Prijava (Windows)

Iz MaFiRaWiki

(Preusmerjeno iz Prijava v Windows XP)

Vsebina

Prijava v sistem

Po vklopu računalnika se naloži operacijski sistem in uporabnik se mora prijaviti. Pritisnemo Ctrl-Alt-Del, da se prikaže prijavno okno (kombinacijo teh tipk uporabljamo le na računalnikih, ki so vključeni v domeno). Uporabniško ime in začetno geslo nam dodeli administrator (na domačem računalniku smo to kar sami). Običajno (odvisno od nastavitev) moramo po prvi prijavi takoj spremeniti geslo. To naredimo tako, da vtipkamo dodeljeno geslo in novo geslo dvakrat. Pri izbiri gesla pazimo, da le to ni prelahko. Geslo je občutljivo na velikost črk.

Zamenjava gesla

Če želimo zamenjati geslo, pritisnemo kombinacilo tipk Ctrl-Alt-Del. Odpre se nam kontrolno okno in tu pritisnemo gumb Change Password. Odpre se novo okno, v katerem vpišemo staro geslo in dvakrat novo. Staro geslo vpišemo, da potrdimo svojo identiteto. Ker novo geslo med tipkanjem ni vidno, nam dvakratni vnos zmanjša verjetnost, da se pri vpisovanju novega gesla zatipkamo.

Odjava

Računalnikov, ki so namenjeni večim uporabnikom praviloma ne ugašamo, ampak se le odjavimo iz sistema. To lahko naredimo na dva načina. Prvi je s pritiskom na Ctrl-Alt-Del ter pritiskom na gumb Log Off (odjavi). Drugi je s pritiskom na gumb Start in izbiro Log Off.

Zaklepanje računalnika

Z zaklepanjem računalnika poskrbimo, da ne bi kdo med našo odsotnostjo uporabil računalnik preko našega dostopa. Računalnike, ki so namenjeni uporabi večih uporabnikov zaklepamo le, če je naša odsotnost kratkotrajna. Sicer se raje odjavimo. Računalnik zaklenemo tako, da pritisnemo kombinacijo tipk Ctrl-Alt-Del in nato gumb Lock computer. Računalnik, ki je zaklenjen lahko odklene le trenutno prijavljeni uporabnik ali administrator.

Osebna orodja