Prijava, odjava, zaklepanje, ugašanje

Iz MaFiRaWiki

Vsebina

Prijava (Windows 7)

Ob vklopu računalnika se operacijski sistem Windows 7 samodejno zažene in kmalu se na zaslonu prikaže prijavno okno.


V primeru, da je v sistemu obstoječ samo en uporabnik in nima gesla za dostop, se po zagonu prikaže njegovo namizje.


Kadar pa je v sistemu obstoječih več uporabnikov, pa je prijava v Windows 7 mogoča na vsaj dva načina. Prvi način je, da nam ob zagonu prikaže vse obstoječe uporabnike. V tem primeru je potrebno samo z klikom izbrati ustreznega uporabnika in po potrebi vnesti geslo (če je le-to zahtevano).

Drugi način pa je, da se nam ob zagonu Windows prikaže zahteva po pritisku kombinacije tipk ctrl+alt+del – varna prijava.

Ta način prijave se uporablja, kadar je računalnik v uporabi več uporabnikom in želimo zagotoviti dodatno varnost. Kombinacija tipk ctrl+alt+del namreč zagotavlja, da se po pritisku te kombinacije tipk prikaže pravi Windows pozdravni zaslon in ne kakšen lažni program, namenjen pridobivanju gesel in uporabniških imen.


Nastavitev varne prijave

Za spreminjanje varne prijave morate biti prijavljeni kot ADMINISTRATOR. Obstaja več možnosti nastavitev varne prijave.

Prvi način:

1. Klik na Start meni

2. V vrstici za iskanje natipkajte: netplwiz in pritisnite ENTER

3. klikni na Advanced zavihek in na dnu zavihka kliknite možnost uporabnik mora pritisniti konbinacijo tipk ctrl+alt+del

4. na koncu kliknite apply.Ta storitev bo delovala samo v primeru, da je v sistemu obstoječih več uporabnikov. Drugi način (obstaja za verzije Windows 7 Professional, Ultimate in Enterprise) :

Nastavitev varnostne politike:

1. Klik na Start meni

2. V vrstici za iskanje natipkajte: secpol.msc in pritisnite ENTER

3. Odpre se okno Local Security Policy

4. Kliknete na ikono Local Policies

5. Izberete možnost Security Option.

6. V dodatnem oknu poiščite Interactive logon:do not require CTRL+alt+del

7. kliknete najdeno možnost

8. Pojavi se vam dodatno okno, kjer nastavite možnosti na ENABLED.

9. Potrdite na UPORABI.


Local Security editor obstaja samo v verzijah Windows 7 Professional, Ultimate in Enterprise


Pozdravni zaslon

Pozdravni zaslon je zaslon, ki se prikaže pri prijavi v sistem Windows.


Kombinacija tipk ctrl+alt+del


Kadar med delom v sistemu Windows 7 pritisnemo kombinacijo tipk Ctrl+Alt+Del, se nam pojavi poseben zaslon z menijem, v katerem lahko zaklenemo računalnik, preklopimo med uporabniki, se odjavimo, spremenimo geslo, zaženemo task manager.

Slika:LockScreen.jpg


Ugašanje

Ko končamo z delom na računalniku in bi ga radi izklopili, tega ne naredimo s stikalom na računalniku, ampak najprej zapremo sistem Windows. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodovanja sistemskih datotek in težav ob naslednjem zagonu sistema. Še pred zaustavitvijo sistema zapremo vse delujoče programe in shranimo dokumente.


Zaustavitev sistema Windows 7 z gumbom Start

Ko želimo končati delo, lahko računalnik zaustavimo tako, da kliknemo gumb Start in nato kliknemo Zaustavitev, če pa želimo več možnosti, kliknemo puščico desno zraven možnosti Zaustavitev. Prikaže se nam več možnosti.


  • Preklopi med uporabniki


To možnost izberemo, kadar je v računalniku nastavljenih več uporabnikov in želimo, da eden od njih zažene sistem Windows, ne da bi se sami morali odjaviti iz njega. Odjava

Ko z delom v računalniku končate ali ga želi uporabljati nekdo drug, namesto preklopi med uporabniki izberemo Odjava. Sistem Windows 7 nato shrani naše delo in nastavitve, ter se vrne na pozdravni zaslon, pri čemer je pripravljen za naslednjega uporabnika.

px300


  • Odjava


Ko z delom v računalniku končate ali ga želi uporabljati nekdo drug, namesto preklopi med uporabniki izberemo Odjava. Sistem Windows 7 nato shrani naše delo in nastavitve, ter se vrne na pozdravni zaslon, pri čemer je pripravljen za naslednjega uporabnika.


px300


  • Zaklepanje


Funkcijo zaklepanje uporabljamo v primeru, da se moramo za nekaj časa oddaljiti od računalnika in hkrati nočemo, da bi katerakoli druga oseba lahko delala na našem računu. Ta funkcija je zasnovana tako, da zaklene računalnik in na zaslonu prikaže sliko našega uporabniškega računa. Ko se vrnemo do računalnika, vnesemo geslo in Windows 7 takoj prikaže naše namizje, tako, kot smo ga pustili.


  • Vnovični zagon


Vnovični zagon znova zažene računalnik. Nekatere spremembe nastavitev sistema Windows ali namestitev strojne opreme lahko zahtevajo vnovični zagon.


  • Spanje


Računalnik preide v način nizke porabe energije, kar je uporabno, če želite pustiti programe odprte, tako, da lahko hitro nadaljujete z delom.


px300


  • Mirovanje


Trenutno stanje računalnika (odprte programe, okna, datoteke) shrani v posebno sistemsko datoteko »hiberfil.sys.« in zaustavi računalnik. Ta funkcija je uporabna predvsem pri delu s prenosnikom, kadar moramo zaključiti z delom in pozneje nadaljevati tam, kjer smo končali, deluje pa tudi pri namiznih računalnikih.


Zaustavitev Windows 7 s kombinacijo tipk alt+ F4


Po pritisku kombinacije tipk alt+F4 se nam odpre okno, v kateremu lahko izberemo več možnosti nadaljevanja. Če želimo računalnik zaustaviti, izberemo zaustavitev sistema.


px150

Osebna orodja