Programi za delitev diska na particije

Iz MaFiRaWiki

Na voljo so številni programi, ki olajšajo particioniranje. Tudi enostavne konzole in DOS-programi npr. fdisk omogočajo particioniranje. Kljub temu, da se imenuje ukaz pod DOS-om in pod Linux-om fdisk, ne gre za isti program. Močan Boot Manager in program za particioniranje je xfdisk (Freeware), ki omogoča bootanje večih particij in se lahko ukvarja z večimi priključenimi trdimi diski.

Tudi program za nameščanje operacijskih sistemov, kot npr. YaST2 za SuSE Linux, nudijo možnosti za particioniranje, tako da lahko namestimo nov operacijski sistem poleg že nameščenega operacijskega sistema. Ponavadi je to le vmesnik za drug program (npr. fdisk/parted pri YaST2)

Vsebina

DOS

 • Fdisk-ukaz (fdisk /? - pomoč): Dosovski program, ki se nahaja tudi na zagonskih disketah, narejenimi s programom Windows. Poženemo računalnik z zagonsko disketo, vtipkamo ukaz "Fdisk". Na voljo je nekaj možnosti:
 1. Create DOS partition or Logical DOS Drive (kreiranje nove in razširjene particije, velikost lahko določimo v odstotkih ali v MB)
 2. Set active partition (določanje aktivne in razširjene particije)
 3. Delete partition or Logical DOS Drive(brisanje starih particij)
 4. Display partition information(ogled obstoječih particij)
 5. Change current fixed disk drive

Izbor je oštevilčen lepo po vrsti kot se nadgrajuje postopek. Za kreiranje particije potrebujemo "1", potem določimo "razširjeno" particijo (Create Extended DOS Partition). Seveda je to mogoče le, če nismo za osnovno porabili vsega prostora. V tem primeru z izbiro "3" pobrišemo pripravljeno particijo in ponovimo postopek. Sedaj določimo velikost nove particije in kasneje izberemo še "Create Logical DOS Drive(s) in the Extended DOS Partition" ter tako določimo črko novega logičnega pogona. Pazimo na to, da pustimo dovolj prostora za dodatne particije. Prvi particiji z izbiro "2" le še določimo aktivnost, saj se bo s tega logičnega pogona poganjal operacijski sistem. Sam program je dokaj omejen, saj lahko naredi zgolj eno osnovno in eno podaljšano particijo v sistemu FAT (FAT32). Program poleg tega ne omogoča delitve diska na ostale particije, npr. NTFS ali Linuxovih (ext2, ext3...), kar je nujno pri namestitvi različnih operacijskih sistemov.

Particije, potrebne za delovanje posameznih operacijskih sistemov danes naredijo tudi že osnovni namestitveni programi pri prvi namestitvi operacijskega sistema (vsaka namestitev iz Cd-ja, kjer trdi disk še ni formatiran). Pri namestitvi Windows XP je potrebno izbrati "Dodatne možnosti" in slediti navodilom za ustvarjanje in poimenovanje več particij. Vendar vsaka namestitev podpira le svoj datotečni sistem. Če bomo na disk nameščali tudi Linux je dobro pustiti del diska prazen (nerazdeljen).

 • Partition Magic (samo kot Rescuesystem pod DOS-om)

Windows

Upravljanje diskov v XP
Enlarge
Upravljanje diskov v XP
 • Fdisk-ukaz
 • Upravljanje diskov Windows XP: Potreba po ločenih delih diska se pogosto pojavi potem, ko je operacijski sistem že naložen. Particije na večih diskih lahko urejamo tudi preko samih Windows Xp s Computer Managament konzolo (Skrbniška orodja/Upravljanje računalnika) in izberemo Disk Management (Upravljanje diskov).

V pogovornem oknu na desni strani opazimo pravokotnike z različno obarvanimi trakovi z zgornje strani, oznako logičnih diskov in velikostjo, velikost fizičnega diska in datotečni sistem za vsak logičen disk. Če sta že določena dva logična diska ali particije izberemo prazno in jo izbrišemo. Po opravljenem delu dobimo le en logični pogon in prostor ki bo označen kot prazen. Premaknemo kazalec na prazen prostor in ponovno z desnim gumbom na miški prikličemo meni in izberemo ustvarjanje nove particije. Tukaj lahko določimo velikost in na ta način lahko ustvarimo več kot eno particijo na prostem prostoru diska.

 • Partition Magic

Ker pa rešitev ni niti blizu idealne, nam več možnosti nudijo namenski programi za particioniranje, npr. Symantecov Partition Magic. Princip je enak kot pri konzoli v Windows Xp, le možnosti je več. Ta poleg podpore diskom večjih velikosti, nudi možnost spreminjanja velikosti particij in upravljanja z datotekami na različnih particijah, četudi jih operacijski sistem sicer ne vidi. Tako lahko v Windowsih prenašamo datoteke iz Linuxovskih particij in obratno, enako je tudi s particijami, ki so sicer označene kot nevidne. Particije NTFS (tudi sistemske) povečamo brez potrebe po ponovnem zagonu operacijskega sistema. Izdelamo lahko tudi zagonske disketo, ki nam je v pomoč pri računalnikih, kjer prvič nameščamo operacijski sistem.

 • xfdisk je particijski in Boot-Manager (free)
 • Paragon Partition Manager
 • Acronis Disk Director Suite
 • Ranish Partition Manager (Shareware)

GNU/Linux

 • fdisk, xfdisk, sfdisk, cfdisk
 • parted, gparted, qtparted so udobne aplikacije z grafičnim vmesnikom za istočasno spreminjanje velikosti particije in velikosti pripradajočega datotečnega sistema.

Slika:gparted.jpg

Mac OS X

 • Disk Utility (vgrajen v sistem)
 • iPartition od Coriolis Systems
 • konzolski program pdisk (vgrajen v sistem)
 • konzolski program fdisk za DOS particije (vgrajen v sistem)

Predvsem za Unix in Mac OS X obstajajo številna orodja za postavitev in upravljanje različnih datotečnih sistemov.

Glej tudi

Osebna orodja