Računalnik

Iz MaFiRaWiki

Ta članek ali del članka je v delu. Veseli bomo, če ga boste dopolnili in popravili.

Kaj pomeni to opozorilo?

Sodobni računalnik
Enlarge
Sodobni računalnik

Računalnik je naprava ali sistem, ki izvaja operacije (glej računski model). Informacijo oziroma podatke običajno procesira v obliki logičnih in numeričnih operacij. Za komunikacijo z okolico uporablja vhodne in izhodne enote. Ponavadi ga uporabljamo za obdelavo podatkov ter za vodenje in nadzorovanje tehnoloških procesov. Daleč najbolj uporabljeni so digitalni, dosti manj pa analogni in hibridni računalniki. Glede na vgrajeno tehnologijo jih razvrščamo v generacije. Danes smo priče že peti generaciji računalnikov.

Vsebina

Vrste računalnikov

Superračunalnik

Superračunalnik (supercomputer) je najhitrejša, najmočnejša vrsta računalnika, sposobna svoje osnovne ukaze izvršiti v pikosekundah(10-12 sekunde), namesto v nanosekundah (10-9 sekunde) kot večina drugih računalnikov. Za doseganje teh izrednih hitrosti superračunalniki hkrati uporabljajo več procesorjev, poslužujejo pa se tudi različnih drugih tehnik, na primer ohlajanja procesorjev na zelo nizke temperature, kar omogoča hitro delovanje vezij brez težav s pregrevanjem. Superračunalniki se uporabljajo pri napovedovanju vremena, dinamiki tekočin in aerodinamiki, znani proizvajalci superračunalnikov pa so Cray Research, Fujitsu in NEC.

Veliki računalnik

Veliki računalnik (mainframe) je velik računalnik, ki se ga običajno uporablja za komercialno obdelavo podatkov in druge obsežne operacije. Zaradi splošnega porasta računske zmogljivosti so razlike med velikimi računalniki, superračunalniki, miniračunalniki in mikroračunalniki (osebnimi računalniki) vse manj izrazite. Proizvajalci velikih računalnikov so med drugim IBM, Amdahl, Fujitsu in Hitachi. Tipični veliki računalniki imajo leta 2005 več deset GB pomnilnika in na stotine gigabajtov diskovja.

računalniki so dan danes največji človekovi pripomočki uporabljamo jih za različne namene eden od teh je pisanje na nanj kakšna besedila .....če imamo poleg računalnika internet nam ta še ponuja več možnosti kot so srfanje po internetu in iskanje najrazličnejših informacij

Prenosnik

Prenosnik (tudi prenosni računalnik ali notesnik) je manjši in lažji prenosljiv osebni računalnik. Oblika ohišja spominja na odprto knjigo. Za razliko od namiznega osebnega računalnika ima vgrajeno baterijo z možnostjo polnjenja. Baterija omogoča uporabo brez električnega napajanja iz omrežja. Trajanje avtonomije brez zunanjega napajanja je odvisno od kapacitete baterij in porabe električne energije in se podaljšuje. Nekoč je veljalo, da so prenosniki precej manj zmogljivi od namiznih računalnikov, vendar se njihova zmogljivost povečuje.

Dlančnik

Osebna orodja