orodij pri uporabi Linux operacijskih sistemov.

Samba je lahko tudi nosilec domenske strukture, podobno kot Active Directory v Windowsih. Vendar to že presega naše okvire.

V nadaljevanju bo opisana uporba sambe na operacijskem sistemu LINUX KUBUNTU. Sama namestitev in uporaba se lahko nekoliko razlikuje pri drugih distribucijah linuxa, osnovna logika je pa le enaka.

Namestitev

Najprej je potrebno sambo namestiti. Praviloma ni privzeto nameščena. To napravimo z ukazom apt-get.

Še predem se lotimo namestitve sambe je priporočljivo, da posodobimo zbirko podatkov o paketih, ki jih imamo na voljo. Ker so to ukazi, ki zahtevajo "root" pravice je potrebno pred ukaz dodati sudo.

 sudo apt-get update

Računalnik najprej od nas zahteva naše geslo (če smo pred tem v isti ukazni lupini že izvajali sudo ukaze, potem smo geslo že vpisali in ga ne bo ponovno zahteval). Ko se ukaz izvrši se na zaslonu pojavi cel kup podatkov o paketih in njihovi velikosti. Tako smo sedaj posodobili zbirko podatkov o dostopnih najnovejših paketih.

Sedaj se lahko lotimo namestitve sambe.

 sudo apt-get install samba

Po tem ukazu steče postopek namestitve. Najprej nas bo sistem obvestil, da je našel paket, ki ga iščemo, koliko prostora bo zasedel in če ga resnično želimo namestiti. Lahko, da nas bo sistem vmes še kaj povprašal ali pa prosil za dovoljenje vendar je to odvisno od verzije sambe, ki jo nameščamo. Ko pride namestitev do konca je samba nameščena. Ni pa še pripravljena za uporabo.

Zagon

Načeloma sambe ni potrebno posebej zaganjati. Po inštalaciji in tudi ob vklopu računalnika se zažene samodejno. Če pa se iz katerega koli razloga zgodi, da samba ne teče pa jo moramo ročno zagnati. Za zaganjanje in ustavljanje sambe poznamo tri ukaze:

 sudo /etc/init.d/samba stop

S tem ukazom se bo samba ustavila. Ker ustavljanje sambe zahteva root pravice smo dodali pred ukaz še sudo.

 sudo /etc/init.d/samba start

S tem ukazom se bo samba zagnala. Tudi zagon sambe zahteva root pravice.

 sudo /etc/init.d/samba restart

S tem ukazom se bo samba ponovno zagnala. Načeloma je "restart" sambe enako kot če bi sambo najprej ustavili in jo z ukazom zopet zagnali. Ker je pri nekaterih nastavitvah sambe potreben ponovni zagon, je ta ukaz dostikrat v uporabi.

Osebna orodja