Priklop namizja na daljavo (Windows)

Iz MaFiRaWiki

Oddaljeno namizje (angleško Remote desktop connection) je programska oprema v programu Windows XP Professional, ki nam omogoča, da lahko računalnik nadzorujemo na daljavo iz druge pisarne, od doma ali s potovanja. To nam zunaj pisarne omogoča uporabo podatkov, aplikacij in omrežnih sredstev v računalniku v pisarni.


Za uporabo oddaljenega namizja potrebujemo:

  • Windows XP Professional, nameščen v računalniku v pisarni ali katerem koli računalniku, ki ga nameravate upravljati na daljavo. Ta računalnik imenujemo gostitelj,
  • oddaljeni računalnik s programom Windows 95 ali novejšo različico programa Windows. Ta računalnik imenujemo odjemalec. Nameščeno mora imeti odjemalsko programsko opremo za povezavo z oddaljenim namizjem,
  • internetno povezavo. Širokopasovna internetna povezava izboljša učinkovitost delovanja, vendar ni obvezna, saj funkcija za oddaljeno namizje pri nadzoru gostiteljskega računalnika prenese le najnujnejše podatke (kot so zaslonski podatki in podatki o tipkovnici). Zato je nadzor računalnika v pisarni na daljavo mogoč tudi prek nizkopasovnih internetnih povezav.


Nastavljanje računalnika za uporabo oddaljenega namizja

1. Na nadzorni plošči odprite System.
2. Na kartici Oddaljeno izberite polje Omogoči uporabnikom, da se oddaljeno povežejo s tem računalnikom.
3. Prepričajte se, da imate ustrezna dovoljenja za oddaljeno povezavo z vašim računalnikom, in nato kliknite V redu. Biti morate skrbnik ali član skupine uporabnikov oddaljenega namizja v vašem računalniku. Če želite več informacij, si oglejte Dopuščanje drugim uporabnikom, da se povežejo z vašim računalnikom.


Povezava z oddaljenim namizjem

Z oddaljenim namizjem se povežemo s pomočjo orodja Remote Desktop Connection, ki ga najdemo v

Start/Programi/Pripomočki/Komunikacije/Povezava z oddaljenom namizjem.

Odpre se nam okno, v katerega vpišemo podatke računalnika, s katerim se povezujemo. Kadar se povezujemo v lokalnem omrežju, je dovolj, da vpišemo ime računalnika. Kadar se povezujemo preko interneta, pa moramo vpisati ip številko računalnika, s katerim se povezujemo.

Kadar želimo preko interneta dostopati do računalnika, ki ima zaščiteno lokalno mrežo, moramo na rutarju odpreti ustrezna vrata, ki nam omogočajo dostop do računalnika.

Osebna orodja