Program Event Viewer (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Event Viewer
Enlarge
Event Viewer

Čeprav je Windows XP veliko bolj stabilen od svojih predhodnikov, še vedno včasih zmrzne ali se naredi napaka, ki ima za posledico ugašanje ali vnovični zagon računalnika. Če nas zanimajo informacije o tem, kdaj in zakaj je prišlo do težav, ki imajo za posledico nedelovanje, ugašanje ali vnovični zagon računalnika, uporabimo program Event Viever. Zaženemo ga z izbiro Start - Control Panel - Administrative Tools -Event Viewer.

Event Viwer je orodje, ki omogoča spremljanje aktivnosti na lokalnem ali omrežnem računalniku. Omogoča nam zbiranje informacij o strojnih in sistemskih napakah ter preobremenjenosti komponent.

Srevis se zažene avtomatično ob zagonu računalnika. Dogodki se beležijo v posebnih datotekah-dnevnikih (Log files).

Sistem razdeli dogodke na sledeče zvrsti:

  • System events - dogodki, ki jih ustvari operacijski sistem, zapišejo se v System Log.
  • Applications Event - ustvarijo jih aplikacije, zapišejo se v Application Log.
  • Security events - ustvari jih operacijski sistem, ko so se sprožili določeni varnostni mehanizmi, ki smo jih nastavili.

V oknu orodja na levi strani pod Event Viewer (Local) izberemo beleženje dogodka, ki nas zanima. V desnem delu okna se pojavi seznam npr. sistemskih dogodkov. Napake so označene z rdečim krožcem, ki ima znotraj bel križ, ali s črnim klicajem v rumenem trikotniku. Če dvakrat kliknemo z miško nanje, zasledimo podrobnosti, ki nam pomagajo razrešiti skrivnost napake.


Osebna orodja